П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесет и седми март                                                              2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Б.

                                                                           В.Б.

 

                                    

Секретар: С.Р.

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 219 по описа за 2017 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ш.Х.Ю., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, адрес за призоваване в страната: с. Н., общ. С., обл. Р., ул. **, ЕГН **********,  за ВИНОВЕН в това, че:

- на 05.03.2017 г. в гр. Разград, в съучастие като извършител с И.Х.Ю. *** /също извършител/, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, нанасяне на удари с юмруци по главата и тялото на Е.Г.И. и И.Г.И. ***, като побоят е нанесен на публично място - на кръстовището на бул. „Априлско въстание“ и ул. „Странджа“  – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2 НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 10 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 10 месеца, както и обществено порицание.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ш.Х.Ю., ЕГН **********,  за НЕВИНОВЕН да е осъществил деянието в условията на повторност по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК и чрез управляване на моторно превозно средство /МПС/ - лек автомобил Фиат Брава, с рег. № *** чрез викове, свирене с клаксон, хвърляне на пластмасова бутилка по лек автомобил Ауди А3 с рег. № ** и го оправдава по този пункт от обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимия Ш.Х.Ю., ЕГН **********,  за ВИНОВЕН в това, че на 05.03.2017 г. в гр. Разград, в съучастие като извършител с И.Х.Ю. *** /също извършител/ причинил телесни повреди на повече от едно лице – на две лица, а именно: на Е.Г.И. *** – средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на трета дланна кост на дясна ръка /рентгенологично/ с налагане на гипсова имобилизация, което по своята медико-биологична характеристика обуславя трайно затруднение в движението на десния горен крайник и на И.Г.И. *** – лека телесна повреда, изразяваща се в кръвонасядания в челна област с рана в дясната половина и охлузване върху гърба на дланно-пръстовата става на четвърти пръст на дясна ръка и в най-горната част на оста на показалеца на лява ръка, които по своята медико-биологична характеристика обуславят разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 НК, като деянието е извършено по хулигански подбуди   - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, пр. 3, и т. 12, пр. 1 вр. 129, ал. 1 вр. чл. 130, ал. 1 вр. чл.20, ал.2 НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което отлага за изпитателен срок ТРИ ГОДИНИ, на основание чл. 66, ал. 1 от НК.

НА основание чл. 23, ал. 1 от НК, ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ, изтърпяването на което отлага за изпитателен срок ТРИ ГОДИНИ, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, на основание чл. 23, ал. 2 от НК присъединява към определеното общо наказание и наказанието обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел и отпечатване в местния печат.  

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Х.Ю., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, ученик в 10 клас в **, неосъждан, адрес за призоваване в страната: с. Н., общ. С., обл. Р., ул. ., ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 05.03.2017 година в гр. Разград, в съучастие като извършител с Ш.Х.Ю. *** /също извършител/, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - нанасяне на удари с юмруци по главата и тялото на Е.Г.И. и И.Г.И. ***, като побоят е нанесен на публично място - кръстовището на бул. „Априлско въстание“ и ул. „Странджа“, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си  – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2 вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 НК, поради което и на основание чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б”  от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 10 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 10 месеца, както и обществено порицание.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Х.Ю., ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е осъществил деянието в условията на повторност по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК и чрез управляване на моторно превозно средство /МПС/ - лек автомобил Фиат Брава, с рег. № ** чрез викове, свирене с клаксон, хвърляне на пластмасова бутилка по лек автомобил Ауди А3 с рег. № **и го оправдава по този пункт от обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Х.Ю., ЕГН ********** за ВИНОВЕН, в това, че на 05.03.2017 г. в гр. Разград, в съучастие като извършител с Ш.Х.Ю. *** /също извършител/ причинил телесни повреди на повече от едно лице – на две лица, а именно: на Е.Г.И. *** – средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на трета дланна кост на дясна ръка /рентгенологично/ с налагане на гипсова имобилизация, което по своята медико-биологична характеристика обуславя трайно затруднение в движението на десния горен крайник и на И.Г.И. *** – лека телесна повреда, изразяваща се в кръвонасядания в челна област с рана в дясната половина и охлузване върху гърба на дланно-пръстовата става на четвърти пръст на дясна ръка и в най-горната част на остта на показалеца на лява ръка, които по своята медико-биологична характеристика обуславят разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 НК, като деянието е извършено по хулигански подбуди и макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, пр. 3, и т. 12, пр. 1 вр. 129, ал. 1 вр. чл. 130, ал. 1 вр. чл.20, ал.2 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК, поради което и на основание чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б”  от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 10 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 10 месеца, както и обществено порицание.

НА основание чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно общо наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 10 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 10 месеца. На основание чл. 23, ал. 2 от НК присъединява към така определеното общо наказание и наказанието обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата пред колектива на учебното заведение, където учи подсъдимия.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: компакт диск, съдържащ видеофайлове с видеозаписи от камера №3 на „СОД-Разград“, находяща се в гр. Разград, бул. „Априлско въстание“ в близост до кръстовището с ул. „Симеон“ да остане приложено по делото.

ОСЪЖДА подсъдимите Ш.Х.Ю., ЕГН ********** и И.Х. ИСУФ, ЕГН **********, да заплатят солидарно по сметка на РУ на МВР гр. Разград, сумата 530,49 /петстотин и тридесет лева и 49 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 170.00  /сто и седемдесет лева/, представляваща разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                         2.