П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и четвърти януари                                                    2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.Ц.

                                                                           М.С.

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 594 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 14.32 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Петрова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно уведомен в предходното заседание се явява лично, и с адв. А.С.

*** И ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ редовно уведомен в предходното заседание се явява лично, и с повереник адв. Р. М. от АК гр. Сливен.

СВИДЕТЕЛИТЕ уведомени в предходното съдебно заседание и редовно призовани, не се явяват.

ВЕЩИТЕ ЛИЦА редовно призовани, явяват се лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Свидетелят К. поради служебни ангажименти се наложи да си отиде на работното място.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото. Бих желал да Ви уведомя, че след проведени преговори с представителя на РРП принципно сме постигнали съгласие за решаване на делото със споразумение по реда на глава 29 от НПК, и при условията на чл. 384, във вр. с чл. 381 и сл. от НПК. Има постигната уговорка относно параметрите на споразумението. Имаме възможност в момента да възстановим напълно имуществените вреди както са посочени в обв. акт. Принципно имаме уверение и от другите страни в производството, че биха дали съгласие за сключване на такова споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Действително сме постигнали принципно съгласие за сключване на споразумение, поради което моля да ни дадете време за изготвянето му.

АДВ. М.: Ние имаме уверението, че ще ни бъдат възстановени щетите днес пред Вас. След като си уредят имуществените отношения, нямаме нищо против делото да приключи със споразумение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ З.: Моля за явяване в съдебно заседание да ни бъде изплатено възнаграждение в размер на 20 лв.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.: Моля за явяване в съдебно заседание да ни бъде изплатено възнаграждение в размер на 20 лв.

СЪДЪТ дава 15 минути почивка.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да договорят сключване на споразумение, относно прекратяване на производството.

СЛЕД дадената почивка, заседанието продължава в 14.55 часа, с участието на прокурора, гр. ищец и частен обвинител, неговия повереник, подсъдимия и неговия защитник.

ПРОКУРОРЪТ: Представяме Ви сключеното с подсъдимия и неговия защитник споразумение, а защитникът ще представи разписката, с която удостоверява, че са възстановени напълно щетите.

АДВ. С.: Представям разписка, от която е видно, че причинените от деянието имуществени вреди са напълно възстановени, с което считаме, че са изпълнени условията на чл. 381, ал. 3 от НПК.

ГР. ИЩЕЦ И ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ: Заплатени са ми причинените имуществени вреди в пълен размер. Давам съгласие да се сключи споразумение.

АДВ. М.: Предвид уреждане на отношенията в полза на гр. ищец, даваме съгласие подсъдимия да сключи споразумение с РРП.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между държавното обвинение, подсъдимия и неговия защитник намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, съгласно изявленията на гр. ищец и частен обвинител и неговия повереник и приложената към споразумението декларация се установява, че причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени преди приключване на делото пред първоинстанционния съд. Депозираното пред съда споразумение е в срока по чл. 384, ал. 1 от НПК. От изложеното, съдът намира, че производството по делото следва да протече по реда на глава 29 от НПК, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато между РРП представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга подсъдимия А.М.В., ЕГН **********, за прекратяване на производството по НОХД № 584/16 г. по описа на РРС, образувано по внесено обвинение срещу подсъдимия, за извършено от него на 20.03.2015 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 197, т. 1, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК, и защитника му адв. А.С. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. С.: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства. Тъй като считам, че споразумението има изискуемото на закона съдържание, не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите, и да прекратите производството.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

 ВПИСВА в съдебния протокол  съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр. с чл.381от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между А.М.В., роден на ***г***, с постоянен адрес:***,български гражданин,без образование, женен, работи като строителен работник, осъждан, ЕГН:********** - подсъдим, представляван от защитника си адв.А.С. *** и РП-Разград, представлявана от прокурор Н.Петрова

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 594/2016г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу  подс.Ал.В. за това, че:

На 20.03.2015г., в гр.Разград, е отнел чужди движими вещи – пари, в банкноти, в размер на 2 327 лева, от владението на В.Т.Б. от с.гр.,без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били заместени  – престъпление по чл.197, т. 1, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.Ал.В. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.197, т. 1, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

 2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Ал.В., при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, пр.1 от НК – „Пробация”, включваща следните пробационни мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящия адрес на подсъдимия, за срок от 3 години, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител, за срок от 3 години.

В/ безвъзмезден труд в полза на обществото,в размер на 300часа, за срок от 3 поредни години, по 100 часа за всяка година.

ІV.Разноските по делото:

-направени в досъдебното производство,в размер на 231,84 лева, се възлагат на подс.Ал.В., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

-направени в съдебното производство,в размер на 40.00 лева, се възлагат на подс.Ал.В.,платими по сметка на РС-гр.Разград.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.Ал.В. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

                                /Н.Петрова/

 

 

          ЗАЩИТНИК:

                               /адв.А.С./

 

 

 

          ПОДСЪДИМ:                                

                                 /Ал.В./

 

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП, представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга страна подсъдимия А.М.В., ЕГН **********, представляван от защитника си адв. А.С. *** споразумение за прекратяване на производството  по НОХД № 594/16 г. по описа на Разградския районен съд, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ А.М.В., ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН, в това, че на 20.03.2015г., в гр.Разград, е отнел чужди движими вещи – пари, в банкноти, в размер на 2 327 лева, от владението на В.Т.Б. от с.гр.,без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били заместени  – престъпление по чл.197, т. 1, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Ал.В., при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, пр.1 от НК – „Пробация”, включваща следните пробационни мерки:

А/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩИЯ АДРЕС на подсъдимия, за срок от ТРИ ГОДИНИ, с периодичност два пъти седмично.

Б/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ, за срок от ТРИ ГОДИНИ.

В/ БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО, в размер на 300часа, за срок от ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ, по 100 часа за всяка година.

Разноските по делото направени в досъдебното производство, в размер на 231,84 лева, се възлагат на подс.Ал.В., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

Разноските по делото направени в съдебното производство,в размер на 40.00 лева, се възлагат на подс.Ал.В.,платими по сметка на РС-гр.Разград.

ПОДСЪДИМИЯТ АЛ.В. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 594/16 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 309, ал. 4 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение „подписка” взета по отношение на подсъдимия А.М.В., ЕГН ********** по ДП № 1873-ЗМ-853/15 г. по описа на РУМВР гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на протестиране в 7 дневен срок от днес пред РОС.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.06 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                             2.