Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 700, 02.02.2017г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и втори Ноември  2016 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                        Председател: Николай Борисов

  Секретар: Ж.Р.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 684 по описа за 2016                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

          Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от Г.Д.Г. ЕГН ********** ***,   против  Наказателно постановление № 16-1075-000577/11.07.2016г. на ВНД Началник група в Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл.42, ал.1, т.1 от ЗДвП  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл.179, ал.2 вр. чл.179, ал.1,т.5, пр.6 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. По същество отрича да е извършил процесното адм. нарушение, оспорва фактическата обстановка така както е описана в НП, навежда доводи за нарушение на материалния закон при неговото издаване.

        За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.  

        Контролираща страна РП – Разград, редовно уведомени – не изпращат представител.

        Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

        На 22.06.2016г. около 09,30ч., жалбоподателят управлявал л.а. „ АУДИ 80 „ с рег. № ********* по път Е- 70, посока гр. Варна, като около километър 70+065, предприел маневра изправерване на движещ се пред него в същата посока лек автомобил „ Фолксваген Голф „ с рег. № ***********. В автомобила на жалбоподателят пътувал св. В. Василев. В момента на изпреварването водачът на л.а. „ Фолксваген Голф „ предприел маневра завиване наляво, при което последвал удар между двете МПС, в предния ляв калник на „ Фолксваген „-на и предна дясна част на „ Ауди „ – то. След подаден сигнал на място пристигнали полицейските служители свидетелите Х. Х. и Св. Ц.. Те провели разговор с двамата водачи, съставили Протокол за ПТП бл.№ 1566562, преценили, че за настъпването на ПТП вина имат и двамата водачи, като на жалбоподателят, св. Х. Х. съставил АУАН бл. № 704485, за това че при предприемане на маневра изпреварване не се е убедил, че изпреварваното МПС не е подал сигнал за изменение на посоката си на движение. Квалифицирал нарушението като такова по чл.42, ал.1,т.1 от ЗДвП и го връчил на нарушителя.  На 11.07.2016г., на база съставеният АУАН, било издадено и обжалваното НП, в което адм. наказващия орган описал нарушението по идентичен с АУАН начин, квалифицирал го като такова по чл.42, ал.1,т.1 от ЗДвП  и на основание чл.179, ал.2 вр. чл.179, ал.1,т.5, пр.6 от ЗДвП, наложил адм. наказание „ глоба „ в размер на 150,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 01.08.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 08.08.2016г.

        В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с повереник, който поддържа жалбата по изложените в нея основания.

        Свидетелите лично изслушани от съда, потвърждават по същество описаната фактическа обстановка. Св. В. В., заявява, че водача на л.а. „ Фолксваген Голф „ с рег. № РР 5476 АН, преди предприемане на маневрата завиване наляво, не е подал светлинен сигнал. 

        Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

        Разгледана по същество е основателна.

        От изложената фактическа обстановка, главно от разположението на следите от удара по двете МПС и показанията на св. В. Василев, съдът прави единствено логичния извод, че след предприемане на маневрата изпреварване от страна на жалбоподателя и то в момента, когато двете МПС са били почти изравнени на около един метър, водачът на л.а. „ Фолксваген Голф „ е предприел маневра завиване наляво. Точно поради тази причина удара е попаднал в преден ляв калник на л.а. „ Фолксваген Голф „, но в тази ситуация, жалбоподателят не би могъл обективно да възприеме подаден сигнал от другия водач за промяна на посоката на движение, нещо повече, водачът на л.а. „ Фолксваген Голф „ е следвало да изчака да бъде изпреварен и едва тогава да завие наляво и като не го е сторил единствен той има вина за настъпилото ПТП.

В този смисъл обжалваното НП се явява незъконосъобразно, издадено при нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено.

        Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                          Р  Е  Ш  И :

 

        ОТМЕНЯВА НП  № 16-1075-000577/11.07.2016г. на ВНД Началник група в Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл.42, ал.1, т.1 от ЗДвП на Г.Д.Г. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 150.00 лева, на основание чл.179, ал.2 вр. чл.179, ал.1,т.5, пр.6 от ЗДвП, като незаконосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: