П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На девети февруари                                                            2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Б.

                                                                                                    Н.Д.

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: Северина Монева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   17  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13,10  часа, се явиха:

 

ЗА РРП при редовност в призоваването, с призовка връчена на 16.01.2017 г. /лист 14/, се явява прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ Ф.О.К.,  редовно призован, с призовка връчена лично на 21.01.2017 г., ведно с препис от обв. акт  и препис от разпореждането за насрочване на с.з. /лист 15/,  се  явява лично.

ЗА ОЩЕТЕНОТО юрид. лице НОИ,  при редовност в призоваването с връчено съобщение по чл. 255 от НПК на 16.01.2017 г., чрез гл. юриск. С.В. /лист 16/, се явява пълномощникът гл. юриск. С.И.В., упълномощена с пълномощно изх. № 290/31.03.2015 г. /лист 24/.

ЯВЯВА се адв. Г.А. ***, редовно призована с призовка, връчена й лично на 25.01.2017 г. /лист 17/. Същата е определена от САК – Разград за служебен защитник на подсъдимия, на осн. чл.  372, ал.2 НПК.

 

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм адв. Г.А. да ми бъде назначена за служебен защитник.

АДВ. А.: Съгласна съм да бъда назначена за служебен защитник на подсъдимия Ф.К.. Запозната съм с материалите по делото и съм подготвила защитата му.

 

 

СЪДЪТ на основание чл. 372, ал. 2 НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА адв. Г.А. *** за служебен защитник на подсъдимия Ф.О.К., ЕГН **********,*** по НОХД № 17/2017 г. по описа на РРС, до окончателното приключване на наказателното производство във всички фази и инстанции.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

ЮРИСК. В.: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СЪДЪТ снема самоличността на подсъдимия.

Ф.О.К., роден на ***г***, обл.Р.****, български гражданин, със средно образование, женен, работи като огняр в Средно училище «Св.Св.Кирил и Методий»-с.С., обл.Р., неосъждан, ЕГН **********

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разяснява правата на страните да поискат отвод на съда, секретаря, прокурора, защитника и вещите лица.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

ЮРИСК. В.: Нямам искания за отводи.

АДВ. А.: Нямам искания за отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам искания за отводи.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ разяснява правата на страните по НПК.

ДОКЛАДВА депозираната молба от НОИ, с  вх. № 520/18.01.17 г. чрез пълномощникът гл. юриск. С.И.В.  /лист 22-24/, с която НОИ прави искане да се конституиране в качеството на граждански  ищец и се предявява против подсъдимия граждански иск.

ЮРИСК. В.: Оттеглям тази молбата, тъй като причинените ни имуществени вреди в размер на 2974,05 лева са възстановени от подсъдимия, като сума в същия размер е внесена по сметка на  ТД на НОИ на 06.02.2017 г.  Поради плащането оттеглям молбата. Моля да бъда освободена от залата.

АДВ. А.: Действително, на 06.02.2017г. подсъдимия е превел по сметка на НОИ сумата от 2 974.05 лв. представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди от деянието по настоящото дело. Представям вносната бележка за този превод. Считам, че с оглед плащането НОИ няма правен интерес от завеждане на граждански иск срещу подсъдимия за тази сума, поради което моля да уважите оттеглянето на исковата молба от страна на НОИ.

ЮРИСК. В.: Да се приеме вносната бележка.

ПОДСЪДИМИЯТ: Присъединявам се към казаното от защитника ми.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приеме представената вносна бележка. С оглед оттеглянето на искането за конституиране на НОИ в качеството на ГИ и оттеглянето на предявения граждански иск, моля оттеглянето да се уважи.

ДОКЛАД НА СЪДА: Представената вносна бележка следва да се приеме. С Оглед изявлението на представителя на ощетеното юридическо лице НОИ, че се оттегля искането за конституирането на НОИ като граждански ищец и искането за приемане за съвместно разглеждане на граждански иск срещу подсъдимия, съдът,

                   О П Р Е Д Е Л И:

Приема и прилага по делото представена вносна бележка за извършен банков превод от подсъдимия в полза на РУСО Разград за сумата от 2 974.05 лв.

Не конституира НОИ в качеството му граждански ищец и не приема за съвместно разглеждане предявения граждански иск, поради оттегляне на искането.

Освобождава гл. юриск. С.В. от залата. Същата напусна залата.

АДВ. А.: С оглед възстановяването на имуществените вреди по делото, което безспорно се установи в днешното о.с.з., правя искане да дадете почивка за да обсъдим сключването на споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ: Присъединявам се към казаното от защитника ми.

ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да се даде почивка, с цел обсъждане на споразумение.

С оглед искането на страните за даване не почивка, съдът,

           О П Р Е Д Е Л И:

Дава почивка от 30 минути.

След дадената почивка заседанието продължава на същата дата в същия съдебен състав и при участието на същия секретар. В залата присъстват същия прокурор, същия защитник и същия подсъдим.

АДВ. А.: По време на почивката ние страните сключихме Споразумение по чл. 384, ал.1 НПК, което Ви представям и моля да го одобрите в днешното о.с.з., независимо от обстоятелството, че същото е насрочено служебно от съда за предварително изслушване на страните по чл. 370 и сл. НПК.

Съдът докладва представеното Споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението и моля съда да го одобри в днешното о.с.з.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението. Много съжалявам за стореното и се разкайвам, това никога няма да се повтори повече. Моля за снизхождение.

СЪДЪТ намери, че споразумението не противоречи на  закона и на морала,  поради което на основание 384, ал.1, във  вр. с  чл.  382, ал.7 НПК,

         О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между Северина Монева –прокурор в Районна прокуратура Разград от една страна  и адв. Г. А.,*** –защитник на Ф.О.К., роден на ***г***, обл.Р.****, български гражданин, със средно образование, женен, работи като огняр в Средно училище «Св.Св.Кирил и Методий»-с.С., обл.Р., неосъждан, ЕГН **********– подсъдим от друга споразумение съгласно което:  по горепосоченото НОХД.

         ПОДСЪДИМИЯТ Ф.О.К. се признава за ВИНОВЕН в това,  че  за времето от 18.04.2011г. до 30.04.2012г., в гр.Разград и в с.Самуил, обл.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на  неистински официален документ – експертно решение № 0631 от 24.03.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски“-гр.Разград, приложен към Заявление с вх.№ МП-6365/18.04.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-6373/18.04.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на РУ „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ-Разград/ до Директора на РУ „Социално осигуряване“-Разград /ТП на НОИ-Разград/, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и  социална пенсия в общ размер на 2 974,05 лева, собственост на Националния осигурителен институт-гр.София, с намерение да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато –престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, предл.2 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

         СТРАНИТЕ се споразумяха за така извършеното престъпление, на подс. Ф. К., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК да бъде наложено наказание пробация, включваща следните пробационни мерки:

А. Задължителна регистрация по настоящия адрес на подсъдимия за срок от 8 месеца, с периодичност два пъти седмично.

Б. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца.

         ПРИЛОЖЕНИТЕ към делото писмени доказателства: оригинали на:

-Заявление № МП- 6365/18.04.2011г. /л.34-35/, Заявление № МП-6373/18.04.2011г. /л.37/ до Директора на РУСО – гр. Разград, да се върнат на ТП на НОИ – гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

-ЕР № 0631/24.03.2011г. /л.40/на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски гр.Разград” АД, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към  делото.

         НАПРАВЕНИТЕ по делото разноски в размер на 137,00 лева се възлагат на подс.Ф.К., платими по сметка на ОД на МВР-Разград.

         ПОДС.Ф.О.К. декларира,че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДЪТ, на осн. чл. 24, ал.3 НПК,

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 17/2017 г. по описа на районен съд Разград.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,07 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

        

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                            2.