П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесет и осми февруари                                                        2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                           Я.П.

                       

 

Секретар: С.Р.

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 925 по описа за 2016 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Е.Ю.К., роден на ***г. в гр. Варна, адрес за призоваване в страната: гр. **, български гражданин, с основно образование, /неграмотен – не може да ч. и пише/, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че:

1.              На 07.04.2016 г. срещу 08.04.2016 г. в Цар Калоян, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление се е заканил с убийство на Б.В.А. *** с думите: „Ще те убия“, като тази закана би могла да възбуди у Б.В.А. основателен страх за осъществяването й  – престъпление по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА  И ШЕСТ МЕСЕЦА.

2.              На 07.04.2016 г. срещу 08.04.2016 г. в Цар Калоян, ул. „Сердика“ №5, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление е влязъл в чуждо жилище – къща собственост на А.М.А. от с.гр., обитавано от З.Ю.Т. от с.гр., Ф.Р.А. *** и Б.В.А., като употребил за това сила и заплашване по отношение на З.Ю.Т. от с.гр., Ф.Р.А. *** и Б.В.А. и деянията са извършени нощем – престъпление по чл. 170, ал. 2, предл. 1 във вр. с ал. 1, предл. 1 и 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

3.              На 08.04.2016 г. в Цар Калоян, обл. Разград е причинил лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК на полицейски орган при изпълнение на службата му, а именно на Й.Р.Д. – младши полицейски инспектор в група „Териториална полиция“, сектор „Охранителна полиция“ на РУ на МВР Разград при ОД на МВР Разград, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, както следва: травма на задна повърхност на дясна подбедрица – охлузване със симетрични ивичести просветлявания, забелване на повърхността на кожен слой и линеарен отпечатък – престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА  подсъдимия Е.Ю.К., ЕГН ********** за невиновен да е осъществил деянието по хулигански подбуди и го ОПРАВДАВА по тази част на обвинението за привръзката по чл. 131, ал. 1 т. 12, пр. 1 от НК.

4.              На 08.04.2016 г. в Цар Калоян, обл. Разград е направил опит да се съвъкупи с лице от женски пол, което не е навършило 18 годишна възраст - Ф.Р.А., родена на *** г. ЕГН **********, като го е принудил към това със сила, а опита е останал недовършен поради независещи от дееца причини – престъпление по чл. 152, ал. 2, т.1 във вр. с ал. 1, т.2, пр.1 във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54, вр. с чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ.

5.              На 07.04.2016 г. срещу 08.04.2016 г. в Цар Калоян, обл. Разград, е извършил непристойни действия изразяващи се във викове, крясъци, псувни, агресивно поведение и оскърбително отношение към З.Ю.Т., Б.В.А., Ф.Р.А., грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицейски служител Й.Р.Д. назначен на длъжност „Младши полицейски инспектор“ в група „Териториална полиция“, сектор „Охранителна полиция“ на РУ на МВР Разград при ОД на МВР Разград, изпълняващ задължение по опазване на обществения ред, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА  И ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23. ал. 1 от НК определя едно общо наказание на подсъдимия Е.Ю.К., ЕГН ********** в размер на най- тежкото от тях, а именно лишаване от свобода в размер на ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 58а ал. 1 от НК намалява така определеното общо наказание с една трета и определя наказание лишаване от свобода в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ОСЪЖДА Е.Ю.К., ЕГН **********, да заплати на Ф.Р.А., ЕГН ********** сумата от 3000.00 /три хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението по чл. 152, ал. 2, т.1, вр. с ал. 1 т.2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК неимуществени вреди.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- 1 бр. розова тениска с къс ръкав скъсана в областта на деколтето – предадена с протокол за доброволно предаване на 08.04.2016 г. от лицето Ф.Р.А., след влизане в сила на присъдата да бъде върнато на Б.В.А..

- обект № 1 – 1 бр. нож с обща дължина 28 см., след влизане в сила на присъдата да бъде върнато на Б.В.А.,

- обект №2 – 1 бр. отрязък от горната част на кашон с размери 22 см. на 29 см., на който се намериха засъхнали петна наподобяващи кръв след влизане в сила на присъдата да се унищожи по надлежния ред,

- обект № 3 – чаршаф с петна наподобяващи кръв, след влизане в сила на присъдата да бъде върнато на Б.В.А. – иззети при извършения оглед на местопроизшествието на 08.04.2016 г. в гр. Цар Калоян.

 ОСЪЖДА подсъдимият Е.Ю.К., ЕГН **********, да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград, сумата 757,20 /седемстотин петдесет и седем лева и двадесет стотинки/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 200.00 /двеста/ лева, представляваща разноски в съдебното производство, 120.00 лева от които държавна такса върху уважения граждански иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                         2.