Р   Е  Ш   Е   Н  И   Е

                          №41, 17.02.2017г., гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                          състав

На десети февруари                                               две хиляди и седемнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2215 о описа за 2016г.:

 

Искът е с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД.

Депозирана е искова молба от М.С.Г. против И.И.И., с която моли съда да обяви за окончателен сключения между тях на 10.03.16г. предварителен договор за покупко-продажба на собственото му МПС/ Опел Астра с ДК№ ******, рама № W0L000059P5160076, двигател C16NZ00B71853/ за сумата от 500лв. Твърди, че е получил продажната цена на два пъти и предал владението на л.а.. Въпреки уговорката им, л.а. да се прехвърли след месец, ищецът не можал да открие купувача, за да изповядат сделката. На 09.11.16г. ищеца получил фиш за налагане на глоба, за извършено нарушение на 22.05.16г.   Същия твърди, че към тази дата не е управлявал л.а.

Ответникът И.И.И. редовно призован, не е отговорил. Не се явява и в с.з..

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Ищецът е придобил л.а. Опел Астра с ДК № ****** през 2007г., когато е извършил и регистрация в КАТ /26.02.2007г./ Към този момент същият е бил разведен. Видно от приложения предварителен договор от 10.03.2016г. ищецът е „продал“ на ответника И.И.И. л.а. Опел Астра с ДК№ ***** за сумата от 500лв., която купувачът е изплатил изцяло. Продавачът предал владението на л.а. веднага, като задържал големия талон на колата до изповядването на сделката пред нотариус. В уговорения месечен срок ищецът не можал да намери ответника за да финализират продажбата пред нотариус. След време ищецът получил електронен фиш  за превишена скорост, с който му е наложена глоба от 200лв. Електронният фиш е отменен от съда. За гореописаните факти свидетелства и св.Ненко Ненов, присъствал при продажбата.

Ищецът представя доказателства, че е заплатил дължимия данък за МПС за 2016г. и е представил декларация по чл.264 ал.2 ДОПК. Застрахователната стойност на л.а. е 500лв.

При така установената фактическа обстановка Съдът намира от правна страна следното: Предявеният от ищеца иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД иск е основателен и доказан. Безспорно е установено, че ищецът е придобил еднолично собствеността върху процесното МПС през 2007г., като е регистрирал л.а. в КАТ на 26.02.07г.

Предварителният договор за покупко-продажба също е сключен в изискуемата се от закона писмена форма, съгласно чл.19, ал.1 от ЗЗД, тъй като за действителността на окончателния договор за продажба на МПС е необходима нотариално заверена форма. Същият намира, че предварителният договор съдържа всички съществени свои елементи: страни, предмет, цена, начин на плащане, предаване на владението. Съдът намира, че предметът на предварителния договор е достатъчно ясно определен, въпреки че в него липсва посочване на номера на рама и двигател. Непълнотата на описанието на вещта в предварителния договор не е липса на предмет като съществено условие на сделката, тъй като идентифицирането е осъществено по начин, който доказва достатъчно точната воля на страните за определен обект. Съдът обаче трябва да изрази в диспозитива онова пълно описание на вещта, което ще констатира от събраните допустими доказателства.

Ищецът, като продавач, е изпълнил задължението си да предаде владението върху продаваната вещ на ответника. Налице са всички предпоставки за уважаване на иска за сключване на окончателен договор.

При този изход на делото, ответникът следва да заплати на ищеца направените от него разноски по делото в размер на 50лв.

По аргумент от чл.364, ал.1 от ГПК и чл.186, ал.1 от ЗЗД, ответникът като купувач по договора следва да заплати държавна такса по сметка на РРС за нотариалното удостоверяване в размер на 43.50 лева на основание т.11 във вр. с чл.8 от Тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Дължимият местен данък е в размер на 2.6% от застрахователната стойност на л.а. или 13лв.

Мотивиран от горното, Съдът:

 

                                     Р  Е  Ш  И :

 

ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения между М.С.Г., ЕГН ********** *** от една страна и И.И.И., ЕГН ********** *** от друга страна Предварителен договор за покупко-продажба на МПС от 10.03.2016г., съгласно който М.С.Г., ЕГН ********** продава на И.И.И., ЕГН ********** собствения си лек автомобил марка Опел модел Астра с ДК№ ******, с двигател № C16NZ00B71853 и рама № W0L000059P51600076 за сумата от 500лв., която е била заплатена изцяло и в брой на продавача от купувача към датата на предявяването на иска.

Застрахователната стойност на МПС е в размер на 500лв./петстотин лева/.                

ОСЪЖДА купувача И.И.И., ЕГН ********** да заплати дължимите по извършване на сделката такси, както следва: 43.20лв/четиридесет и три лева и двадесет стотинки/– нотариална такса за прехвърляне на МПС, изчислена върху застрахователната стойност, вносима по сметка на РРС на основание чл.86 т. 3 от ЗННД и местен данък в размер на 13лв/тринадесет левапо сметка на Община Ветово, отдел “Местни данъци и такси”/.  

НАРЕЖДА да се впише законен запор върху описаното по-горе моторно превозно средство за сумата от 56.20лв /петдесет и шест лева и двадесет стотинки/.                          

ОСЪЖДА И.И.И., ЕГН ********** да заплати на М.С.Г., ЕГН ********** направените по делото разноски в размер на 50лв./петдесет лева/.

ДА СЕ ИЗДАДЕ препис от решението, след като ищецът М.С.Г., ЕГН ********** докаже, че е изплатил дължимите за него местни данъци, такси и др. публични задължения до момента и депозира необходимата Декларация по чл.264 ал.2 от ДОПК за липса на задължения, а ответникът И.И.И., ЕГН ********** всички разноски по прехвърлянето на МПС.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: