РЕШЕНИЕ

 

25,  27.02.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и четвърти Януари  2017 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 928 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Х.С.Х.   ЕГН ********** ***, против НП № 16-1075-000918/11.10.2016г. на Началник Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 36 месеца,  на основание чл.174, ал.2 вр. Чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество не оспорва, че е извършил вмененото му във вина нарушение, възразява срещу вписаната в АУАН и НП по- висока стойност на съдържанието на алкохол в издишвания от него въздух. Моли размера на наказанието, да бъде намален към минималния, предвиден в ЗДвП.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  се явява, лично и с упълномощен повереник, поддържа  молбата за намаляване размера на административното наказание, не оспорва фактическите констатации, така както са отразени в АУАН, респективно в НП.

Административнонаказващият орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 25.09.2016г. около 00,29ч., в гр. Разград, жалбоподателят управлявайки по ул. „ Жеравна „, л.а. „ БМВ 525 „ с рег. №**, бил спрян за проверка от полицейските служители Св. Ц. и Р. И.. Същият бил изпробван за наличие на алкохол в издишвания от него въздух с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510 „ с фабр. № 0169, ел. скала, на който отчела 0,63 промила. На нарушителя бил издаден талон за медицинско изследване бл. № 0019282. Същият се явил в МБАЛ – Разград и предоставил кръв за изследване. От химическото изследване на кръвта, предоставена от жалбоподателя, се установило, че към момента на вземане на пробата, концентрацията на алкохол в кръвта му е 0,59промила.

За констатираното нарушение, Св. Ц. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 593745, квалифицирал нарушението като такова по чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, връчен му, без да впише възражения.

На база съставеният АУАН на 11.10.2016г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението като такива по чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП, но установил, че нарушението е извършено в условията на повторност, поради което наложил административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 36 месеца,  на основание чл. 174, ал.2 вр чл.174, ал.1 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 25.10.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 26.10.2016г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, от писмените доказанелства, а така също от самопризнанието изразено от жалбоподателя се установява, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал л.а. „ БМВ 525 „ с рег. №** като е допуснал процесното адм. нарушение – факт, който не е спорен по делото.

Относно възраженията на жалбоподателя за несъразмерност на наказанието със степента на обществената опасност както на нарушението, така и на личността на нарушителя, съдът намира същите за частично основателни. От една страна правилно и коректно е отчетена и вписана, както в АУАН, така и в НП стойността на концентрацията на алкохол в издишвания от жалбоподателя въздух – 0,63 промила. Стойността от 0,59 промила е концентрацията на алкохола в кръвта на водача, която кръвна проба е предоставена след период от време, през който организма усвоява и разгражда етиловия алкохол. Но в случая по – високата стойност е по близка по време до времето, през което жалбоподателят е управлявал МПС.  Безспорно от приложените по делото Справка за нарушител водач за региона, Решение № 285 от 29.07.2015г. по АНД № 341/2015г. по описа на РС – Разград, оставено в сила с Решение № 91 от 09.10.2015г. по КАНД № 90/15г. по описа на АС – Разград, влязло в сила на 09.10.2015г.  се установява, че жалбоподателят е санкциониран за същото адм. нарушение и вече е бил лишаван от право да управлява МПС. Настоящото нарушение е извършено в едногодишния срок от наказването му по адм. ред за същото нарушение, поради което се явява повторно. От изложеното с оглед на двете хипотези на разпоредбата на чл.174 от ЗДвП и стойността на отчетената концентрация на алкохол в издишания от жалбоподателя въздух – 0,63 промила, което е под 0,8 промила, намира размера на наказанията на неоснователно завишен. В тази част обжалваното НП следва да бъде изменено, като наказанията бъдат намалени съответно „ глоба „ в размер на 1500,00лв. и „ лишаване от право да управлява МПС в размер на 18месеца. Така определените от съда наказания се явяват съразмерни, с степента на обществена опасност, както на нарушението, така и на нарушителя.   

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯВА    НП № 16-1075-000918/11.10.2016г. на Началник Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград в частта, с която на Х.С.Х.   ЕГН ********** ***, за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв., като намалява размера на 1500,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за 36 месеца, като намалява срока на 18месеца,  на основание чл. 174, ал.2 вр. чл.174, ал.1 от ЗДвП

ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-1075-000918/11.10.2016г. на Началник Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: