П Р И С Ъ Д А

 

    73                                             2017 година                             град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На двадесет и първи февруари                                                        2017 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ дело № 234 по описа за 2016  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА  подсъдимия И.В.Я., роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 19.10.2015 година в гр. София, и 28.10.2015 година в гр. Разград разгласил позорни обстоятелства по отношение на М.С.С. *** в качеството й на длъжностно лице – директор на СОУ „**********” гр. ***** при изпълнение на служебните й задължения, а именно, че е злоупотребявал в своя полза и в полза на свои близки с делигирания й бюджет, че без да посещава работното си място в продължение на десет месеца, получава трудовото си възнаграждение, че разходва безотчетно получаваните от отдадените под аренда земеделски земи на училището, средства, че раздава от същите тези земеделски земи на свои близки, и й приписал престъпление, че в качеството си на директор на СОУ „*********” гр. ****** издава фалшиви дипломи, и възпрепятства правосъдието като укрива записи от камери, разположени на територията на училището, необходими за разкриване на извършителя на нанесена телесна повреда на сина на подсъдимия -  престъпление по чл.  148, ал. 1, т. 3, пр. 1,  във вр. с чл. 147, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага ГЛОБА в размер на 3500.00 /три хиляди и петстотин/ лева, и наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, чрез публикуване на присъдата  в местния печат.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия И.В.Я., ЕГН **********, да заплати на М.С.С., ЕГН ********** сумата 2500.00 /две хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението по чл.  148, ал. 1, т. 3, пр. 1,  във вр. с чл. 147, ал. 1 от НК неимуществени вреди, както и сумата от 512.00 /петстотин и дванадесет/ лева представляваща съдебни разноски.

ОСЪЖДА подсъдимия И.В.Я., ЕГН **********, да заплати по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 100.00 /сто/ лева, представляваща държавна такса върху уважения граждански иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: