Р Е Ш Е Н И Е

 

                                             2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На                       седми  април                                 2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                               

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело      296    по описа за 2017  година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА  нарушителят   И.Н.И.  роден на *** *** 11, ЕГН  **********, със средно образование, безработен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН  в това, че на   06.04.2017г. в гр. Лозница  е извършил проява на дребно хулиганство,  поради което и  на основание чл. 1,ал.1  т.2 от  УБДХ му налага административно наказание ГЛОБА в размер на  200.00 /двеста/   лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до  24 часа от постановяването му пред Окръжен съд Разград на касационните основания, предвидени в Наказателно процесуалния кодекс.

В случай на жалба насрочвам делото пред РОС на   11.04.2017г. от 14.00 ч.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                 Мотиви към решение  № 175 от 07.04.2017г.,

      постановено по AНД №296/2017г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Лозница от И.Н.И. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 06.04.2017г, около 19 часа до градския стадион на гр.Лозница, пред изкуственото игрище за футбол влиза в пререкания с Д.Г.И. като му нанася удари  с ръце и крака в областта на главата. Използва нецензурни думи - псувни и обиди към И=. С тези си действия предизвиква възмущението на околните и преминаващите гражданите ”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава подробни обяснения, като съжалява за стореното.

Нарушителят И. ***. На 06.04.2017г. около 19 часа синът му Н.И., който бил ученик в 7-ми клас, се прибрал и казал, че Д. го е напсувал и ударил по главата, като първо посегнал да го ритне с крак в областта на корема. Това станало на стадиона на изкуствената трева. Тогава нарушителят отишъл на място попитал Д. защо е ударил сина му, а той отговори “ти какъв си, че ще ми кажеш“, при което първия го ударил с шамар и с  юмрук по лицето. Там имало и други деца. Изразява съжаление за стореното обяснява, че действал в яда си.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, обяснения от Д. И., В.Ч., К. Й., Н. Н., приобщените писмени доказателства.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си, И.Н.И. е нарушил обществения ред. Отишъл да се саморазправя на градския стадион с  Д.Г.И. като нанесъл удари в областта на лицето с юмрук и с шамар и по този начин се държал възмутително и непристойно. Проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение към присъстващите лица, които били предимно деца в частност към Д. И.. Деянието  му поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителят е бил в афектирано състояние, поради обясненото от сина му Н., че е бил ударен от И., като намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да бъде към минималния размер, предвид ниската обществена опасност на дееца, липсата на  други противообществени прояви, изразеното съжаление и разкаяние, семейното и имотно състояние – това че е безработен. Следва да се има предвид, че деянието се изразява в побой - няколко удара към пострадалия. Поради което съответно на извършеното деяние  е наказание глоба в размер на 200лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.       

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: