Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   

                                     №2, 16.01.2017г., гр.Разград.

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                 състав

на тринадесети януари                                      две хиляди и седемнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар С.Р.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1829/2016г. по описа на РРС:

 

            Исковете са с правно основание чл.288 ал.12 КЗ/отм./ във вр.с чл.45 ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от Гаранционен фонд, с която моли съда да осъди ответника да му заплати сумата от 584.04лв. по щета № 110145/31.01.11г. и 1020.20лв. по щета №110145/31.01.11г., обезщетения за имуществени вреди по л.а.,  ведно със законната лихва върху главницата, считано от предявяването на иска до окончателното й изплащане, както и разноските по делото. Ищецът твърди, че на 23.11.10г. в гр.Русе на ул.Хр.Ботев при управление с несъобразена скорост, при маневра завой на ляво ответникът загубил управление върху л.а.Фолксваген Пасат с ДК№ ***, собственост на Р. С. **** и блъснал отзад л.а. Рено Клио с *****, собственост на Б. П., който от своя страна се поднесъл напред и ударил отзад л.а. Фолксваген Голф с ДК№ ***, собственост на СМП „Топлоремонтстрой-М-ЕООД“ ЕООД. Управляваният от ответника л.а. нямал валидно сключена застраховка Гражданска  отговорност. Ищецът е заплатил застрахователни обезщетения на увредените автомобили по двете заявени имуществени претенции/щети/. С регресна покана № 543-24.10.11.г. ответникът е поканен да заплати сумите, но без резултат. Ищецът представя протоколи от ТПТ,сл.бележки, писмо и полица, договор, уведомления и доклад по щета, справки, описи, платежни документи, снимки, регресна покана, решения.

          Ответникът З.Ф. Исмал, редовно призован, не е отговорил.

           Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 23.11.2010г. в гр.Русе на ул.Хр.Ботев при управление с несъобразена скорост, при маневра завой на ляво ответникът загубил управление върху л.а.Фолксваген Пасат с ДК№ ****, собственост на Р. С. Д *** и блъснал отзад л.а. Рено Клио с ДК№ ****, собственост на Боянка Попова, който от своя страна се поднесъл напред и ударил отзад л.а. Фолксваген Голф с ДК№ ****, собственост на СМП „Топлоремонтстрой-М-ЕООД“ ЕООД. Управляваният от ответника л.а. нямал валидно сключена застраховка Гражданска  отговорност. Ищецът е заплатил застрахователни обезщетения на увредените автомобили по двете заявени имуществени претенции/щети/. С регресна покана № 543-24.10.11.г. ответникът е поканен да заплати сумите, но без резултат.

              Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Исковете са основателни.

              С оглед на датата на настъпване на застрахователното събитие, производството следва да е по реда на отменения КЗ.

              Съгласно разпоредбата на чл.288 ал.12 КЗ/отм./, след изплащане на обезщетение по ал.1 и 2 на чл.288, ГФ встъпва в правата на увреденото лице до размера на платеното и разходите за определяне и изплащане на обезщетението. Ищецът е представил писмени доказателства за всички факти, за които носи доказателствената тежест. По делото е безспорно установено, че именно виновното поведение на ответника е причина за ПТП, при което са пострадали два л.а. Рено Клио с ДК№ ****, собственост на Б. П., наричан за краткост първи лека автомобил и л.а. Фолксваген Голф с ДК№ ****, собственост на СМП „Топлоремонтстрой-М-ЕООД“ ЕООД, наричан за краткост втори лек автомобил. Двата автомобила са имали валидни застраховки „Гражданска отговорност“ съответно в Бул Инс АД и в Интерамерикан България ЗЕАД. Л.а. управляван от ответника не е имал валидна застраховка. Ищецът е завел щети № 11-0136/27.01.11г. /за първия л.а/  и №11-0145/31.01.11г. /за втория л.а./ и е оценил вредите по първия л.а. на 584.04лв. и на втория л.а. в размер на 1020.20лв. Ищецът е изплатил обезщетението по първата щета на 20.09.2011г. и на 07.09.11г. по втората щета, като по този начин е встъпил в правата на увредените лица. Предвид липсата на плащане от страна на ответника, исковата молба се явява основателна.

           Основателността на иска обосновава основателността на претенцията на ищеца за заплащане на съдебни разноски в размер на 64.17лв.  

            По изложените съображения, съдът

 

                                                   Р    Е    Ш    И    :

 

            ОСЪЖДА З.Ф.И. ***, ЕГН ********** да заплати на Гаранционен фонд гр.София, ул.”Граф Игнатиев”№2 ет.4, представляван от изп.директор Б. Ив. М. сумата от 584.04лв./петстотин осемдесет и четири лева и четири стотинки/ изплатено обезщетение за имуществени вреди по щета № 110136/27.01.11г. и сумата от 1020.20лв./хиляда и двадесет лева и двадесет стотинки/ изплатено обезщетение за имуществени вреди по щета № 110145/31.01.11г., ведно със законната лихва считано от 19.09.2016г. до окончателното им изплащане и разноски в размер на 64.17лв./шестдесет и четири лева и седемнадесет стотинки/.          

           Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: