Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   152                                     21.04.2017 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На тридесети март                                 две хиляди  и седемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         136                                         по описа за  2017г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от И.А. ***, против наказателно постановление № 16-1075-001049  от 05.12.2016 г.  на Началник Сектор към ОДМВР Разград, Сектор „Пътна полиция“, с което за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП на основание чл.178д от ЗДвП му  е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателя поддържа жалбата си.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

             Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

                                  С обжалваното Наказателно постановление № 16-1075-001049  от 05.12.2016 г.  на Началник Сектор към ОДМВР Разград, Сектор „Пътна полиция“ на жалбоподателя  за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП на основание чл.178д от ЗДвП му  е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г193127/27.10.2016г. В акта и НП се сочи, че на 27.10.2016г. около 21,35 часа в гр. Разград  на ул. Дунав, жалбоподателят като водач на лек автомобил – «Опел Астра» с рег. №*** паркирал автомобила на паркинга на магазин «Била» на место обозначено за инвалиди с пътна маркировка, обозначаваща инвалидно място  определено за ППС обслужващо хора хора с трайни увреждания, без да има това право. В НП е прието е, че така е нарушен чл.98, ал.2 от ЗДвП /в акта се сочи чл.6, т.1 от ЗДвП./ .

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят А. З., който в общи линии потвърждава обстоятелствата по акта, но уточнява, че в конкретния случай, доколкото било в тъмната част на денонощието и маркировката за инвалиди била трудно видима /частично била изтрита/, то е възможно жалбоподателят да не я е видял. Това всъщност твърди в жалбата си й жалбоподателя, като твърденията му намират опора и в показанията на св. А. А., който пътувал заедно с него. Преминавайки през града, те спрели за кратко пред м-н «Била» без да забележат, че на мястото имало маркировка, обозначаваща го като място за инвалиди. Липсвал и знак, който да обозначава мястото. Едва след идване на полицейските служители изместили колата и видели, че на мястото има такава маркировка, която до голяма степен била изтрита.  Съдът кредитира показанията на актосъставителя и св. А. А., тъй като ги намира за логични и напълно достоверни.  В този смисъл съдът приема, че жалбоподателят, паркирайки автомобила си, действително не е забелязал, че мястото е обозначено за инвалиди.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:        С оглед събраните доказателства следва да се приеме, че жалбоподателят не е извършил вмененото му нарушение. Същият очевидно не е видял, че извършва паркиране на място обозначено като такова, за паркиране от инвалиди. Доводи в обратния смисъл не биха били обосновани. Затова и съдът намира, че в случая вмененото на жалбоподателя не е осъществено от него от субективна страна – липсва вина. В случая не може да се обоснове и непредпазлива вина – няма как да се поддържа, с оглед обстоятелствата, че жалбоподателят е бил длъжен и е могъл да забележи процесната маркировка. Явно ситуацията е била такава, че тази маркировка би била забелязана само случайно от водач, който не знае за нея. Затова и съдът намира, че в случая фактът, че жалбоподателят не е забелязал маркировката и е паркирал на съответното място не може да се свърже с негово виновно поведение. Това изключва наличието на нарушение от негова страна и наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

             ОТМЕНЯВА Наказателно постановление   № 16-1075-001049  от 05.12.2016 г.  на Началник Сектор към ОДМВР Разград, Сектор „Пътна полиция“, с което за нарушение на чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП на основание чл.178д от ЗДвП на жалбоподателя И.А. *** му  е наложено наказание глоба в размер на 200 лв.                

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: