О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                             2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На седми февруари                                                                         2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: Павлина Узунова

Като разгледа докладваното от съдията

ЧН дело  № 1046  по описа за 2016 година

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл. 89, б. “а” от НК ПОСТАНОВЯВА настаняването на М.Д.Я.,*** , ЕГН **********,  чрез предаване  на близки –  на съпругата С. Х. Я. за лекуването му под наблюдението на психо-неврологичен диспансер за срок от ЕДИН МЕСЕЦ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

МОТИВИ към определение  от 07.02.2017г. по ЧНД № 1046/2016г. на РРС.

Производството е по реда на чл.427 и сл. от НПК.

Постъпило е постановление от РП-Разград, с което се иска съдът на основание чл.89, и сл. от НК да настани на принудително лечение в психиатрично заведение М.Д.Я. по ДП №330 ЗМ-109 /2015г. на Од на МВР Разград, тъй като същият е извършил обществено-опасно деяние- престъпление по чл.212 ал.1вр. с чл.26 ал.1 от НК в състояние на невменяемост.

В с.з. представителят на РРП предлага настаняване на принудително лечение чрез предаване на близките му - съпругата за срок от един месец.

Настаняемият изслушан в с.з., дава объркани обяснения и не е адекватен.

Защитникът му счита, че с оглед на събраните доказателства и в интерес  на подзащитния му следва да бъде предаден на съпругата му да се грижи за него.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: Досъдебното производство е образувано срещу М.Д.Я. за престъпление по чл.212 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.  В хода на разследването е установено, от назначената съдебно-психиатрична експертиза, че Я. се води в регистрите на ОП при МБАЛ Разград от 19.02.2013г.

От заключението на назначената по делото психиатрична експертиза е видно, че освидетелствания страда от Органично разстройство на личността. Белези на посткомоционен синдром. Деменция. Персистираща органична халюциноза. Белези на органично налудно разстройство. Това състояние представлява продължително разстройство на съзнанието, което в съчетания с изразената деменция не му позволява да разбира и ръководи постъпките си. В с.з. вещото лице поддържа заключението си дадено на досъдебното производство, като заявява, че освидетелстваният е претърпял тежка черепно мозъчна травма и в последствие е развил   налудно разстройство и органична травматична халюциноза. Регистрирани са снижения на интелекта, паметовите възможности, социалното функциониране е трайно нарушено. След травмата е провел няколко болнични лечения, в ДПБ Бяла,  ПО – Разград, където горепосочената диагноза е потвърдена. Потвърдена е и от изготвените съдебно-психиатрични експертизи от други колеги. Заболяването е преминало през своя остър стадии, и към настоящия момент на преден план в клиничния картина е привидно промените на личността и снижение в интелектуалната и паметова сфера. Намира се под постоянните грижи на съпругата си, която му дава редовно назначените лекарствата. През последната година не е регистрирано обостряне с предрасъдово поведение. Не може да функционира сам.   На 09.02.2017 г.  предстои поредно явяване пред ТЕЛК,  където инвалидизацията ще бъде продължена. Към настоящият момент може да се приложи да бъде лекуван от съпругата си, която така или иначе се грижи за него и се справя добре с поддържащите лечения и функционирането. Заболяването е хронично и очакване на колебания  на рязко влошаване считам, че  настаняването на задължително лечение е безпредметно. Заболяването покрива всички критерии за продължително разстройство на съзнанието. Няма как да има подобрения, и наблюдението показва плавно състояние, което е с нарушено социално функциониране и благодарение на даваните медикаменти подтискат агресивността  и разрушителните тенденции.

С постановление от 20.10.2016г.,влязло в сила на 15.11.2016г.  РП-Разград е прекратила наказателното производство срещу, тъй като Я. е невменяем по смисъла на чл.33, ал.1 от НК и наказателно неотговорен.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: При така установените фактически обстоятелства съдът намира, че са налице предпоставките на чл.89 от НК за задължително настаняване и лечение на освидетелстваният Я.. Същият страда от Органично разстройство на личността. Белези на посткомоционен синдром. Деменция. Персистираща органична халюциноза. Белези на органично налудно разстройство, което протича непрекъснато. В това състояние е след като е извършил обществено опасно деяние - престъпление по чл. 212 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК, но поради невменяемостта не може да носи наказателна отговорност. Освидетелстваният няма съзнание за болест и по тези съображения следва да бъде настанен на задължително лечение. Водейки се от препоръките на вещото лице, лечението следва да бъде за срок от един месец, осъществено чрез  предаване на близки, в частност на съпругата С. Х. Я., която и към момента се грижи за него, справя се с поддържащите лечения, тъй като настаняването на задължително лечение в медичинско заведение не е необходимо. Проведените до момента такива лечения, не са довели до съществено подобрение на състоянието му.  Ето защо съдът намира, че в интерес на освидетелствания  е да бъде постановено настаняването му за лечение – чрез предаване на близките - на съпругата С. Я. под наблюдението на психо-неврологичен диспансер.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

Районен съдия: