П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На шести януари                                                                 2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                                                                                                            

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №  3   по описа за 2017 година

 

На именното повикване в 9,30  часа, се явиха:

ЗА РРП редовно призовани се явява прокурор Северина Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ С.С.М., СЕ ЯВЯВА ЛИЧНО.

ЗАЩИТНИКЪТ адв. С.Д. ***, редовно упълномощен с пълномощно от ДП, СЕ ЯВЯВА лично.

 

ПРОКУРОРЪТ: Представям и моля да приемете по делото разписката за връчена призовка до подсъдимия връчена му лично на дата 05.01.2017г., като със същата разписка са му връчени и препис от обвинителния акт, както и препис от разпореждането на съда за насрочване на делото. Защитникът сме го призовали по телефона.

АДВ. Д.: Да се приеме представената разписка. Подсъдимият действително е получил призовката за днешното о.с.з., ведно с препис от обвинителния акт и разпореждането на съда за насрочване на делото. Аз бях своевременно призован по телефона от страна на  РРП.

ПОДСЪДИМИЯТ:  Да се приеме представената разписка. Получил призовката за днешното о.с.з., ведно с препис от обвинителния акт и разпореждането на съда за насрочване на делото.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

Приема и прилага по делото разписката за връчена призовка до подсъдимия връчена му лично на дата 05.01.2017г., като със същата разписка са му връчени и препис от обвинителния акт, както и препис от разпореждането на съда за насрочване на делото.

 

ДОКЛАД НА СЪДА: Преписа от обвинителния акт е връчен на подсъдимия на 05.01.2017г., видно от представената днес разписка. Ето защо, към днешна дата не е изтекъл предвидения в чл. 358, ал.3 НПК тридневен срок, съгласно който подсъдимият има право да даде отговор, в който да изложи възраженията си и да направи нови искания.

 

АДВ. Д.: На първо место, бих желал да благодаря на съда, че насрочи делото в такъв кратък срок от постъпването му в съда. На следващо место, заявявам, че независимо от това че не е изтекъл тридневния срок по чл. 358, ал.3 НПК от връчването на обвинителния акт на подсъдимия, правим искане да се даде ход на делото в днешното съдебно заседание и делото да се разгледа днес. Не желаем да депозираме отговор по чл. 358, ал.3 НПК. Аз съм упълномощен защитник още от ДП, запознат съм детайлно с материалите по делото и съм подготвил защитата на подсъдимия днес.

ПОДСЪДИМИЯТ: Присъединявам се изцяло към казаното от адвоката ми. Моля да се даде ход на делото и делото да се разгледа днес.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, с оглед изявлението на подсъдимия и защитника.

 

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимия

С.С.М., адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни правата на страните да поискат отвод на съда, секретар, прокурора и защитника.

ПРОКУРОРЪТ Нямам искания за отводи.

АДВ. Д.: Нямам искания за отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам искания за отводи.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни правата на страните по НПК.

ДОКЛАД НА СЪДА: Днешното открито съдебно заседание е насрочено служебно от съда за предварително изслушване, на осн. чл. 370 и сл. НПК.

СЪДЪТ разясни на подсъдимия правата му по чл. 371 и го уведоми, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл. 371, т. 2 ще се ползват при постановяване на присъдата.

ПОДСЪДИМИЯТ: Признавам изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като съм съгласен да не се събират доказателства за тези факти.

 АДВ. Д.: Считам, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, с приложение на чл. 371, т. 2 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Също,  считам че са налице предпоставките за разглеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, с приложение на чл. 371, т. 2 НПК.

СЪДЪТ като установи, че самопризнанието се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства, на осн. чл. 372, ал.4 във вр. с чл. 371, т.2 НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ОБЯВЯВА, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. 

 

 

 

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по доказателствата.

АДВ. Д.: Нямам искания по доказателствата.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам искания по доказателствата.

 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД  НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ПРОЧЕТЕ  се обвинителния акт от прокурора.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ запита подсъдимия дали е разбрал в какво е обвинен.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни правото на подсъдимия да даде обяснения, както и правото му да откаже да дава обяснения. Председателят покани подсъдимия да даде обяснения.

ПОДСЪДИМИЯТ: Поддържам самопризнанието си. Нямам какво друго да кажа.

АДВ. Д.: Моля съда да даде почивка, за да обсъдим с РРП възможност за сключване на споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ: Присъединявам се към казаното от адвоката ми.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед изявлението на защитника и подсъдимия, няма пречка да се обсъди сключване на споразумение, за което Ви моля да дадете поисканата почивка.

СЪДЪТ, с оглед искането на страните

О П Р Е Д Е Л И:

Дава почивка. 

След почивката заседанието продължава на същата дата в същия съдебен състав и при участието на същия секретар.

В залата присъстват същия прокурор, същия защитник и същия подсъдим.

 

АДВ. Д.: По време на почивката сключихме споразумение по чл. 384, ал.1 НПК, което Ви представям и моля да го одобрите.

СЪДЪТ докладва представеното Споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението и моля съда да го одобри.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

СЪДЪТ намери, че споразумението не противоречи на  закона и на морала,  поради което на основание 384, ал.1, във  вр. с  чл.  382 ал.7 НПК

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА сключеното между С.С.М., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********, телефон **** - подсъдим, представлявана от защитника си адв. С.Д. *** от една страна  и РП-Разград, представлявана от прокурор С.Монева от друга споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ С.С.М. се признава за ВИНОВЕН  за това, че на 25.12.2016 г., в гр. Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „БМВ 535“ с рег.№ ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,79 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подсъдимия С.С.М. за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, при условията на чл.55, ал. 1 т. 1 от НК – 3 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

НА основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс. С. М. да не се налага по-лекото наказание Глоба от 200 до 1000 лева предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

         ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. С.М. се възлага на РИ при РУ МВР  по местоживеенето му.

 

НА основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.І от НК на подсъдимия С.С.М.  се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 25.12.2016 г.

         РАЗНОСКИ по делото – няма.

ПОДСЪДИМИЯТ С.С.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

СЪДЪТ, на осн. чл. 24, ал.3 НПК,

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 3/2017 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10,38 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: