Р Е Ш Е Н И Е

Номер 34                                              16.02.2017 г.                         гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На  осми февруари                                        две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар  

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2130 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по трудов спор.

                Депозирана е искова молба от Д.Е.И., с която при условията на обективно съединяване на искове са предявени такива срещу “Р. Ст.”ЕООД за заплащане на сумата 300,71 лв. трудово възнаграждение за периода 01.09.2016 г. – 28.09.2016 г. и сумата 115,75 лв. обезщетение за пет дни неползван платен годишен отпуск. Твърди, че е работил по трудово правоотношение при ответника, че със заповед от 27.09.2016 г. е прекратено трудовото му правоотношение по взаимно съгласие,  но трудовото му правоотношение за последния месец не било изплатено.

Ответникът  оспорва исковете. Счита, че ищецът не е надлежна страна по иска, тъй като не е доказал, че е страна по трудовото правоотношение. Твърди, че не му е връчен препис от доказателствата по делото.     В с.з. чрез процесуалния си представител заявява, че заплатил трудовото възнаграждение, но ищецът не се е подписал, както и че ищецът не е представил документ за ползван отпуск при предходен работодател.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Ищецът е работил по трудово правоотношение при ответника до 28.09.2016 г., когато е прекратено трудовото му правоотношение по взаимно съгласие.

Според заключението на вещото лице трудовото възнаграждение на ишеца за м.септември 2016 г. е начислено в размер на 310,36 лв. За получаване на същото не е положен подпис във ведомостта за заплати. Ползване на платен годишен отпуск на ищеца не е отразено в счетоводството на ответника. На същия не е начислено и обезщетение за неползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение. За периода на съществуване на трудовото му правоотношение – от 15.06.2016 г. до 28.09.2016 г. на същия се следват шест дни платен годишен отпуск, респ. обезщетение по чл.224 от КТ /когато трудовото правоотношение е прекратено и е останал неползван платен годишен отпуск/ в размер на 115,42 лв.

Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:  Искът за заплащане на трудово възнаграждение за м.септември 2016 г. е основателен и доказан в предявения размер от 300,71 лв. Основното задължение на работодателя по трудовото правоотношение е да заплати трудовото възнаграждение.  Според заключението на вещото лице начисленото трудово възнаграждение на ищеца е в по-голям размер. Тъй като не бяха представени доказателства за заплащане на това възнаграждение, същото се дължи.

 

Искът за заплащане на обезщетение за неползван платен годишен отпуск е частично основателен и доказан.  По делото не бе доказано ищецът да е ползвал отпуск за времето, в което е работил при ответника, както и да е ползвал такъв при предходен работодател. В съответствие с отработените месеци му се следват шест дни платен годишен отпуск, респ.115,42 лв.  Същият обаче в исковата си молба претендира обезщетение за пет дни неползван отпуск. В съответствие с диспозитивното начало в процеса следва да му бъде присъдено обезщетение за пет дни, а именно 96,46 лв., а в останалата част искът следва да бъде отхвърлен като неоснователен, тъй като за посочените от ищеца пет дни не се следва поисканата от него сума.

            На основание чл.78, ал.6 от ГПК, ответникът следва да заплати държавни такси за уважените искове, а именно по 50 лв. за всеки от двата иска, а именно 100 лв., както и направените по делото разноски в размер на 90 лв. за съдебно-счетоводна експертиза.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

ОСЪЖДА “Р. Ст.”ЕООД, ЕИК 116591869 със седалище гр.Р. и адрес на управление бул.“***“, №** ДА ЗАПЛАТИ на Д.Е.И., ЕГН **********  с адрес *** сумата 300,71 лв. /триста лева и седемдесет и една стотинки/ неизплатено трудово възнаграждение за м.септември 2016 г. и сумата 96,46 лв. /деветдесет и шест лева и четиридесет и шест стотинки/ обезщетение за пет дни неползван платен годишен отпуск и ОТХВЪРЛЯ ИСКА за заплащане на обезщетение по чл.224 от КТ в останалата му част до първоначално предявения размер от 115,75 лв. като неоснователен.

ОСЪЖДА “Р. Ст.”ЕООД, ЕИК 116591869 със седалище гр.Р. и адрес на управление бул.“****“, №** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна 100 лв. /сто лева/, както и сумата 90 лв. /деветдесет  лева/ за направените по делото разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването на страните.        

 

    

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: