П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   първи март                                                                                2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.Д.

                                                                      Х.М.

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 102 по описа за 2017 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ С.А.С. се явява лично.

ЯВЯВА се и адв. С., упълномощен защитник на същия от досъдебното производство.

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ НОИ гр. София се явява юриск. Василева.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на глава 27 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.А.С., роден на *** ***, обл. Разград, ул. *****№ **, бълг. гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обв. акт.

СЪДЪТ разяснява на страните правото на отводи, по доказателствата, и по реда на съдебното следствие.

ДОКЛАДВА молба от НОИ гр. София на основание чл. 84, 88 от НПК за конституиране като граждански ищец в настоящото производство за причинени от подсъдимия имуществени вреди в размер на 2586,82 лв., ведно със законната лихва от 30.04.2012 година.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА: Оттеглям предявения гр. иск, тъй като причинените с престъплението имуществени вреди са ни възстановени, като сумата в размер на 2586,82 лв. са внесени по сметка на НОИ на 21.02.2017 година.

СЪДЪТ докладва и постъпилото с молба вх. № 1834/21.02.2017 година преводно нареждане и вносна бележка от подсъдимия.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. По реда на съдебното следствие представям сключеното между нас споразумение, и предлагам делото да продължи по реда на глава 28 от НПК.

АДВ. С.: Нямаме искания за отводи и по доказателствата. На 21.02.2017 година подзащитния ми възстанови причинените щети. В последствие сключихме споразумение с РРП, и искаме производството по делото да продължи по реда на глава 28 от НПК.

ПРЕДВИД становищата на страните, съдът намира, че производството по делото следва да продължи по реда на глава 28 от НПК, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРОМЕНЯ РЕДА НА СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО такова по реда на глава 28 от НПК. Прилага преводно нареждане.

ПРОКУРОРЪТ:  Представям споразумение сключено между РРП, подсъдимия и неговия защитник, което поддържам. Считам, че то не противоречи на закона и морала и предлагам да го одобрите.

АДВ. С.: Поддържаме споразумението. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.            

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ намира, че  споразумението сключено между страните е депозирано в срока на чл. 384 от НПК, съдържанието му отговаря на изискванията на процесуалния закон, същото не противоречи на закона и морала, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА споразумението, сключено между С.А.С., ЕГН ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв. С. ***, представлявана от прокурор Недкова, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ С.А.С., ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН за това, че  в периода от 06.04.2011г. до 30.04.2012г., включително, в гр.Разград и в с.Кривица, обл.Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ– Експертно решение № 0530/14.03.2011г., на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“АД- гр.Разград, а не на лицето което действително го е съставило, приложен към Заявление вх.№МП-5624/06.04.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх.№МП-5625/06.04.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, подадени до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства, представляващи изплатени лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване, и лични социални пенсии за инвалидност на обща стойност 2586,82лева, собственост на Национален осигурителен институт- гр.София, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл. 212, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието за така извършеното престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 вр. с чл.212, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 НК на подсъдимият  С.А.С. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ:

 „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА РАБОТА по отношение на подсъдимия С.А.С. се ВЪЗЛАГА на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

Имуществените вреди причинени с престъплението са възстановени на ощетеното юридическо лице - Национален осигурителен институт- гр.София.

Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на:

Заявление вх.№МП-5624/06.04.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване /л.34,35/ и Заявление

 

вх.№МП-5625/06.04.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност /л.37/ да се върнат на ТП на НОИ- гр.Разград, като заверено копие от съответния документ да остане приложен по делото.

2. Експертно решение № 0530/14.03.2011г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр.Разград /л.39/ на основание чл.53, ал. 1, б. “а“ от НК, да се отнеме в полза на държавата и да остане  приложен към делото.

НАПРАВЕНИТЕ по делото разноски в размер на 193,75 лева се ВЪЗЛАГАТ на подсъдимия  С.А.С. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОДМВР- гр.Разград.

          ПОДСЪДИМИЯТ С.А.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство  по НОХД № 102/17 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.16 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                             2.