МОТИВИ към Решение №40/30.01.2017г. по АНД №74 по описа за 2017г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от С.И. С. за извършена проява на дребно хулиганство изразяваща се в това, че на 28.01.17г.  около 20ч. в гр.Разград, на ул.****** №***, пред хранителен магазин е предизвикал скандал и нанесъл удари с юмрук в областта на лицето и главата на Д. И. К.

             Нарушителят дава обяснения, като заявява, че съжалява за станалото. Твърди, че Данаил Киров преследвал жена му, като искал от нея да имат интимна връзка.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителите и представените писмени доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 28.01.2017г. около 20ч. нарушителят отишъл да посрещне съпругата си от работа. Вратата на магазина била заключена, защото отчитали оборота. Отвън пострадалия пиел бира. Нарушителят ме казал да остави жена му намира. Пострадалият му казал да го остави на мира и се опитал да удари С., но не могъл. С. го ударил с ръка през устата, К. залитнал и паднал. тогава С. го ударил няколко пъти. В това време излязла управителката  и се обадила на тел.112. С. се дръпнал настрани. Зад него паднало и се счупило едно шише. Той го взел и попитал пострадалия дали ще го замеря с шишета.

           От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 28.01.17г. около 20ч. е осъществена проява на дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, за която има съставен акт на нарушителя. Същият дава подробни обяснения, признава вината си. На базата на тези му обяснения и другите доказателства към преписката, съдът намира за установено виновното негово поведение.

           Деянието по своя характер е извършено на обществено място и е засегнало обществените отношения касаещи обществения ред и спокойствие. Проявата, която правоохранителните органи са приели за деянието хулиганство с по-ниска степен на обществена опасност, непокриващо състава на престъплението по чл.325 НК, се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието, съдът отчете конкретната хулиганска проява, поведението на пострадалия, отношение на нарушителя към стореното, разкаянието му. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ на минималния размер, а именно- 100лв.

             Съдът намира, че с тези  наказания принципно следва да се постигнат целите на наказанието.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

                                    

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: