Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   741                                     06.01.2017 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На тринадесети декември                                     две хиляди  и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: С.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         831                                          по описа за  2016 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.Д.А. ***, против Наказателно постановление № 16 -1075-000879 от 15.09.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с  което за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП  на основание чл.179, ал.2 във  вр.  с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП му  е наложено наказание глоба в размер на 150 лв  и   за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП му  е наложено наказание глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.  Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят лично и чрез защитника си поддържа жалбата.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е само частично основателна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 16 -1075-000879 от 15.09.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ   за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП  на основание чл.179, ал.2 във  вр.  с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП на жалбоподателя С.Д.А. *** му  е наложено наказание глоба в размер на 150 лв  и   за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП са му   наложени наказания  глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т582862/29.08.2016г. съставен от командир на отделение към сектор Пътна полиция към ОДМВР  гр. Разград. В акта и НП се сочи, че на 29.08.2016г.  около 19,00  ч. в гр. Разград по ул. Кирил и Методий пред ДЗМ  жалбоподателят управлявалал собствения си  лек автомобил «Дайхатсу Териос»  с рег. №****, като извършва маневра завиване наляво в посока ул. Цар Асен, не се убеждава в нейната безопасност, вследствие на което с предна лява част на МПС блъска насрещно движещ се велосипедист – М. Хр. Ст.  - 13 годишна. Настъпило ПТП с материални щети по велосипеда. След настъпилото ПТП водачът А. не спрял на произшествието като го напуснал. Явил се на произшествието след 20 минути.

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят Б. Б.. Същият сочи, че когато се явил на мястото на произшествието по сигнал, жалбоподателят не бил там. Там била пострадалата, която нямала наранявания, но велосипедът й бил повреден при произшествието. Жалбоподателят бил потърсен и впоследствие се явил. Разпитан е и свидетелят  Кр. Кр.., който бил в близост до мястото на произшествието в момента на настъпването му -  същият не видял самия момент на произшествието, но видял последиците му, непосредствено след самото произшествие. По думите му жалбоподателят спрял и след като разбрал какви точно са щетите, помолил свидетеля да откара пострадалата до дома й, защото жалбоподателят следвало да занесе лекарства на съпругата си. Разпитана е и св. К. А. /съпруга на жалбоподателя/, която сочи, че жалбоподателят е трябвало да й донесе лекарства, които ползвала и затова не останал на мястото на  произшествието. В този смисъл са и обясненията на жалбоподателя. Същият твърди, че сблъсъкът станал ненадейно и нямало как да възприеме пострадалата, която била излязла на платното с велосипеда си. . Съществен спорен момент е този относно това дали жалбоподателят е проявил виновно поведение при произшествието. Съдът намира, че жалбоподателят е причинил виновно /непредпазливо/ произшествието, за който извод се позовава на събраните данни, като отчита и доказателствената сила на съставения акт, която в случая не е оборена. При завоя наляво жалбоподателят действително не е проявил необходимото внимание в пълна степен, което и е създало опасност, която се е реализирала. Дори и при ограничена видимост и всъщност именно заради ограничената видимост  жалбоподателят е следвало да подходи така, че да не предприема маневрата, преди да се е убедил, че не се създава някаква опасност. Самият факт, че се е стигнало до произшествие сочи на извод, че жалбоподателят не е отдал значение на всички фактори, които е следвало да има впредвид. В тази част отразената в НП фактическа обстановка се доказва. В останалата част обаче – относно вмененото на жалбоподателя нарушение, изразяващо се в това, че не спрял и не установил последиците от произшествието, съдът намира, че всъщност данните по делото сочат, че жалбоподателят е спрял и е видял какви са щетите. Едва впоследствие напуснал местопроизшествието. В тази част изложената фактическа обстановка в НП не е доказана. 

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

                Наказателното постановление е законосъобразно в първата си част /пункт 1/, а именно частта относно вмененото на жалбоподателя нарушение по чл.25, ал.1 от ЗДвП, за което   на основание чл.179, ал.2 във  вр.  с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 150 лв. Съдът намира, че  АУАН и НП в тази част не страдат от пороци, които да са от естество, че да се приемат за съществени и да налагат отмяна на НП в тази част. Макар и от фактическа страна нарушението на жалбоподателя да не е  описано по възможно най-прецизния начин, то все пак е очертано по начин, че да е ясно какво деяние му се вменява. Вмененото на жалбоподателя нарушение в тази част на НП се доказва. Съображенията  за виновното поведение на жалбоподателя се изложиха по-горе.  От правна страна следва да се добави, че жалбоподателят, завиващ наляво,  не се уверил в необходимата степен, че ще може да извърши безопасно маневрата и в този смисъл  не  е осигурил предимството, което малолетната пострадала е имала в случая. Така се е стигнало до произшествие с материални щети – повреди по велосипеда на пострадалата. Жалбоподателят е действал непредпазливо и правилно е санкциониран на основание  чл.179, ал.2 във  вр.  с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП. Наложеното му наказание е в средния размер, с оглед действалата към момента на деянието редакция на санкционната разпоредба и  съдът намира същото наказание за справедливо с оглед тежестта на конкретното  нарушение. В тази част наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено в тази му част.

                 Наказателното постановление обаче е незаконосъобразно в частта относно второто вменено на жалбоподателя  нарушение, а именно нарушението на  чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП, за което  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП на  жалбоподателя са  наложени наказания глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.На жалбоподателя се вменява нарушение, изразяващо се в това, че не спрял и не установил последиците от ПТП. Всъщност обаче, както се посочи и по-горе, се установява, че жалбоподателят е спрял и е установил щетите от произшествието. Този факт не губи значение поради това, че жалбоподателят е напуснал след това местопроизшествието  и е дошъл отново по- късно. Фактът, че жалбоподателят така или иначе е спрял при  произшествието и е проверил какви са последиците от същото означава, че същият не е нарушил чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП, поради което и съдът намира, че той неправилно е санкциониран на основание  чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП. Поради изложеното НП следва да бъде отменено в тази му част.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 16 -1075-000879 от 15.09.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ само в частта, с която на С.Д.А. *** за нарушение на чл.123, ал.1, т.1  от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП са му   наложени наказания глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца..

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16 -1075-000879 от 15.09.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ в останалата му част, с която на С.Д.А. *** за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП  на основание чл.179, ал.2 във  вр.  с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП му  е наложено наказание глоба в размер на 150 лв.   

                        Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: