РЕШЕНИЕ

 

№103                                      31.03.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на втори март                                           две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                           

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  С.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1104 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от ЕТ “Б. - Б. И.“  с. К.  против НП № 222641-F253925 от 02.11.2016г. на  Директора на ТД на НАП-Варна, с което на обжалващия едноличен търговец, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв за нарушение на чл.33, ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. на МФ на основание чл.185, ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС. Счита НП за незаконосъобразно и моли да бъде изцяло отменено.  

В съдебното заседание на РРС процесуалния  представител на жалбоподателя поддържа жалбата. Излага доводи и за маловажност на случая.

Представителят на наказващия орган, изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление на  жалбоподателя, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв за нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. на МФ на основание чл.185 ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. АNF253925 от 27.09.2016г., съставен на жалбоподателя,  от инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.Варна. От фактическа страна в акта и НП се сочи, че на 26.09.2016г. от органите на приходите е била извършена проверка  в търговски обект – смесен магазин, находящ в с. Каменар, ул. Дунав №1,  стопанисван от ЕТ “Б. - Б. И.“. При проверката е изведен междинен отчет от фискалната памет на    ЕКАФП  с ИН на ФУ DT 3228283, регистриран в търговския обект, от който е установено, че е регистриран оборот в брой в размер на 50,10 лв.  Установено е, че ЕКАФП притежава операциите «служебно въведени» и «служебно изведени» суми.  Установената  фактическата наличност в касата на ФУ е в размер на 61,10лв, съгласно изготвен собственоръчно опис на паричните средства от установеното в обекта заето лице – продавач – консултант Мюкерям Сали Ибрям. Установена е разлика между фактическата наличност в касата и тази, разчетена от ФУ в размер на 11,00 лв. Тази сума не е отразена чрез съответните операции във фискалното устройство. В попълнен въпросен лист за уточняване на стоковата и касовата наличност за 19.08.2016г. в обекта заетото лице  декларира 60,90лв оборотни средства, с които е започнала оборотния ден, същите не са отразени чрез съответната операция «служебно въведени» във ФУ. На база на тези констатации е прието, че ЕТ “Б. - Б. И.“ като лице по чл.3 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. на МФ, не е изпълнил задължението си, извън случаите на продажби, да регистрира във ФУ всяка промяна в касовата наличност /начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата/ чрез операциите «служебно въведени» и «служебно изведени».  Прието е, че е нарушена разпоредбата на чл.33, ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. на МФ. В НП е посочено, че нарушението не води до неотразяване на приходи.

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката М.  И. – актосъставител, както и свидетелката Св. И. – свидетел по акта. Същите в показанията си потвърждават изложените в акта и НП обстоятелства. При извършена проверка процесния ден в обекта стопанисван от жалбоподателя, извършили проверка като е засечена касовата наличност чрез извеждане  на междинен отчет от ФУ. Установили, че дневния оборот е в размер на 50,10 лв. След това бил направен опис на паричните средства в обекта, които били в размер на 61,10лв. В попълнен въпросен лист магазинерката в обекта отбелязала, че е започнала деня с 20лв оборотни средства. Продавачката обяснила, че същия ден били пазарували и закупени продукти били платени с пари от касата, но това движение на суми не било установено със съответните операции. В крайна сметка била установена разлика между фактическата наличност в касата и разчетената от ФУ в размер на 11 лв. Разпитана е и св. А. А., която сочи, че работи към фирма, която снабдявала обекта с продукти, което станало и на процесния ден и тогава същия ден  й била заплатена сумата за доставените продукти. Представено е и копие от дневен отчет /л.16 от делото/, видно от което в същото не е отразена начална сума, а само общия оборот до момента на проверката, който е 50,10лв. Не са отразени служебно въведени и служебно изведени суми.

Съдът намира посочената в акта и НП фактическа обстановка  се установява от събраните по делото писмени доказателства, показанията на свидетелите и фактически не се оспорва. Единствената разлика, която се установява е, че във въпросния лист продавачката в обекта посочила, че започнала деня с 20 лв. оборотни средства в касата, а в НП се сочи че посочила 60,90 лв. Съдът приема, че са били 20 лв, както действително е посочено във въпросния лист, но тази неточност в НП не води до неговата незаконосъобразност, тъй като не засяга изводите относно признаците  на състава на нарушението, а именно, че е допуснато неотразяване на движение на суми. Съдът намира, че не е спорно и обстоятелството, че същия ден в обекта е доставена стока и тя е платена с пари от касата. Същественото обаче е, че именно тези движения на суми не са отразени във фискалното устройство. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила. Акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. Не са налице процесуални нарушения, поради което и съдът намира, че доводите на обжалващата страна в този смисъл са неоснователни – не е налице неизяснена от наказващия орган фактическа обстановка. Посочената за нарушена разпоредба на чл.33, ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, задължава извън случаите на продажби, всяка промяна в касовата наличност /начална сума, въвеждане и извеждане на пари във извън касата/ да се регистрира във ФУ чрез операциите «служебно въведени» и «служебно изведени» суми. В случая е установено, че в процесното фискално устройство не е въведена начална оборотна сума, а се установява, че такава била налице- продавачката в обекта е посочила 20 лв във въпросен лист. Не се отразени и последващи движения на суми, което  е довело до констатираната разлика от проверяващите – сумата в касата е надхвърляла отразения дневен оборот. Не е спорно и че ФУ е имало функциите «служебно въведени» и «служебно изведени» суми. При това, предвид установената разлика между дневния оборот отразен във ФУ и наличните парични средства в касата, следва да се приеме, че е налице начална оборотна сума и последващо движение на суми от касата, които не са отразени във фискалното устройство. Нарушението е извършено чрез бездействие. Жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл.185, ал.2 от ЗДДС, в чийто състав е предвидена сакнкцията за това нарушение, като е наложена такава в минималния предвиден размер, посочен в 185, ал.1, доколкото нарушението не е довело до неотразяване на приходи /чл.185, ал.2, изр.второ/. Съдът намира, че не е приложима разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, за което са изложени мотиви в НП от страна на наказващия орган. Касае са осигуряване на съпоставимост във всеки един момент на касова наличност с извършеното документиране, с оглед недопускане укриване на парични обороти. Всяка разлика между наличните и отразени в случая във ФУ суми препятства проследяването на паричните средства в търговския обект и представлява нарушение на правилата за регистрация и отчет и именно тези правила са нарушени. В случая не се установяват извинителни причини защо констатираната разлика не е регистрирана чрез опрерация от наличното и функциониращо ФУ, поради което чл.28 от ЗАНН е неприложим - деянието не представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от този вид.

Поради изложените съображения НП като законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 222641-F253925 от 02.11.2016г. на  Директора на ТД на НАП-Варна, с което на ЕТ “Б. - Б. И.“  с. Каменар  е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв за нарушение на чл.33, ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. на МФ на основание чл.185, ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                     Районен съдия: