П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                          наказателен          състав

На         двадесет и шести януари                                                  2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.П.

                                                                      М.Е.      

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: С. М.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     1094      по описа за 2016 година

На именното повикване в 9:00 часа, се явиха:

        

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград се явява прокурор М., редовно призована.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.И.М., редовно призован с призовка, връчена му ведно с препис от обвинителен акт и препис от разпореждането за насрочване на делото на 16.01.2017 г. лично (л. 28), се явява лично.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.К.Я., редовно призован с призовка, връчена му ведно с препис от обвинителен акт и препис от разпореждането за насрочване на делото на 12.01.2017 г. лично (л. 21), се явява лично.

         ПОСТРАДАЛИЯТ Й.М.И., с редовно връчено съобщение по чл. 255 НПК на 17.01.2017 г., чрез баща му М. И. (л. 24), се явява лично.

         ЗАЩИТНИКЪТ на подс. К.И.М. - адв. С.Б.К. от АК Русе, редовно упълномощена от ДП и редовно призована, се явява лично.

         СЛУЖЕБНИЯТ ЗАЩИТНИК на подс. К.К.Я. - адв. М.Г.Т. ***, редовно призована се явява лично, същата е назначена за служебен защитник от ДП.

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни на пострадалият Й.М.И. правото му да предяви граждански иск, както и да се конституира в качеството на граждански ищец. Председателят разясни и правото му да се конституира в качеството на частен обвинител.

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни на пострадалия, че има право да ползва повереник, като повереник може да бъде лице упражняващо адвокатска професия, възходящ, низходящ роднина, или съпруг.

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни на пострадалия, че ако желае да има повереник, но няма средства за заплати адвокатско възнаграждение, ще му бъде назначен служебен адвокат.

         ПОСТРАДАЛИЯТ: Не желая да предявя граждански иск и да се конституирам като граждански ищец. Не желая да се конституирам и като частен обвинител. Не желая да ползвам повереник, не желая да ми бъде назначаван  адвокат.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Няма пречки за даване ход на делото.

АДВ. Т.: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.И.М.: Да се даде ход на делото.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.К.Я.: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ход на делото.

         СНЕМА самоличността на подсъдимите.

         К.И.М., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********

         К.К.Я., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разяснява правата на страните да поискат отвод на съда, секретаря, прокурора, защитниците, вещите лица.

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

         АДВ. Т.: Нямам искания за отводи.

         АДВ. К.: Нямам искания за отводи.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.И.М.: Нямам искания за отводи.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.К.Я.: Нямам искания за отводи.

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разясни правата на страните по НПК.

         АДВ. К.: Представям разписка от Й.М.И. за възстановени 75 лв., заплатени му от майката на подсъдимия К.И.М. – О. З. К., представляващи възстановяване на причинените имуществени вреди по настоящото дело.

         ПОСТРАДАЛИЯТ Й.М.И.: Действително получил съм сумата от 75 лв. за възстановяване на причинените ми имуществени вреди по делото.

         ПРОКУРОРЪТ: Да се приеме представената разписка.

         АДВ. Т.: Да се приеме представената разписка.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.И.М.: Да се приеме представената разписка.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.К.Я.: Да се приеме представената разписка.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА разписката от пострадалия Й.М.И. за възстановени 75 лв., заплатени му от майката на подсъдимия К. И.М. – О. З. К., представляващи възстановяване на причинените имуществени вреди по настоящото дело.

         ПРОКУРОРЪТ:  Днешното съдебно заседание е насрочено служебно от съда за предварително изслушване по чл. 370 и сл. НПК. Днес по- рано обаче сключихме Споразумение по делото, което Ви представям и моля да го одобрите в днешното съдебно заседание, независими от това че същото е насрочено за предварително изслушване. Видно от приетата в днешното съдебно заседание разписка, е че имуществените вреди по делото в размер на 75 лв. са възстановени.

         СЪДЪТ докладва представеното споразумение.

         АДВ. Т.: Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

         АДВ. К.: Поддържам споразумението и моля да го одобрите.  Моля да имате предвид че подс. К. М. началото на м януари 2017 г. му се роди син. Не можем да представим у-ние за това, т. к. нямат брак с майката, а и поради обстоятелството че той е задържан не може да признае детето си. Размера на наказанието ще бъде достатъчен за превъзпитанието на М. и за поправянето му.

         ПОДСЪДИМИЯТ М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Много съжалявам за деянието си.

         ПОДСЪДИМИЯТ Я.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Също много съжалявам за деянията си.

СЪДЪТ, намира че споразумението не противоречи на закона и морала, а имуществените вреди са възстановени видно от представената разписка и заявеното от пострадалия в днешното о.с.з. Ето защо, на осн. чл. 384, ал.1 във вр. с чл. 382, ал.7 НПК, съдът,

О П Р Е Д Е Л И: № 31

         ОДОБРЯВА постигнатото между К.И.М., роден на *** г. в Германия, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** – подсъдим по горепосоченото НОХД, представляван от упълномощен защитник адв. С.К., АК гр. Русе, К.К.Я., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** – подсъдим, представляван от упълномощен защитник адв. М.Т.,*** и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор С. М. споразумение, съгласно което:

          ПОДСЪДИМИЯТ К.И.М. се признава за ВИНОВЕН за това, че:

На 20.08.2016 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с К.К.Я. ***, е отнел чужди движими вещи – СИМ-карта „Теленор“ на стойност 10,00 лева и парична сума в размер на 65.00 лева, всичко на обща стойност 75.00 лева, от владението на Й.М.И. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл.198, ал.1 във вр.с чл.20, ал.2 НК.

         ПОДСЪДИМИЯТ К.К.Я. е виновен за това, че:

На 20.08.2016 г. в гр.Разград, в съучастие като съизвършител с К.И.М. ***, е отнел чужди движими вещи – СИМ-карта „Теленор“ на стойност 10,00 лева и парична сума в размер на 65.00 лева, всичко на обща стойност 75.00 лева, от владението на Й.М.И. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл.198, ал.1 във вр.с чл.20, ал.2 НК.

         СТРАНИТЕ приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.К.И.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.198, ал.1 във вр.с чл.20, ал.2 НК.

СТРАНИТЕ се споразумяха за така извършеното престъпление, на подс. Кр. М., на основание чл. 381, ал. 4 НПК,при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 НК, да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 1 година, което следва да изтърпи в затвор, при първоначален СТРОГ режим.

СТРАНИТЕ приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си при пряк умисъл, подс. К.К.Я. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.198, ал.1 във вр.с чл.20, ал.2 НК.

СТРАНИТЕ се споразумяха за така извършеното престъпление, на подс.  Кр. Я., на основание чл. 381, ал. 4 НПК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 НК, да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, чието изпълнение на основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА за изпитателен срок от 4 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. Кр. Я. се възлага на ПИ при РУ на МВР по местоживеенето му.

НАПРАВЕНИТЕ по делото разноски в размер на 234.16 лева се възлагат, както следва:

- на подсъдимия К.И.М. сума в размер на 117.08 лв.

- на подсъдимия  К.К.Я. сума също в размер на 117.08 лв. и двете платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

СТРАНИТЕ подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ПОДСЪДИМИТЕ К.И.М. и К.К.Я., декларират, че са съгласни изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказват от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.

 

        Съдът на осн. чл. 382, ал.10 НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         УКАЗВА на пострадалия Й.М.И., че може да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

        

 

СЪДЪТ предостави възможност на прокурора, защитника адв. К. и  осъдения М. да изразят становище дали са налице предпоставки по чл. 25 във вр. с чл. 23 НК относно сега одобреното споразумение и наложеното му наказание по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС.

СЪДЪТ докладва Справка за съдимост на подсъдимия М. / л. 25-26/.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приеме справката.

         АДВ. К.: Да се приеме справката.

         ОСЪДЕНИЯ М.: Да се приеме справката.

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА и прилага по делото справката за съдимост на осъдения М..

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ запита страните дали имат искания за извършване на нови съдебни следствени действия, във връзка с групирането по чл. 25 във вр. с чл. 23 НК.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания  за извършване на нови съдебни следствени действия.

АДВ. К.: Нямам искания  за извършване на нови съдебни следствени действия.

         ОСЪДЕНИЯ М.: Нямам искания  за извършване на нови съдебни следствени действия.

 

        Съдът

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

          ОБЯВЯВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ ЗА ПРИКЛЮЧЕНО

          ПРИСТЪПВА КЪМ ИЗСЛУШВАНЕ НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

        ПРОКУРОРЪТ: Моля на основание чл. 25 във вр. с чл. 23 НК да извършите групиране на наказанията на осъдения М.  наложени му по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС – лишаване от свобода за срок от 4 месеца и наложеното му наказание с одобреното споразумение по настоящето дело – лишаване от свобода за срок от 1 година.  Следва да определите на подсъдимия най-тежкото от наказанията, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ЕДНА ГОДИНА, наложено му по настоящото НОХД № 1094/16г. на РРС. Същото следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор. Към така определено най- тежко наказание лишаване от свобода за срок от една година, следва да присъедините и наказанието ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, наложено по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС, на осн. чл. 23, ал.2, изр.1 във вр. с чл. 25 НК. Видно от справката за съдимост, е че общественото порицание е изтърпяно на 14.12.2016г. От така определено общо наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ЕДНА ГОДИНА, следва да се приспадне досега изтърпяното наказание лишаване от свобода, наложено му със споразумение № 716/01.12.2016г. по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС, на осн. чл. 25, ал.2 НК. Следва да се зачете и времето през което М. е бил задържан под стража  по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС, считано от 23.11.2016г., на осн. чл. 59, ал.1, т.1 и ал.2 НК. На осн. чл. 25, ал.2 НК, следва да се вземе предвид, че наказанието ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, наложено по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС е изтърпяно на 14.12.2016г.  Считам че така определеното общо наказание - Лишаване от свобода за срок от една година, не следва да бъде увеличавано, на осн. чл. 24 НК, тъй като същото се явява съответно на извършените престъпления и ще постигне целите  на чл. 36 НК. В този смисъл, следва да се вземе предвид и изявлението на защитника че му се е родило малко дете.

         АДВ. К.: Аз също моля, на осн. чл. 25 във вр. с чл. 23 НК,  да се определи общо наказание по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС и по настоящото, в размер на най - тежкото от наказанията – лишаване от свобода за срок от 1 година, което да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим. От така определеното общо наказание, следва да приспаднете изтърпяното до момента наказание лишаване от свобода по НОХД № 1017/2016г. по описа на РРС, на осн. чл. 25, ал.2 НК, както и времето през което е бил задържан под стража, на осн. чл. 59, ал.1, т.1 и ал.2 НК, считано от 23.11.2016г. При присъединяването на наказанието Обществено порицание, съдът  на осн. чл. 25, ал.2 НК, следва до отчете, че същото е изтърпяно на 14.12.2016г. Аз също считам, че общото наказание не следва да бъде увеличавано на осн. чл. 24 НК, тъй като така определеното общо наказание се явява съответно на престъпленията в съкупността и би постигнало целите на чл. 36 НК. Както вече казах, на осъдения М., наскоро му се е родило дете,  за което същият ще полага непосредствени грижи след излизането му от затвора.

         ОСЪДЕНИЯ М.: Действително ми се роди дете. Моля ако е възможно, да ми бъде групирано наказанието. Моля да не ми се увеличава определеното общото наказание. Много съжалявам за постъпките си. Нямам какво друго да кажа.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ предостави възможност на осъдения К.И.М. да изрази последна дума.

ОСЪДЕНИЯ М.: Още веднъж искам да кажа, че много съжалявам за постъпките си и се разкайвам за стореното.

Съдът обяви че ще се произнесе след тайно съвещание и се оттегли на тайно съвещание.

 

След провело се тайно съвещание, заседанието продължава на същата дата в същия съдебен състав при участието на същия секретар.

В залата присъстват същия прокурор М., осъденият К.И.М., защитникът му адв. С.К. от АК Русе, осъдения К.К.Я. и защитника му адв. М.Т. ***.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ обяви Определение № 32 от 26.01.2017г. по НОХД № 1094/2016г. по описа на районен съд – Разград и разясни, че същото подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд – Разград.

С оглед одобреното споразумение за решаване на делото, съдът, на осн. чл. 24, ал.3 НПК,

ОПРЕДЕЛИ

         Прекратява производството по НОХД № 1094/2016г. по описа на районен съд – Разград.    

         ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 9.58 ч

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

        СЪДЕБНИ   ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

 

 

                                                           2.