Р Е Ш Е Н И Е

№189                                        26.04.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  осемнадесети април                                                     две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №241 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от М.В.Р. ***,  срещу Наказателно постановление  №98/02.03.2016г. на Директора на Регионална дирекция по горите Русе, с което за нарушение на чл.84, ал.1 във вр. с чл.43 ал.3 т.1 от Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ на жалбоподателя е наложена глоба от 100 лв. На основание чл.94 ал.1 от същия закон му е наложено и  наказание  лишаване от право на ловуване за срок от три години.

В съдебно заседание, жалбоподателят чрез процесуалния си представител поддържа жалбата, счита наказателното постановление за незаконосъобразно, твърди, че не е извършил нарушението, като сочи за допуснати процесуални нарушения при изготвяне на акта и НП.

 Ответната страна чрез процесуалния си представител намира жалбата за неоснователна, а НП за правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу подлежащ на съдебно обжалване акт, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно на жалбоподателя е наложена глоба от 100 лв. за нарушение на чл.84 ал.1 от ЗЛОД и лишаване от право на ловуване за срок от три години. Във фактическата част на наказателното постановление е посочено, че жалбоподателя на 24.12.2016г. в местността «Черковенска яка» землището на с.Черковна, общ.Разград отдел 138, потодел А, ловувал, като извършва движение извън населеното място в границите на отдел 138»а» с извадено от калъф и заредено оръжие, извън границите на ЛСР Дянково, извън определените в разешително за групов лов серия Г№011151 места. Деянието наказващия орган е квалифицирал като нарушение на чл.84 ал.1 от ЗЛОД, на основание чл.94 ал.1 от същия закон е ноложено наказание лишаване от право на ловуване за срок от три години. Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН №014302 от 27.12.2016г. от  съставен на жалбоподателя, от гл. лесничей при РДГ-Русе, в който е отразена тази фактическа обстановка.

Пред РРС са разпитани по искане на наказващия орган К.Г. и Г. Г., които в показанията си потвърждават обстоятелствата по АУАН и НП. Св.Г. съставила акта, след като на 24.12.16г. по сигнал извършила проверка на дружинките, които са около територията на ДЛС «Воден Ири Хисар», за това че ловували заедно. Били два екипа, тя и директора в единия, колегите и Г.П. и Д. Д. в другия. Последните двама били тръгнали към дянковската дружинка. Позвънили и, че са видели жалободателя-М.Р. както и Е. Р., да излизат от гората, която е на територията на ДЛС «Воден Или Хисар». Като пристигнала на място, М.Р. и Е. Р. били на границата на двата ловни стопански района. Извършили проверка на разрешителното за лов и установили нередности, в същото нямало попълнено ловище и местност, констатирала и други нарушения. Съставила констативен протокол, като разпоредила жалбоподателя да се яви  на 27.12.16г. за съставяне на акт. Съставила АУАН на жалбоподателя  в присъствието на А.А. и А.А., за ловуване на извън определените за това места в разрешителното за лов. В разрешителното на жалбоподателя бил посочен ловностопански район Дянково, а потодел 138а бил в границите на ловно стопанство Воден Ири Хисар.

 Св. Г., сочи, че на 24.12.2016г. имали сигнал за кучета в самата територия в района на селата Дянково, Черковна и Йонково. Тръгнал в посока Дянково, залебязал два джипа, до тях имало човек и  запален огън. Докато стигнал до джиповете се появили още двама човека от гората. Единият от тях бил жалбоподателя. Държал нарезно оръжие в ръцете си. Представил се  и извършил проверка на документите им. Преценил, че ловуват на тяхната територия, тъй като излезли от гората.

Свидетелите разпитани по искане на защитата Е. Р. и Т. И., участвали в лова на 24.12.2016г. Св. Р. сочи, че на 24.12.2016г. участвал в групов лов, в землището на с.Дянково, ръководител бил М.Р.. Били на прусиите в землището на с.Дянково, виждали се един друг отстреща, колегите им били със светлоотразителни жилетки. Гората била зад тях, автомобилите им били спрени в житото, в същото землище. Бил запален огън, до който стоял Т. К. Бил с оръжие, дошли горските, които казали, че ще им направят проверка. Твърди, че не е видял някой да влиза в гората, а черния път не бил в забранена територия, от пътя до гората имало 2-5 м. разстояние. Присъствал при проверката  в ДЛС, на него също бил съставен акт. Видял А. и А., които дошли да подпишат акта, не присъствали, когато писали акта. Св. И. сочи, че бил на групов лов на 24.12.2016г. с ръководител жалбоподателя, който направил разстановката за лова. Колата му била паркирана на нивата. Неговата задача била да поддържа огъня, който запалили на нивата, защото било студено. Виждал останалите си колеги, които били на около 400м. Те били между нивата и горския фонд, не е виждал някой от тях да влиза в забранения фонд-гората. Видял, когато дошли проверяващите, първо спрели при М. и Е. между горския фонд и нивата, не е виждал М. да влиза в гората него ден.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

Акта и НП са съставени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма, като в хода на администартивнонакателното производство не е допуснато процесуално нарушение довело до опорочаването им. В акта и НП са посочени времето, мястото на извършване на деянието и обстоятелствата при осъществувнето му.  Неоснователен са възраженията на защитата, че А.Д. и А.А. не са присъствали при съставяне на акта, тъй като същият явно е подписан от тях като свидетели, за което не се спори. Предвид заинтересоваността на показанията на свидетелите Р. и И., тъй като на първия също е бил съставен акт за административно нарушение, съдът намира, че не следва да ги кредитира по отношение на факта, че жалбоподателя не е бил в горския фонд – т.е. в териториалния обхват на ТП ДЛС «Воден-Ири Хисар». В този смисъл логични последователни, незаинтересовани са показанията на свидетелите Г. и Г., относно това, че жалбоподателят процесния ден е бил в този район, а именно землището на ДЛС, а св.Г. го е видял да излиза от там с още едно лице, като е носел нарезно оръжие. В разрешително на жалбоподателя за групов лов №011151 за 24.12.2016г. е посочено мястото на ловуване – район Дянково. Обстоятелствата се субсумират под състава на разпоредбата на чл.84 ал.1 от ЗЛОД посочена за нарушена, тъй като жалбоподателят е «ловувал» по смисъла на чл.43 ал.3 т.1 от ЗЛОД, движел се със сглобено ловно оръжие. Същият е имал писмено разрешение за лов, но не се е отнасяло за района, в който той е бил установен от служителите на ДЛС «Воден-Ири Хисар», поради което правилно е санкциониран.  Наложена е глоба над минималния предвиден в закона размер. Явно наказващия орган не е определил минималното наказания в размер на 50лв. като е имал предвид, че са констатитарани и други нарушения в разрешителното от провераващите. Поради което наказанието е съобразено с обществената опасност на деянието и дееца. В този случай правилно е наложено и комулативното наказание – лишаване от право на ловуване за срок от 3 години, което е предвидено в разпоредбата на чл.94 ал.1 от ЗЛОД.

Поради изложените съображения НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Воден от горното съдът

                                                     

                                                        Р  Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №98/02.03.2016г. на Директора на Регионална дирекция по горите Русе, с което за нарушение на чл.84, ал.1 във вр. с чл.43 ал.3 т.1 от Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ на жалбоподателя е наложена глоба от 100 лв. На основание чл.94 ал.1 от същия закон е наложено и  наказание  лишаване от право на ловуване за срок от три години.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: