Р Е Ш Е Н И Е

 

                                              2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На двадесет и трети януари                                                       2017 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                          

 

Секретар: С.Р.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело № 1100  по описа за 2016  година

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемият Д.Ш., роден на *** г. в гр. Т., Р. Т., турски гражданин, със основно образование, разведен, безработен, с адрес за призоваване в Р. Б.: с. И., обл. Ш., ул. **, адрес в Г.: гр. Л., п.к. **, **, неосъждан, за ВИНОВЕН в това, че на 07.10.2015 г. в с. Ясеновец, при управление на МПС – лек автомобил марка „Фолксваген пасат“ с германски регистрационен номер № ** е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 20, ал. 1 и 2 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато  пътните превозни средства, които управляват“; „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намаляват скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“; чл. 116 от ЗДвП и чл. 193 от ППЗДвП: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците“ и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на М. Х. Х. ЕГН ********** *** изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, вследствие на сътресение на мозъка с изпадане в сопорозно състояние, двустранна контузия на белия дроб, пневмоторакс, хемопневмотаракс и генерализиран подкожен емфизем, поотделно и в съвкупност; трайно затруднение на снагата, вследствие на счупване на 3-то, 4-то, 5-то, 6-то и 7-мо ребра вляво; трайно затруднение движението на левия горен крайник, вследствие счупването на лява ключица и трайно затруднение движението на левия долен крайник, вследствие счупването на гаванковидната ямка на лява тазова кост  – престъпление по чл. 343, ал.1, б. „б“, предл. 2 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК /като са нарушени чл. 20, ал. 1 и 2 от ЗДвП, чл. 116 от ЗДвП и чл. 193 от ППЗДвП, поради което на основание чл. 78а от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в РАЗМЕР на 2000.00 (две хиляди) лева.

НА основание чл. 78а, ал. 4, вр. с чл. 343 г, във връзка с чл. 343, ал. 1 б. „б” предл. 2, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК НАЛАГА на обвиняемият Д.Ш., роден на *** г. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА обвиняемият Д.Ш., роден на *** г. в гр. Т., Р. Т., да заплати по сметка на ОДМВР Разград сумата 709.30 лева (седемстотин и девет лв. и 30 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на РРС сумата в размер на 50.00 /петдесет/ лева представляваща разноски в съдебното производство.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: