Р Е Ш Е Н И Е

Номер  489                                       05.01.2017 г.                          гр.Разград

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                     състав

На двадесет и първи декември            две хиляди и шестнадесета година     

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар     

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№2360 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между   А.Х.Я., ЕГН ********** *** и А.А.Я., ЕГН ********** *** на 16.11.1997  г. в гр.Исперих, обл.Разград с акт №71  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.50 от СК.

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

          1.Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Е.А.Я., ЕГН ********** се предоставя на майката А.Х.Я., ЕГН ********** и местоживеенето му се определя при нея, като на бащата А.А.Я., ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9,00 часа сутринта в събота до 18,30 часа в неделя, както и 20 дни през лятото, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката, а в останалото време – след предварителна уговорка между родителите.

          2. А.А.Я., ЕГН ********** СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на непълнолетното си дете Е. А.Я., ЕГН **********, действащ лично и със съгласието на своята майка А.Х.Я., ЕГН ********** ежемесечна парична издръжка в размер на 150 лв. до пето число на месеца, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до завършване на образованието му в ПМГ „Акад.Никола Обрешков“ гр.Разград, както и ако детето продължи образованието си във висше учебно заведение.

          3. Съпрузите нямат придобито по време на брака семейно жилище, както и претенции за ползването на такова.

          4. В дял на А.А.Я., ЕГН ********** *** се предоставя и той става изключителен собственик на придобитото по време на брака моторно превозно средство – лек автомобил марка „Рено“, модел „Клио“, регистрационен № ***, № на двигателя E5FA710C116631, рама №    VF1B5720507031496, цвят тъмно сив, като за уравнение на дела същият е заплатил на А.Х.Я., ЕГН ********** сумата 20 лв. Застрахователната стойност на автомобила е 300 лв.

          5. След прекратяването на брака съпругата А.Х.Я., ЕГН ********** ще носи предбрачното си фамилно име Б.

          6. Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

          7. Поетите по време на брака задължения от всеки от съпрузите  към трети лица, след прекратяването на брака остават задължения само на този съпруг и другият съпруг не носи отговорност за изплащането им.

ОСЪЖДА А.А.Я., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса за прекратяването на брака в размер на 20 лв. /двадесет лева/, държавна такса 5,60 лв. /пет лева и шестдесет стотинки/ за дела му в прекратената съпружеска имуществена общност и 108 лв. /сто и осем лева/ държавна такса върху уговорената издръжка.

ОСЪЖДА А.Х.Я., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса за прекратяването на брака в размер на 20 лв. /двадесет лева/ и 0,40 лв. /четиридесет стотинки/ държавна такса върху стойността на дела й.

          Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.    

 

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: