РЕШЕНИЕ

 

91,  30.03.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и осми Февруари  2017 година

в публичното заседание  в следния състав:                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: С.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 1061 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от К.Б.Н.   ЕГН ********** ***«, против НП № 16-1075-000992/09.11.2016г. на Началник Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 8 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят навежда доводи за нарушение на материалния и процесуален закон при издаването на обжалваното НП, без да сочи такива по същество. Моли атакуваното НП да бъде отменено изцяло.  

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  не се явява, не изпраща процесуален представител. Депозира молба, с която не възразява да се даде ход на делото, поддържа въззивната жалба.

  Административнонаказващият орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 23.10.2016г. около 00,55ч., в гр. Разград, жалбоподателят управлявайки по ул. „ Добровска „, л.а. „ Фиат Брава 1,6 „ с рег. № ***, бил спрян за проверка от полицейските служители – свидетелите Х. Х. и Св. Ц.. Същият бил изпробван за наличие на алкохол в издишвания от него въздух с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510 „ с фабр. № 0169, ел. скала, на който отчела 0,83 промила. На нарушителя бил издаден талон за медицинско изследване бл. № 0033292. Същият не се явил в МБАЛ – Разград да предостави кръв за изследване.

За констатираното нарушение, св. Х.Х. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 193419, квалифицирал нарушението като такова по чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, връчен му, без да впише възражения.

На база съставеният АУАН на 09.11.2016г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението като такова по чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП, наложил административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 8 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 23.11.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 02.12.2016г., с пощенско клеймо от 01.12.2016г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, от писмените доказанелства, а така също от депозираните свидетелски показания се установява, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал л.а. „ Фиат Брава 1,6 „ с рег. № *****, като е допуснал процесното адм. нарушение – факт, който не е спорен по делото.

Видно от размера на наложените наказания, при определянето им адм. наказващият орган е намалил отчетената от техническото средство стойност на алкохола в издишания от жалбоподателя въздух със стойността на техническата грешка. Така определените наказания се явяват съразмерни, със степента на обществена опасност, както на нарушението, така и на нарушителя.   

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-1075-000992/09.11.2016г. на Началник Сектор « Пътна полиция» към ОДМВР – Разград, с което на К.Б.Н.   ЕГН ********** ***«, за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 8 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: