Мотиви към Решение №6/06.01.2017г., постановено по АНД №1022/2016г. по описа на Разградския районен съд.

         

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК, срещу обвиняемия  С.А., за извършено престъпление по чл.316, във вр. с чл.309, ал.1 от НК, за това, че за периода 18.04.2011 г. до 16.06.2015 г. включително, в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, на десет пъти, съзнателно се е ползвал пред Д. Д. Х. – Е., Н. Т. А. и Д. С.Р., служители на Служба по регистрации – Търговски регистър – гр. Разград към Агенция по вписванията, от 10 бр. неистински частни документи:

1. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, от 27.03.2010 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009 г.

2. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, от 20.02.2012 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011 г.

3. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, от 20.04.2013 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012 г.

4. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, от 20.04.2014 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013 г.

5. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС” ООД гр. Разград, от 20.04.2015 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014 г.

6. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “ТЕКСА” ООД гр. Разград, от 27.03.2010 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009 г.

7. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “ТЕКСА” ООД гр. Разград, от 20.02.2012 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011 г.

8. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “ТЕКСА” ООД гр. Разград, от 20.04.2013 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012 г.

9. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “ТЕКСА” ООД гр. Разград, от 20.04.2014 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013 г.

10. Протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “ТЕКСА” ООД гр. Разград, от 20.04.2015 г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014 г., като от него за самото съставяне на неистинските частни документи не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316, пр. 1 във вр. с чл.309, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК. С постановлението се предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение , счита обвинението за доказано и моли на същия да бъде наложено административно наказание глоба към минималния размер.

Защитникът на обвиняемия пледира за постановяване на оправдателен акт, поради несъставомерност на извършеното от подзащитния му както от обективна така и субективна страна.

Обвиняемият дава обяснения в с.з. намира, че не е извършил престъплението за което е обвинен.  

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият С.А. е роден на *** г. в Република Турция,  гражданин на  Нидерландия, неженен, неосъждан, ЛНЧ **********. Управител на „СЕС КОМЕРС“ ООД гр.Разград и на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград. Обвиняемият  бил едноличен собственик и управител и на „Холандия-2002“ЕООД-гр.Разград, като на 09.03.2016г. е прехвърлил дружественият си дял на св.С. Г. М., която към настоящият момент е едноличен собственик на капитала и управител на дружеството.

На 02.03.2007г. обв.С.А. и св.Х.Г. подписали дружествен договор, с който образували дружество с ограничена отговорност с наименование „ТЕКСА“ООД гр.Разград, управлявано от управителя обв.А. и от Общо събрание, състоящо се от съдружниците. В договора било предвидено, че съдружниците участват в Общото събрание лично или чрез изрично упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно, като Общото събрание има изключителна компетентност за приемане на решения за приемане на годишните отчети и баланс на дружеството.

На 16.05.2009г. бил сключен дружествен договор между обв.А., дружество с ограничена отговорност с наименование „ТЕКСА“ ООД  гр.Разград, представлявано от управителя - обв.С.А. и св.Х.Г.. Съгласно този договор било образувано дружество с ограничена отговорност „СЕС КОМЕРС“ООД гр.Разград, управлявано от управителя - обв.А. и от Общо събрание, състоящо се от съдружниците - обв.С.А. /притежаващ 33% от капитала/,,ТЕКСА“ООД-гр.Разград /притежаващо 34% от капитала/ и св.Х.Г. /притежаващ 33% от капитала/. В договора е предвидено,че съдружниците участват в Общото събрание лично или чрез изрично упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно, като Общото събрание има изключителна компетентност за приемане на решения за приемане на годишните отчети и баланс на дружеството.

Съгласно чл.38, ал.1 от Закона за счетоводството всяко търговско дружество е задължено да публикува годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишните доклади по глава седма, приети от Общото събрание на съдружниците, чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър, в срок до 30 юни на следващата година. Задължението да подаде в съответната Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията заявление Г2 за обявяване на годишния финансов отчет на дружеството за предходната година има управителят на съответното дружество, съответно изрично упълномощено от него лице.

Към заявлението управителят на ООД задължително следва да приложи декларация по чл.13,ал.4 от Закона за Търговския регистър, с която декларира истинността на заявените от него обстоятелства и приемането на представените от него за обявяване актове, която подписва лично пред служителя на Службата по регистрация, оригинал или заверен препис на протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на дружеството за приемане на отчета за приходите и разходите на дружеството за предходната година, счетоводен баланс на дружеството за предходната година, отчет за приходите и разходите за предходната година, отчет за паричните потоци по прекия метод за предходната година, отчет за собствения капитал за предходната година, справка за нетекущи/дълготрайни/ активи за предходната година.

Св.Х. Г. също бил гражданин на Нидерландия, където живеел. Не пребивавал за разлика от обвиняемия постоянно в страната ни. Поради обстоятелството, че рядко посещавал Р България, св.Х.Г. упълномощил обв.А. да го представлява във връзка с дейността на двете дружества, като изготвените от него пълномощни не включвали упълномощаване на обвиняемия да го представлява на Общите събрания на двете дружества, на които се приема отчета за приходите и разходите на дружествата за предходната година. Свидетелят никога не е присъствал и гласувал на такива събрания.

1.През 2010г. обв.А. се сдобил по неустановен по делото начин и от неустановено в хода на досъдебното производство лице с два документа - протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г., на които бил придаден вид, че са подписани от св.Х.Г. в качеството му на съдружник в двете дружества.

На 23.06.2010г. св.Ф. Б. А., в качеството си на упълномощено от обв. А. лице, подала в Служба по регистрация Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград, два броя заявление Г1 за обявяване на актове на дружествата “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград и „ТЕКСА“ ООД гр.Разград за 2009г., с изискуемите към тях документи, сред които и протоколи от проведени Общи събрания на съдружниците на двете дружества от 27.03.2010г., на които са приети отчетите за приходи и разходи на дружествата за 2009г. По подадените от св.Ф.А. заявления бил постановен отказ,поради което горепосочените два протокола от проведени Общи събрания на дружествата били подадени отново в Служба по регистрация-Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград от обв.С.А. през следващата 2011г.

На 18.04.2011г. обв.С.А. отишъл в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията гр.Разград, където подал пред св.Д.Д.Х.-Е. - главен специалист в Служба по регистрация-Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград:

-заявление Г1 с вх.№20110418094500 за обявяване на актове на дружеството “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград за 20 Юг., ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград от 28.02.2011г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г. Заедно с посочените документи обв.А. приложил и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г.

-заявление Г1 с вх.№20110418092829 за обявяване на актове на дружеството „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград за 2010г., ведно с изискуемите към него документи, сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград от 28.02.2011г., на което е приет отчет за приходи и разходи на дружеството за 2010г. Заедно с посочените документи обв.С.А. подал и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г.

По този начин обв.С.А. съзнателно и противозаконно се ползвал от протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 27.03.2010г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2009г. Той сторил това, въпреки че знаел, че отразените в двата протокола Общи събрания не са проведени в действителност, както и че изготвените протоколи не са подписани от единият от съдружниците-св.Х.Г..

1.           През 2012г. обв.А. се сдобил по неустановен по делото начин и от неустановено в хода на досъдебното производство лице с два неистински частни документа - протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г., на които бил придаден вид, че са подписани от св.Х.Г., в качеството му на съдружник в двете дружества, а не от лицето, което действително го било съставило. На 19.06.2012г. обв.С.А. отишъл в Служба по регистрация- Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград заявление, където:

-                                  подал пред св. Д.Д.Х.-Е.-главен специалист в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград заявление Г2 с вх.№20120619095245 за обявяване на актове на дружеството „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград за 2011г., ведно с изискуемите към него документи, сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г.

-           подал пред св.Д. С.Р.-главен специалист в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията- гр.Разград, заявление Г2 с вх.№20120619095727 за обявяване на годишния финансов отчет на дружеството “СЕС КОМЕРС” ООД-гр.Разград за 2011г., ведно с изискуемите към него документи, сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г. По този начин обв.С.А. съзнателно и противозаконно се ползвал от протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.02.2012г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2011г.

Така с деянието си, при пряк умисъл,на два пъти, обв.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.316, пр.1 във вр.с чл.309, ал.1 от НК.

2.          През 2013г. обв.А. се сдобил по неустановен по делото начин и от неустановено в хода на досъдебното производство лице с два неистински частни документа - протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г., на които бил придаден вид, че са подписани от св.Х.Г.,в качеството му на съдружник в двете дружества, а не от лицето, което действително го било съставило. На 05.06.2013г. обв.С.А. отишъл в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград заявление,където подал пред св.Д.Д.Х.-Е.-главен специалист в Служба по регистрация-Търговски регистър към Агенция по вписванията- гр.Разград:

-заявление Г2 с вх.№20130605143145 за обявяване на годишния финансов отчет на дружеството “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград за 2012г.,ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г.

 -заявление Г2 с вх.№20130605142848 за обявяване на актове на дружеството „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград за 2012г.,ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г. По този начин обв.А. съзнателно и противозаконно се ползвал от протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2013г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2012г. Той сторил това, въпреки че знаел, че отразените в двата протокола Общи събрания не са проведени в действителност, както и че изготвените протоколи не са подписани от единият от съдружниците-св.Х.Г..

Така с деянието си при пряк умисъл, на два пъти, обв.С.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.316, пр.1 във вр.с чл.309, ал.1 от НК.

3.          През 2014г. обв.А. се сдобил по неустановен по делото начин и от неустановено в хода на досъдебното производство лице с два неистински частни документа - протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013г., на които бил придаден вид, че са подписани от св.Х.Г., в качеството му на съдружник в двете дружества, а не от лицето, което действително го било съставило. На 02.06.2014г. обв.С.А. отишъл в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград заявление, където:

-           подал пред св.Д. С.Р.-главен специалист в Служба по регистрация-Търговски регистър към Агенция по вписванията- гр.Разград заявление Г2 с вх.№20140602132754 за обявяване на годишния финансов отчет на дружеството “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград за 201 Зг., ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград, от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013г.

-           подал пред св.Н.Т.А.-главен специалист в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията- гр.Разград, заявление Г2 с вх.№20140602131855 за обявяване на актове на дружеството „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград за 2013г.,ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013г. По този начин обв.А. съзнателно и противозаконно се ползвал от протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013 г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2014г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2013г. Той сторил това, въпреки че знаел, че отразените в двата протокола Общи събрания не са проведени в действителност, както и че изготвените протоколи не са подписани от единият от съдружниците-св.Х.Г..

Така с деянието си при пряк умисъл, на два пъти, обв.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.316, пр.1 във вр.с чл.309, ал.1 от НК.

4.          През 2015г. обв.С.А. се сдобил по неустановен по делото начин и от неустановено в хода на досъдебното производство лице с два неистински частни документа - протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г., на които бил придаден вид, че са подписани от св.Х.Г., в качеството му на съдружник в двете дружества, а не от лицето, което действително го било съставило.

На 16.06.2015г. обв.А. отишъл в Служба по регистрация - Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград заявление,където подал пред св.Д. С.Р.-главен специалист в Служба по регистрация-Търговски регистър към Агенция по вписванията-гр.Разград:

-заявление Г2 с вх.№20150616115252 за обявяване на годишния финансов отчет на дружеството “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград за 2014г.,ведно с изискуемите към него документи,сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД- гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г. и

-заявление Г2 с вх.№20150616114420 за обявяване на актове на дружеството „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград за 2014г. ведно с изискуемите към него документи, сред които и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г.

По този начин обв.А. съзнателно и противозаконно се ползвал от протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на “СЕС КОМЕРС”ООД-гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г. и протокол от проведено Общо събрание на съдружниците на „ТЕКСА“ ООД-гр.Разград, от 20.04.2015г., на което е приет отчета за приходи и разходи на дружеството за 2014г. Той сторил това, въпреки че знаел, че отразените в двата протокола Общи събрания не са проведени в действителност, както и че изготвените протоколи не са подписани от единият от съдружниците-св. Х.Г..

От заключението по назначената по делото почеркова експертиза е видно, че: Подписите в графа „съдружници“ в т.2 в протоколи от проведено Общо събрание на „СЕС КОМЕРС“ ООД-гр.Разград и на „ТЕКСА“ ООД- гр.Разград от 28.02.2011г. са изпълнени от Х.Г.. Подписите в графа „съдружници“ в т.2 в протоколи от проведено Общо събрание на „СЕС КОМЕРС“ ООД-гр.Разград и на „ТЕКСА“ ООД -  гр.Разград от 27.03.2010г., 20.02.2012г.,           20.04.2013г., 20.04.2014г. и 20.04.2015г. не са изпълнени от Х.Г..

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите Х., А., Р., Г., Х., Ц., М., П., заключението по експертизата, справка за съдимост, декларация, заверени преписи от: протоколи от ОС на съдружници на „Сес Комерс“ ООД: от 28.02.2011г., от 27.03.2010г., 20.02.2012г., 27.03.2013г., 20.04.2013г., 20.04.2014г., 20.04.2015г., Протоколи от проведено ОС на съдружници на „Текса“ ООД от: 28.02.2010г., 20.02.2012г., 27.03.2010г., 20.04.2013г., 20.04.2014г., 20.04.2015г.

Предвид изложеното от фактическа страна, съдът намира, че с поведението си обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл.316 във вр. с чл.309 ал.1 от НК по следните правни съображения:

На първо място, съдът намира, че процесните протоколи от ОС на съдружници на посочените по-горе две дружества „Сес комерс“ ООД и „Текса“ ООД предмет на делото са частни документи, тъй като удостоверяват обстоятелства осъществили се извън тях, издадени не от лицата по реда и във форма съгласно чл.93 т.5 от НК. За да е осъществен съставът на това престъпление, следва да са налице всички обективни и субективни признаци, а именно съзнателно ползване от неистински частен документ, като за самото му съставяне от самия обвиняем не може да се търси наказателна отговорност. Съгласно разпоредбата на чл.93 т.6 от НК и задължителната практиката – Постановление №3/1982г на Пл на ВС,  неистински документ е този, който не изхожда от лицето сочено за негов автор, придаден му е вид, че е писмено изявление на друго лице, а не на неговия автор. Самото съдържание на документа – вярно или не е без значение за неистинността му. Т.е. в случая, документът не следва да е издаден, подписан от лицето, сочено за негов автор. В случая процесните  протоколи от ОС на двете дружества - „Сес комерс“ ООД и „Текса“ ООД се установява, че не са подписани от св.Г., видно от показанията на този свидетел  и най-вече от заключението на почерковата експертиза, неоспорена от страните. Т.е. подписа в тези документи не са на лицето, посочено за негов автор, поради което са неистински. Дори и да е имало съгласие на лицето за това някой да се подпише, видно от Постановление №3/1982г на ПЛ на ВС – “..деянието ще  съставомерно и когато лицето от чието име е издаден документа, предварително е дало съгласието си за съставянето му”. С установяване на неистинността на документа обаче не се изчерпва състава на престъплението, за което е обвинен обвиняемия – по чл.316 във вр. с чл.309 ал.1 от НК. За осъществяването на това деяние, следва да е налице и съзнанието на дееца, че се ползва от неистински документ, обвиняемият в случая да е съзнавал неистинността на авторството на ползваните документи при представянето им в Служба по регистрациии - Търговски регистър гр. Разград към АВ. За да е осъществен състава на това престъпление, което е умишлено ползването на този документ от обвиняемия следва да е станало със знанието от негова страна на обстоятелството, че същият не е бил издаден /подписан/ от св. Г.. От събраните доказателства по делото, показанията на свидетелите Ц., А., както и от обясненията на обвиняемия, се установява, че св.Г. не е присъствал при съставянето на процесните документи, което явно е било известно на обвиняемия и това е достигнало до знанието му. Св.Г. идвал само през лятото, на почивка, а и такива събрания не са били провеждани. Това е така, тъй като от показанията на посочените свидетели и в обясненията си обв.А. сочи, че е контактувал със св.Г. по телефон, тъй като последния живеел в Холандия, а обвиняемия подписвал съставения в счетоводството протокол от съответното ОС, които били изготвяни там по стандарт всяка година и бил едни и същи. Явно е, че е знаел, че същите не са подписани лично от св.Г., нито от негов пълномощник, тъй като видно от приложените пълномощни издадени от последния, няма пълномощно за упълномощаване на лице, което да го представлява на провежданите общи събрания на двете дружества. Приложените пълномощни издадени от св.Г./л.58-60/ се отнасят до представителството в институциите и във връзка с отдаване под наем, закупуване и продажба на имоти. Поради което съдът намира, че е налице и субективната страна като елемент от този престъпен състав и деянието е съставомерно по това обвинение.

Извършените от обвиняемия в периода от 18.04.2011г. до 16.06.2015г. деяния са от един и същ вид, осъществени през непродължителен период от време, при еднородност на вината, поради което представляват продължавано престъпление по смисъла на чл.26 ал.1 от НК.

При определяне на наказанието  на обвиняемия, съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до две години, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът като отчита, че обвиняемият явно няма други противообществени прояви, добрите характеристични данни, т.е. че същият не е лице с висока степен на обществена опасност, намира че е налице  превес на смекчаващите обстоятелства. Следва обаче да се има предвид, че са извършени няколко еднородни деяния, поради което наказанието му следва да се определи в размер към минималния, но не и в неговия минимум, а именно глоба 1800лв., като този размер  санкцията в случая е достатъчен за поправянето на дееца. С оглед изхода на делото обвиняемият А. следва да заплати направените разноски 181,40лв. в досъдебното и 40лв. в съдебно производство.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                   

                                                        

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: