Р Е Ш Е Н И Е

             Номер                                       08.03.2017 г.                                                гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и втори февруари                     две хиляди и седемнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар    Г.М.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №2146/2016 г.

 

            Производството е с правно основание чл.344 ал.1 т.1,2 и 3 КТ.

            Депозирана е искова молба от В.К.С., с която са предявени обективно съединени искове  ЗК „Гороцвет“ за отмяна на заповедта за прекратяване на трудовото й правоотношение от 13.09.2016 г., за възстановяване на преди заеманата от нея длъжност “счетоводител ” и за заплащане на обезщетение за времето, през което ищеца е останала без работа в резултат на уволнението в размер на 9 615,00 лв. за период от шест месеца. Сочи, че работи при ответника от 12.12.2007 г., като от 01.09.2014 г. й е определено брутно трудово възнаграждение в размер на 1602,50 лв., че на 13.09.2016 г. ответникът й връчил заповед със същата дата зае прекратяване на трудовото й правоотношение поради закриване в щата.

            Ответникът не заявява становище по иска.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: 

            Ищцата е работила по трудово правоотношение при ответника от 01.06.2012 г. на длъжност „счетоводител“.  Със заповед №12/13.09.2016 г. на председателя на кооперацията трудовото й правоотношение е прекратено, считано от 14.09.2016 г., на основание чл.328, ал.1 т.2 от КТ. В заповедта не са изложени причини за прекратяване на трудовото правоотношение. Преди тази дата на ищцата е връчено предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение, в което като причина за прекратяване на трудовото правоотношение е посочено закриване на щата.

            След прекратяване на трудовото правоотношение ищцата е регистрирана като безработна в „Бюрото по труда“. Брутното й трудово възнаграждение за м.август 2016 г. е 1 602,50 лв.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Разгледан по същество, искът за отмяна на заповедта за уволнение като незаконосъобразна се явява основателен и доказан. Нашият КТ  е възприел, че прекратяването на трудовото правоотношение от работодателя може да става единствено и само на основанията, предвидени в КТ. Сред тези основания е и посоченото в заповедта и предизвестието основание “съкращаване в щата”, регламентирано в чл.328 ал.1 т.2 от КТ. За да е налице законосъобразно прекратяване на трудовото правоотношение на това основание, е необходимо да има редуциране на щатния състав на предприятието, при  което длъжността на ищцата да е премахната или да са намалени щатните бройки за нея. В случая доказателства за такова редуциране не бяха представени от ответника.

            Предвид основателността на иска за признаване на уволнението за незаконно основателен се явява и този за възстановяването на ищцата на преди заеманата от нея длъжност “счетоводител ”.

            По отношение на иска за заплащане на сумата 9 615,00 лв. обезщетение за времето, през което ищцата е останала без работа, същият се явява частично основателен и доказан. След прекратяването на трудовото правоотношение, същата е останала без работа и това състояние е продължило поне до 22.02.2017 г. – последното с.з. по делото. Именно това е крайната дата, до която съдът може да присъди обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ в настоящото производство. За пет цели месеца /до 14.02.2017 г./ обезщетението е 8 012,50 лв., а за останалите 7 работни дни – 487,72 лв. или общо 8 500,33 лв. В останалата му част искът следва да бъде отхвърлен, тъй като се отнася за период, който не е изтекъл към датата на последното съдебно заседание.

            На основание чл.78, ал.6 от ГПК ответникът следва да заплати по сметка на РС Разград държавна такса от по 50 лв. за всеки от първите два иска и д.т. 340 лв. върху уважения размер на третия от исковете.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва за заплати на ищцата и направените от нея разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 500 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТМЕНЯ заповед №12/13.09.2016 г. на директора на Земеделска кооперация „Гороцвет“ , ЕИК *****, със седалище с.Гороцвет, с която е прекратено трудовото правоотношение на В.К.С., ЕГН ********** с адрес *** като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА и ВЪЗСТАНОВЯВА В.К.С., ЕГН ********** на преди заеманата от нея длъжност “счетоводител ” в Земеделска кооперация „Гороцвет“ , ЕИК ******.

            ОСЪЖДА Земеделска кооперация „Гороцвет“ , ЕИК ****, със седалище с.Гороцвет ДА ЗАПЛАТИ на В.К.С., ЕГН ********** с адрес ***  сумата 8 500,33 лв. / осем  хиляди и  петстотин лева и тридесет и три стотинки/ представляваща обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ за периода 14.09.2016 г. – 22.02.2017 г. и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част.

            ОСЪЖДА  Земеделска кооперация „Гороцвет“ , ЕИК ****, със седалище с.Гороцвет ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС  сумата 440 лв. /четиристотин и четиридесет лева / държавна такса за уважените искове.

            ОСЪЖДА  Земеделска кооперация „Гороцвет“ , ЕИК , със седалище с.Гороцвет ДА ЗАПЛАТИ на В.К.С., ЕГН ********** с адрес ***  сумата 500 лв. /петстотин лева/ заплатено адвокатско възнаграждение.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в  двуседмичен срок от 08.03.2017 г. пред Разградския окръжен съд.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: