Р Е Ш Е Н И Е

Номер                                        14.12.2016 г.                            гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                          състав

На      четиринадесети декември        две хиляди и шестнадесета година   

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар     Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2153 по описа за 2016 г.

 

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА мярка за  ЗАЩИТА  на В.Г.Й., ЕГН ********** ***3 за осъществена срещу нея проява на домашно насилие от Л.Й.Й., ЕГН **********  на 07.11.2016 г.,  като:

          ЗАДЪЛЖАВА Л.Й.Й., ЕГН ********** *** да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на  В.Г.Й., ЕГН **********.

          ЗАБРАНЯВА на Л.Й.Й., ЕГН ********** *** да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на В.Г.Й., ЕГН ********** ***3 за срок от ЕДНА ГОДИНА, считано от влизане в сила на съдебното решение.

          ЗАДЪЛЖАВА Л.Й.Й., ЕГН ********** *** посещава специализирана програма към Консултативен център по проблемите на домашното насилие към Център на НПО в Разград, ж.к.“Освобождение“, №34.

          ПРЕДУПРЕЖДАВА Л.Й.Й., ЕГН ********** за последиците от неизпълнението на заповедта – на основание чл.21 ал.2 от ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението  задържа нарушителя и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

          ОСЪЖДА Л.Й.Й., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РС Разград глоба в размер на 200 лв. /двеста лева/ на основание чл.5, ал.3 от ЗЗДН, както и сумата 25 лв. /двадесет и пет лева/ държавна такса по настоящото дело.

          Решението подлежи на обжалване пред РОС в 7-дневен срок от днес.                   

          Препис от решението да се връчи на страните и да се изпрати на ОД на МВР, както и на Център на НПО в Разград, ж.к.“Освобождение“, №34.

         

                   

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

МОТИВИ към решение № 476  от 14.12.2016 г., постановено по  гражданско дело №2153/2016 г. на РРС.

 

 

          Производството е по реда на Закона  за защита  от домашно насилие.

          Постъпила е молба от В.Г.Й., в която сочи, че на 07.11.2016 г. е преживяла домашно насилие, упражнено от   Л.Й.Й., с когото са бивши съпрузи. Иска спрямо него да бъдат постановени мерките за закрила по чл.5, ал.1 т.1, т. 3  и т.5 от ЗЗДН. Сочи, че  на тази дата ответникът я посетил в жилището, в което живее, искал пари и се заканвал, че ще й се случи нещо много лошо.

          Ответникът   твърди, че на процесната дата не е посещавал ищцата, тъй като е бил болен.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:    Страните по делото са бивши съпрузи. Бракът им е прекратен с влязло в сила съдебно решение по бр.д.№59/2015 г. на РРС

          Ищцата в съответствие с разпоредбата на чл.9, ал.3 от ЗДНН е представила декларация. В нея същата е посочила, че на 07.11.2016 г. ответникът позвънил на звънеца на жилището й. Когато отворила, ответникът й казал със заповеден тон „Как я мислиш тая работа? Искам си парите!“, а малко след това и „Дават ти се 24 часа иначе ще ти се случи нещо много лошо!Това, което ти се случи досега е нищо в сравнение с това, което ще ти се случи“. Това я притеснило, тъй като можел да изпълни заканите си. Обадила се на тел.112, но докато дойде полицейския патрул, ответникът си заминал.

          Ищцата е с намалена трудоспособност – 75,5%.

          Според докладната записка от РУ на МВР Разград /л.34/ в 8,20 ч. автопатрул е бил изпратен на адрес гр.Р., ж.к.“*** по сигнал за скандал между бивши съпрузи. На място е била установена само ищцата. От двамата са снети обяснения и на ответника е съставен протокол за предупреждение.

          Между съпрузите има неуредени имуществени отношения във връзка със закупен по време на брака магазин. Тези отношения са източник на напрежение в отношенията им.

          Р. К., разпитан като свидетел по делото съобщава, че на 06.11.2016 г. ответникът бил болен. Двамата живеели в едно жилище и на тази дата свидетелят отишъл да му купи лекарства. На следващия ден – 07.11.2016 г. видял ответника, но не може да каже дали е излизал от жилището.

          Така подадената молба е допустима предвид наличието на брак, който е прекратен. Разгледана по същество, същата се явява основателна. Тъй като ответникът не е представил никакви доказателства, които да опровергават декларираните от молителката обстоятелства на основание чл.13, ал.3 от ЗЗДН съдът следва да наложи мерки за защита само на основание приложената декларация, тъй като посоченото в нея поведение на ответника се квалифицира като психическо насилие по смисъла на чл.2 от ЗЗДН.

          По отношение на мерките за защита съдът счита, че същите следва да бъдат наложени за срок над средния, предвиден в закона, а именно за срок от една година. Отношенията между двамата са изключително влошени и не би могло в рамките на няколко месеца да се очаква подобрение. От друга страна мерките не ограничават прекомерно ответника, тъй като бракът вече е прекратен.

          По отношение размера на глобата съдът взе предвид, че конкретното деяние, което се цели да бъде санкционирано  не е много тежко. Ето защо наложи санкция в размер на минимума от 200 лв. Размера на глобата е съобразена и с обстоятелството, че няма никави доказателства за размера на доходите на ответника.

          Ответникът следва да посещава и специализирана програма по смисъла на чл.5, ал.1, т.5 от ЗЗДН. Такава към настоящия момент в гр.Разград предлага само Център на НПО Разград.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: