РЕШЕНИЕ

 

57                                    08.03.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на осми февруари                                           две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №1003 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Т.В.В. *** срещу Наказателно постановление  16-1075-000459 от 27.05.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция- Разград, с което на жалбоподателя  на основание чл. 638, ал.3 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган не се явява представител. 

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление №16-1075-000459 от 27.05.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция- Разград на жалбоподателя  Т.В.В. на основание чл. 638, ал.3 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т704284/14.05.2016г.  съставен  от мл. автоконтрольор при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя. Обстоятелствата по акта са отразени впоследствие в наказателното постановление, в което е отразено, че  на 14.05.2016г.  около 17,45 ч. в. Община Разград на път Първи клас № I-2 жалбоподателят управлявал лек автомобил “Ленд Ровър Фрилендър“ с рег. **, собственост на Радослав Стоянов Недялков от гр. Габрово, като при проверка е установено, че  водача към момента няма сключен валиден договор за застраховка «Гражданска отговнрност»  за 2016г. Водачът представил полица на ЗК «БУЛИНС» №02115002380748 със заплатена първа вноска с падеж 21.12.2015г. Прието е, че жалбоподателят е нарушил чл.638, ал.3 от КЗ, тъй като управлявал МПС на което не е собственик във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите. 

Пред РРС е   разпитан като свидетел полицейския  служител Н. Н. /актосъставителя/, който чрез показанията си потвърждава   изложените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че проверката била извършена във връзка с произшествие с процесния автомобил.   Не била платена втората вноска по застрахователната полица, пароди което е прието, че договорът за застраховка автоматично прекратил действието си.

  Изложените обстоятелства обуславят от правна страна следното. При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са допуснати неясноти при описание на нарушението от фактическа страна. Сочи, се че няма валиден договор за застраховка, а от друга страна се изтъква наличие на застрахователна полица с платена първа вноска с падеж 21.12.2015г. При това от това описание не става ясно защо се приема невалидност на застрахователния договор към момента на проверката. В НП не се съдържат обстоятелства, които да сочат съображенията на наказващия орган да приеме, че застрахователната полица е невалидна – сочи се само, че определена вноска била платена, но не се сочи нищо друго. Сочи се падеж, без да е ясно дали на този падеж се е случило нещо или не  -остава се с впечетление, че същият падеж касае първата вноска, за която се сочи, че е платена. При това остава неясно какво действително е прието от фактическа страна и защо е приета липса на валиден застрахователен договор . Нарушен е чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, а  това нарушава правата на жалбоподателя да разбере какво му се вменява от фактическа страна.  Поради изложеното НП се явява незаконосъобразно и следва да се отмени.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА   Наказателно постановление 16-1075-000459 от 27.05.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р Пътна Полиция- Разград, с което на жалбоподателя Т.В.В. *** на основание чл. 638, ал.3 от Кодекса за застраховането  за нарушение на същия текст му е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: