Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 421                  09.12.2016 г.      гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 10.11.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 2013 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по Жалба от Р.Й.И., ЕГН **********, с адрес ***, чрез пълномощника си адвокат М. Радоев М. ***, починала в хода на процеса и заместена на осн. чл. 227 ГПК от своя единствен наследник – дъщеря си С.И.М., ЕГН **********,*** и настоящ адрес ***.

Жалбата е подадена  срещу Решение № 11СР за обезщетяване с поименни компенсационни бонове на собствениците по реда на чл. 19, ал. 17, т.2 от ППЗСПЗЗ за землището на с. Мортагоново, ЕКАТТЕ 49093, община Разград, издадено от Общинска служба по земеделие – Разград на 07.08.2003г.

Жалбоподателя моли съда да прогласи нищожността на горицитираното решение. Претендира разноски.

Жалбоподателят сочи, че е наследник Й. К. П., ЕГН **********, бивш жител ***, чиито наследници са обезщетени с атакуваното Решение. Прилага Удостоверение за наследници на горното лице, както и препис от обжалваното Решение. Жалбоподателят сочи, че горецитираното решение представлява нищожен индивидуален административен акт. Същото не е взето от надлежен състав на административния орган и от необходимото мнозинство от членовете на Общинската служба по земеделие  гр. Разград, а и не е подписано от компетентните за това лица.

В открито съдебно заседание жалбоподателя С.И.М. се явява лично и с пълномощника си адв. М.М. ***. Поддържат жалбата и излагат подробни съображения.

Насрещната страна по жалбата - Общинска служба по земеделие – Разград не депозира становище по жалбата. В открито съдебно заседание, чрез процесуалния си представител оспорва жалбата и моли за нейното отхвърляне. Излага подробни съображения.

По делото е безспорно, че жалбоподателят е лице с правен интерес, тъй като е наследник на Й. К. П., ЕГН **********, бивш жител ***, чиито наследници са обезщетени с атакуваното Решение.

Ето защо, жалбата се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество същата се явява неоснователна поради следното.

Видно от представените в о.с.з. писмени доказателства, е че лицето Кр. Кр. посочен в процесното решение като Председател на комисията, за процесния период е заемал длъжността Началник ОСЗГ – Разгра /л.64 и 73/.

Лицето П. посочен в процесното решение като секретар на комисията, за процесния период е бил назначен на длъжност зам. Началник в ОСЗГ – Разград /л.72/.

Лицето В. В. посочен като член на комисията, за процесния период е бил назначен на длъжност старши експерт в ОСЗГ – Разград /л.74/.

Ето защо,  решението е издадено от компетентни длъжностни лица.

По възражението на жалбоподателя, че в представения препис от решението липсват подписи /л. 77/, поради и което ответната страна следва да предсатви ригинала на същото, на осн. чл. 183 ГПК.

 

 

 

 

 

В постановеното по реда на чл. 274, ал. 3, т.1 ГПК, представляващо задължителна съдебна практика за долустоящието на ВКС съдилища .
Определение № 916 от 30.12.2014 г. по ч. гр. д. № 6343/2014 г. на ВКС, ІІІ г.о., е посочено че:

Разпоредбата на чл. 183 от ГПК допуска представянето на заверен от страната препис като писмено доказателство. При поискване тя е длъжна да представи оригинала на документа или официално заверен препис от него. Когато документът е издаден от орган на държавна власт, в рамките на служебната му компетентност в препис, при поискване от противната страна или от съда е достатъчно представянето на копие от документа, заверено от органа, който го е издал. Тази заверка има характер на официална заверка, по смисъла на разпоредбата на чл. 183 от ГПК.
Именно такъв е и настоящият случай. По делото е приложено копие от удостоверението, заверено с печат „вярно с оригинал” и подпис на длъжностното лице. То има характер на официално заверен препис. В този случай е недопустимо изискването по реда на чл. 183 ГПК оригинала на документа, тъй като законът го приравнява по значение с официално заверения препис.

Приложеното по делото решение действително не носи подписите на членовете на комисията, но същото е извадка от електронна база данни на ОбСЗ със съответна заверка за това. Такава е и съдебната практика вж. Решение от 27.06.2013 г. на ОС - Монтана по гр. д. № 209/2012 г.

Ето защо,  процесната жалба се явява неоснователна и недоказана, поради което следва да бъде отхвърлена.

Водим от горното съдът,

 

РЕШИ

 

ОТХВЪРЛЯ Жалба с вх. № П006-35/04.04.2016г. подадена от Р.Й.И., ЕГН **********, с адрес ***, починала в хода на процеса и заместена на осн. чл. 227 ГПК от своя единствен наследник – дъщеря си С.И.М., ЕГН **********,*** и настоящ адрес ***, с която жалба се прави искане ДА СЕ ПРОГЛАСИ НИЩОЖНОСТТА на Решение № 11СР за обезщетяване с поименни компенсационни бонове на собствениците по реда на чл. 19, ал. 17, т.2 от ППЗСПЗЗ за землището на с. Мортагоново, ЕКАТТЕ 49093, община Разград, издадено от Общинска служба по земеделие – Разград на 07.08.2003г., като НЕОСНОВАТЕЛНА И НЕДОКАЗАНА.

Препис от Решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Разградския административен съд в 14-дневен срок от връчването му, по реда на АПК.

                                                                                 Съдия: