Р Е Ш Е Н И Е

Номер 469                                            21.12.2016 г.                                    гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На девети декември                                                  две хиляди и шестнадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

Секретар С.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1812 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

Депозирана е искова молба от Р.Ш.А., с която моли съда да развали сключеният между нея и ответницата договор прехвърляне на 5/8ид.ч. от сграда с идентификаетор 61710.504.6249.1 с площ от 67 кв.м., построена  върху поземлен имот с идентификатор 61710.504.6249-държавна собственост. Ищцата твърди, че ответницата живее на съпружески начала с Н. А. Н., който преди две години и половина я е изнасилил, за което е лежал в затвора. След излизането си двамата пак са се събрали. След събирането им ответницата прекъснала връзка с майка си. Ищцата твърди, че е сърдечно и белодробно болна и се нуждае от грижи, което нейната дъщеря не й предоставя.

Ответницата Ф.А.Р. оспорва иска, като твърди, че през годините е полагала грижи за майка си както в Германия, така и в България. Не отрича, че се е събрала да живее отново с лицето Н. А. Н., поради което ищцата е спряла да говори с нея и отказва да получава парична издръжка. 

                Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: С нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка от 29.12.2015 г. ищцата Р.Ш.А. е прехвърлила на ответницата Ф.А.Р. правото на собственост върху 5/8 идеални части от съсобствен недвижим имот, представляващ сграда с идентификатор 61710.504.6249.1 в гр.Разград със застроена площ 67 кв.м., на два етажа. С този договор ответницата изрично е поела задължение да осигури на прехвърлителката спокоен и нормален живот, какъвто е водила… и докато е жива.

            Във връзка с изпълнението на задълженията на ответницата по договора са разпитани свидетелите Д. и И. Според показанията на свидетелите ищцата е вдовица. Тя има две дъщери, а сина й е починал. Трите заедно живеели в съсобствения им имот – къща в гр.Разград, като ответницата и фактическия й съжителник живеели в общо домакинство  с ищцата и обитавали един етаж, а другата дъщеря – С., живеела на горния етаж в друго домакинство. Двете дъщери работели в чужбина за известни периоди от време и изпращали пари на майка си. Бил извършен и ремонт на процесната къща. Ищцата гостувала на ответницата в Германия. След това си влошили отношенията заради случилото се с мъжа, с който съжителствала ответницата и ищцата не желаела повече да ходи при нея. В края на лятото на 2016 г. ищцата се разболяла, лежала в болница и за нея се грижила дъщеря й С. След възстановяването си ищцата  заминала при дъщеря си С. в Германия. Пред свид. Д. ищцата споделила, че иска да се откаже от някакъв договор, тъй като зет й извършил престъпление срещу нея.

            Видно от присъда №588/2014 г. на 28.08.2014 г. ищцата е пострадала от престъпление по чл.150 ал.1 от НК, извършено от Н. А. Н..

            Ищцата е представила пет епикризи от отделение по пневмология и фтизиатрия, от кардиоревматологично отделение. Една от епикризите е издадена след сключването на договора за прехвърляне на недвижимия имот срещу издръжка и гледане.

                Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Съдържанието на насрещните права и задължения по договора за издръжка и гледане като ненаименован договор  са определя от постигнатото между страните съгласие. Тъй като по процесния договор страните не са уговорили ограничения в обема на дължимата издръжка и грижи, следва, че се дължи цялата необходима издръжка и всички необходими грижи – т.е. храна, режийни разноски, дрехи и други според нуждите на прехвърлителя, но без оглед на възможността му да се издържа сам от имуществото и доходите си и полагане на грижи за здравето, хигиената и домакинството на прехвърлителя според неговата нужда и възможностите му да се справя сам. В процесния договор изрично е записано и задължението на ответницата да осигури спокоен живот на своята майка. Това задължение е възникнало занапред – от 29.12.2015 г., поради което съдът следва да вземе предвид само полаганите след тази дата грижи и даваната издръжка.

            Не бяха представени никакви доказателства за грижи, които ответницата да е положила за ищцата след сключването на договора за издръжка и гледане.

            Събраните по делото доказателства подкрепят твърдението на ищцата за влошаване на отношенията  между двете след излизането на Н. от затвора и завръщането му при ответницата. Въпреки че се е нуждаела от грижи, при тези обстоятелства е оправдан и отказът на ищцата да ги получи от ответницата.

            Заявената готовност на ответницата да заплаща парична сума за издръжка на ищцата не е точно изпълнение на договора. На първо място изпълнението на същия е прекъснато няколко месеца след сключването му в период, в който ищцата е имала и здравословни проблеми. Освен това не се касае за някакво временно препятствие с изпълнението, а за трайно състояние на отношенията между страните по делото, а ищцата се нуждае не само от издръжка, а и от „спокоен и нормален живот“, както е записано в договора, а това не може да се постигне само с изплащането на една парична сума през определени периоди от време.

            Ето защо сключения между страните договор за издръжка и гледане следва да се развали поради виновното неизпълнение на ответницата.

            Ищцата не претендира заплащане на разноски по делото, поради това такива не й се присъждат.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          РАЗВАЛЯ ПОРАДИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, с който Р.Ш.А., ЕГН ********** *** е прехвърлила на Ф.А.Р., ЕГН ********** *** правото на собственост  върху сграда  с идентификатор 61710.504.6249.1  по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед №РД -18-37/10.03.2008 г. на Изпълнителния директор на АГКК  с административен адрес на имота  гр.Разград, улДончо Сумпаров», № *** със застроена площ 67 квадратни метра, брой етажи : два, предназначение: жилищна сградаеднофамилна,  построена с отстъпено право на строеж върху ½ идеална част от поземлен имот държавна собственост с идентификатор  61710.504.6249 с площ 388 кв.м., трайно предназначение на териториятаурбанизирана,  начин на трайно застрояванениско – до десет метра, стар идентификатор – няма, номер по предходен план -  парцел VIII, квартал 245, при граници имоти с идентификатори 61710.504.6257, 61710.504.6256, 61710.504.6255, 61710.504.6250,  61710.504.224, 61710.504.6248 срещу задължение за издръжка и гледане, сключен с нотариален акт №185, т.IV, рег.№3183  дело №586/2015 г. на нотариуса с рег.№282 с район на действие РС Разград.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: