Р Е Ш Е Н И Е

 

№50                                     07.02.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На шести февруари                                              две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1101 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от Г.С.Е. ***, срещу Наказателно постановление  №16-1075-001021 от 15.11.2016г. на началник сектор ПП при ОД на МВР гр. Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1500 лв. Счита НП за незаконосъобразно издадено при нарушения на чл.42 ал.3 ал.4 и ал.5 и чл.43 от  ЗАНН, чл.34 ал.3, чл.57 ал.5 и ал.6 от ЗАНН, както наложеното наказание за прекомерно високо.

В съдебното заседание на РРС, процесуалният представител на жалбоподателят поддържа жалбата, сочи за допуснати процесуални нарушения при издаване на НП, евентуално за наказание към минимума.

За наказващия орган, не се явява представител.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление, на жалбоподателя на основание чл.177 ал.4 пр.1 от ЗДвП, за нарушение на 177 ал.1 т.1 от същия, е наложено наказание глоба в размер на 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение, съставен от мл. п.и. при СПП при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя, за това, че на 25.03.2016г около 15часа в гр.Разград, по ул.Юмрукчал,  управлява л.а. «Форд Мондео» с рег. № ******, собственост на З.Ф.А., след като е лишен от това право от 31.07.2015г. В НП тези обстоятелства отразени по същия начин, като е посочено още, че е в условията на повторност. Като му е наложено наказание глоба в размер на 1500лв. на основание чл.177 ал.4 пр.1 вр. с чл.177 ал.1 т.1 от ЗДВП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител С.Ц. – актосъставител, който в показанията си установява, че съставил АУАН при извършена проверка на жалбоподателя,  като направил справка при дежурния при РУ МВР Разград, при което установил, че е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред от 2015г.

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстановка отразена в акта и НП, като се позовава на писмените доказтелствени материали пиробщени в с.з., показанията на свидетеля.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: АУАН и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. Съдът намира обаче, че в хода на  административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Съгласно чл.34 ал.3 от ЗАНН образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.  В случая АУАН е съставен на 25.03.2016г., а НП е от 15.11.2016г. Към този момент е изтекъл преклузивния срок по чл.34 ал.3 от ЗАНН. На следващо място съгласно разпоредбата на чл.177 ал.1 т.1 от ЗДвП посочена като нарушена, се наказва с глоба от 100 до 300лв., който управлява МПС, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред. От НП не става ясно, по какъв ред жалбоподателят е бил лишен от това право тъй като е отразено: «лишен от това право от 31.07.2015г.». Двете хипотези са алтернативни, следва в НП да са отразени конкретните обстоятелства с какъв акт /съответно влязъл в сила/ е било наложено това наказание. Без посочването на тези обстоятелства не става ясно по какъв ред е бил  лишен от право да управлява МПС – по съдебен или по административен, тъй като е възможно СУМПС да е отнето и със съответна заповед на началника на РУП, което не е наказване по съответния ред. По този начин на първо място е нарушена разпоредбата на чл.42 т.4 от ЗАНН и чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, тъй като деянието не е описано с конкретните му съставомерни признаци, и освен това е нарушено и правото на защита на жалбоподателя, да разбере съставомерни факти от състава на нарушението, поради неясното им и непълно отразяване както в АУАН, така и в НП.

На следващо място, наказващият орган е наложил санкция на основание чл. 177 ал.4 пр.1 от ЗДвП, съгласно която разпоредба - когато нарушението по ал.1 т.1 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500лв. Съгласно §6 т.33 от ДР на ЗДвП повторно е нарушението извършено в едногодишен срок от влизане в сила на НП, с което на нарушителят е наложено наказание за същото по вид нарушение. Когато наказанието е лишаване от право да управлява МПС, срокът започва да тече от неговото изтърпяване. В НП е посочено, че деянието е в условията на повторност, което не е посочено в съставения АУАН. Не е възможно за първи път в НП да са отразени нови обстоятелства, в случая и утежняващи, след като не са били отразени в акта. Следва да има съответствие между обстоятелствата на деянието отразени в акта и НП, за да може наказаното лице да организира защитата си адекватно. В случая съдът намира, че това право е било нарушено, поради което е налице още едно основание за отмяна на НП, поради нарушение на процесуалните правила от страна на наказващия орган.

Поради изложените съображения, съдът намира, че процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените основания, без спора да бъде разглеждан по същество.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  №16-1075-001021 от  15.11.2016г. на началник сектор ПП при ОД на МВР гр. Разград, с което на Г.С.Е. ***, на основание чл. чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                         Районен съдия: