П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На седми декември                                                             2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                                                                                                          

Секретар: Г.А.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 1028     по описа за 2016 година

На именното повикване в 10,00  часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Якимов.

ОБВИНЯЕМАТА С. Т. С.,  уведомена по телефона се явява.

ЯВЯВА се и защитникът на същата адв. К..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.  К.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМАТА: Да се даде ход на делото.

ПРЕДВИД становищата на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на обвиняемата.

С.Т.С., родена на *** ***, с постоянен адрес ***, омъжена, с основно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

СЪДЪТ разяснява на страните правата им по НПК, както и правото на отводи на състава на съда, по доказателства и реда на съдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ:  Нямам искания за отводи, по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

АДВ. К.: Нямам искания за отводи, по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

СЪДЪТ докладва постъпилото споразумение за  решаване на делото  в досъдебното производство, сключено на основание чл. 381 от НПК между С. Т. С., защитникът й и РРП представлявана от прокурор Якимов.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам внесеното споразумение. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. К.: Съгласни сме с така сключеното споразумение. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

СЪДЪТ запита обвиняемата:

ОБВИНЯЕМАТА: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, намира така представеното споразумение за допустимо, същото е със съдържание отговарящо на изискванията на процесуалния закон, както и че не противоречи на закона и морала, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между С.Т.С., родена на *** ***, с постоянен адрес ***, омъжена, с основно образование, безработна, неосъждана, ЕГН ********** – обвиняема, представлявана от защитника си адв. Кр. К. *** от една страна и РРП, представлявана от зам. районен прокурор В. Якимов от друга споразумение, съгласно което:

ОБВИНЯЕМАТА С.Т.С. се признава за ВИНОВНА в това, че за времето от 07.07.2010 г. до 31.10.2015 г. в гр. Разград, гр. Лозница и с. Градина, общ. Лозница в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 0812/11.05.2010 г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” АД гр. Разград, приложен към заявление с вх. № МП-13654/07.07.2010 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх. № МП-13655/07.07.2010 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представен пред Ем. Ахм. – служител на Районно Управление “Социално подпомагане” гр. Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно Управление “Социално подпомагане” гр. Разград /ТП на НОИ/ и към Молба – декларация № Л-330/28.10.2010 г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция по чл. 25/транспортни услуги/ и чл. 29 /диетично хранене и лекарствени продукти/от ППЗИХУ представен пред Ибр. М. Ал. – служител в Дирекция “Социално подпомагане” гр. Разград, до Директора на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 4039,84 лева, собственост на Национален осигурителен институт гр. София и 1189,50 лева, собственост на Агенция за социално подпомагане гр. София, всичко на обща стойност 5229,34 лева, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието спрямо обвиняемата С.Т.С. за извършеното от нея горепосочено деяние – при условията на чл. 54, ал. 1 от НК – ПЕТ МЕСЕЦА лишаване от свобода, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на обвиняемата С.Т.С. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеенето й.

ПРИЛОЖЕНИТЕ по делото като писмени доказателства оригинали на документи -  заявление с вх. № МП-13654/07.07.2010 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх. № МП-13655/07.07.2010 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност да се върнат на ТП на НОИ гр. Разград, като заверени копия от съответните документи да останат приложени по делото.

ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото като писмено доказателство оригинал на документ Молба – декларация № Л-330/28.10.2010 г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция да се върне на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Разград, като заверено копие от съответния документ, да остане приложен по делото.

ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото като писмено доказателство оригинал на Експертно решение № 0812/11.05.2010 г. , на който е бил придаден вид, че е издаден от  ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” АД гр. Разград на основание чл. 53, ал. 1, б. “а” от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен по делото.

РАЗНОСКИТЕ по делото в общ размер на 209,14 лева се възлагат на обвиняемата С.Т.С., платими по сметка на ОДМВР – Разград.

ОБВИНЯЕМАТА С.Т.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На основание чл. 24 ал. 3 НПК, Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1028/2016 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10,11 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: