Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

               71, 20.03.2017г.

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Разградски Районен съд

 

  На шестнадесети Февруари 2017 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                   Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 459 по описа за 2016                                               година, и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

  Постъпила е жалба от А.Г.А. ЕГН ********** ***, против Наказателно постановление № 16-1075-000386/21.04.20016г. на Началник Сектор „ПП” при ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушения по чл.40, ал.1; чл. 123, ал.1, т.1; чл. 123, ал.1,т. 2, б. а и чл. 123, ал.1, т.2, б. б от ЗДвП са наложени съответно административни наказания: „ глоба „ в размер на 20,00лв. на основание чл.183, ал.2,т.11 от ЗДвП; „ глоба „ в размер на 50,00лв. и „ лишаване от право да управлява МПС” за един месец на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП;  „глоба” в размер на 50,00 лв. и „ лишаване от право да управлява МПС „ за 1месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП и „ глоба „ в размер на 50,00лв. и „ лишаване от право да управлява МПС” за един месец на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП като незаконосъобразно поради това, че описаната в акта и НП фактическа обстановка не съответствала на правната квалификация на нарушенията.

  Въззиваемата страна не ангажира становище по жалбата.

  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 12.04.2016г. около 22,30ч., жалбоподателят с л.а. „ Сузуки Игнис „ с рег.- № ****, посещава бензиностанция „ ОМВ „ в гр. Разград, находяща се на ул. „ Странджа „. След като е посетил търговската част на бензиностанцията, излиза, качва се в автомобила си и при маневра на заден ход, за да напусне района, удря със задната част на автомобила бензиноколонка ½, след което без да спре, да установи щетите и уведоми органите на МВР, напуска местопроизшествието – ПТП. По бензиноколонката са нанесети вреди – огънати ламарини на коша на основата. Служителите на бензиностанцията подали сигнал на тел. 112, на който се отзовали по разпореждане на деж. ОДМВР – Разград, полицейските служители – свидетелите Х. Х. и Св. Д.. Същите след преглеждане на видеозаписите от охранителните камери на бензиностанцията и след като получили информация за рег. Номер на автомобила от единия от служителите, установили и самоличността на водача – жалбоподателя, чрез справка в системата на КАТ за собствеността на процесното МПС. Открили жалбоподателя около 40 минути след настъпилото ПТП и в негово присъствие му съставили АУАН, като в обстоятелствената  част на АУАН  описали „ …при движение назад със задната част на автомобила се блъска в бензиноколонка ½, след настъпването на ПТП, водачът не спира да установи щетите от ПТП, не уведомява органите на МВР и напуска местопрооизшествието…”. Квалифицирали действията на жалбоподателя, като нарушения по чл. 40, ал.1; чл. 123, ал.1,т.1 и т.2, б.а и б.б от ЗДвП, като вписали, че са нанесени имуществени вреди по бензиноколонка на бензиностанцията. Връчили АУАН срещу подпис на жалбоподателя, който го подписал без възражения. 

Последвало издаването на атакуваното наказателно постановление на 21.04.2016г. Същото редовно връчено на 13.05.2016г. Жалбата среещу него постъпила при адм. наказващия орган на 18.05.2016г.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите Х., Д. и Н., както и свидетелите очевидци Г. и И., Протокол за ПТП, поради което съдът я приема за безспорно доказана. 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване административен акт.

Разгледана по същество, е частично основателна.

В частта относно нарушение по чл. 40, ал.1 от ЗДвП, съдът намира доводите на процесуалния представител на жалбоподателя за основателни. Действително нормата предписва задължение за водача на МПС, но с оглед да не създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, каквито участници не са посочени нито в АУАН, нито в обжалваното НП. Съответната нарушена правна норма с оглед възприетата фактическа обстановка е чл. 40, ал. 2 от ЗДвП, защото именно поради неизпълнение на това си адм. задължение, жалбоподателят е причинил ПТП. Като не е посочил съответната нарушена правна норма, адм. наказващият орган е допуснал нарушение на чл.57, ал.1,т.6 от ЗАНН, процесуално нарушение довело до ограничаване правото на защита на жалбоподателя, изразяващо се в невъзможност успешно да проведе оспорване  на констатациите, още в началния момент на адм. наказателното производство.

Относно нарушенията на чл. 123, ал.1, т.2, б.а и б.б от ЗДвП, съдът многократно се е произнасял по аналогични казуси и в този смисъл, намира за необходимо само да изложи, че визираните в обжалваното НП, задължения на водач на МПС, възникват единствено и само при положение, че при настъпило ПТП са пострадали хора, обстоятелство, което не е налице в настоящият случай.

Съдът намира, че в частта относно нарушението на чл.123, ал.1,т.1 от ЗДвП, атакуваното НП се явява правилно и законосъобразно. Това е така, защото нарушението е правилно описано както в АУАН, така и в НП, квалифицирано е по съответната правна норма и санкционирано по съответстващата разпоредба. АУАН и НП в тази част са издадени от оправомощени органи в законовите срокове и съдържат всички необходими реквизити, посочени в разпоредбите на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, поради което в тази част, НП следва да бъде потвърдено.

  Воден от изложените съображения, съдът

 

                                          Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 16-1075-000386/21.04.20016г. на Началник Сектор „ПП” при ОДМВР – Разград, в частта, с която на А.Г.А. ЕГН ********** ***, за нарушения на чл.40, ал.1; чл. 123, ал.1,т. 2, б. а и чл. 123, ал.1, т.2, б. б от ЗДвП са наложени съответно административни наказания: „ глоба „ в размер на 20,00лв. на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП; „глоба” в размер на 50,00 лв. и „ лишаване от право да управлява МПС „ за 1месец, на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП и „ глоба „ в размер на 50,00лв. и „ лишаване от право да управлява МПС” за един месец на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП, като незаконосъобразно.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателното постановление № 16-1075-000386/21.04.20016г. на Началник Сектор „ПП” при ОДМВР – Разград, в частта, с която на А.Г.А. ЕГН ********** ***, за нарушение на ; чл. 123, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено адм. наказание „ глоба „ в размер на 50,00лв. и „ лишаване от право да управлява МПС” за един месец на основание чл. 175, ал.1, т.5 ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-гр.Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: