Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                        № 21, 27.01.2017г., гр.Разград

 

                                        В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

      

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                           състав

на двадесет и седми януари                                     две хиляди и седемнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Г.М.

Прокурор

разгледа докладваното от съдията

гр.д. № 9 по описа за 2017г.

 

                                                           Р Е Ш И :

 

             НАЛАГА мярка за защита на С.Х.О., ЕГН ********** срещу осъществявано ДОМАШНО НАСИЛИЕ от О.О., род.на ***г. в РТурция.

             ЗАДЪЛЖАВА О.О. да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на С.Х.О..

             ЗАБРАНЯВА на О.О. да приближава на 50 метра до жилището, в което живее С.Х.О., находящо се в с.********, ул.******* №****, Магазин *******, както и местата за социален отдих и контакти, посещавани от молителката в гр.Разград за срок от ЕДНА ГОДИНА.

             ПРЕДУПРЕЖДАВА О.О. за последиците от неизпълнението на заповедта- на основание чл.21 ал.2 ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението задържа нарушителят и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

             НАЛАГА на О.О. ГЛОБА в размер на 300лв./триста лева/.

             ОСЪЖДА О.О. да заплати по сметка на РРС държавна такса от 30лв.

             ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на С.О. нарушителят посещава специализирани програми.  

             Решението подлежи на обжалване в 7 дневен срок от днес пред Разградски окръжен съд.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :

                                 

 

                

 МОТИВИ към решение №21/27.01.2017г. по гр.дело №9 по описа за 2017г. на РРС. 

 

             Производството е по реда на чл.7 и сл. от ЗЗДН. 

             Постъпила е молба от С.Х.О., с която моли съда да издаде в нейна  полза заповед за защита, с която да наложи мерки по чл.5 ал.1 т.1,3 и 5 от ЗЗДН спрямо нейния съпруг, по повод осъществена проява на домашно насилие на 26.12.16г.

             О.О. признава, че е ударил съпругата си, но твърди, че е бил предизвикан от поведението й. Като осъзнал стореното отишъл да й се извини, дори се опитал да се натрови с хапчета. 

            След преценка на събраните по делото писмени доказателства и  обясненията на нарушителя, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Страните са съпрузи от 2008г. До началото на м.декември 2016г. О.О. живеел в Турция. От началото на м.декември двамата си наели квартира в ЖК Орел. На 25.12.16г. нарушителят имал рожден ден. На гости им отишли св.Х. и нейният приятел. Нарушителят помолил съпругата си да пие на негово здраве, но тя отказала. На молбата на гостите да пие чаша бира, обаче се съгласила. Това породило словесен конфликт между тях. Към полунощ гостите си отишли. На сутринта още ядосан нарушителят хвана за косата съпругата си и я изхвърлил от леглото на земята. В яда си й ударил няколко шамара. Заслепен от ярост не знаел какво прави. Жена му избягала. След като си тръгнала, осъзнавайки какво е станало О.О. изпил 15-20 хапчета в опит да се самоубие. В болницата полицаи му взели показания. След като излязъл от болницата О.О. отишъл в с.********** да се извини на съпругата си.

             Молителката представя съдебномедицинско удостоверение от 27.12.16г., за констатирани кръвонасядания по главата, шията, гърдите, гърба и левите крайници; драскотина около лявата мишнична област.

             Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Молбата е допустима, подадена в месечния срок от извършеното домашно насилие. Разгледана по същество се явява основателна.

             По делото се събраха гласни и писмени доказателства водещи до категоричния извод, че на 26.12.16г. О.О. е упражнил физическо насилие над съпругата си, изразяващо се в нанасяне на удари по главата и тялото й. В този смисъл са показанията на св.Х., обясненията на самия нарушител, както и установените в съдебномедицинското удостоверение увреждания: кръвонасядания по главата, шията, гърдите, гърба и левите крайници; драскотина около лявата мишнична област.

             Съгласно разпоредбата на чл.2 от закона домашното насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът към такова насилие, принудително ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище. Броят и интензитетът на търпените физически и психически страдания касаят тежестта на извършеното нарушение, а не наличието му. Тя следва да се съобрази при определяне на наказанието.

             Установената проява на домашно насилие обосновава и постановяването на исканата марка за защита спрямо С.О. и забрана на нарушителя да приближава жилището, местоработата и местата за отдих, които посещава за срок от 1 година.

             Искането на постановяване на мярка по чл.5 т.5 съдът намира за неоснователно, тъй като към настоящия момент нарушителят е турски гражданин, без статут.

             Съгласно чл.5 ал.3 ЗЗДН на О.О. следва да бъде наложена глоба към минимума, тъй като същият е безработен, чужд гражданин. Съдът като съобрази конкретната проява на домашно насилие, намира за достатъчен размер на глобата към минимума от 300лв.

             При определянето на размера на санкциите, съдът съобрази обясненията на нарушителя, вида на нанесените травматични увреждания на пострадалата и личността на нарушителя.

              Нарушителят следва да заплати следващата се д.т. от 30лв. по сметка на съда.              

              В горния смисъл, съдът се произнесе с решение.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :