Р Е Ш Е Н И Е

 

                                         10.04.2017 година                  град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                             наказателен състав

На  десети април                                                               2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АНД дело           309  по описа за 2017 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА  нарушителят  П.И.Ш. – роден на *** ***, български гражданин, образование средно, неженен, осъждан, гр. Р.****, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН, в това, че на 09.04.2017 г. в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена” находящ се на ул. “Васил Левски” № 43, като зрител на футболната среща между футболните отбори на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ПФК “Дунав” гр. Русе, е извършил противообществена проява - спортно хулиганство по смисъла на чл.21 от ЗООРПСМ,  която непристойна проява нарушава обществения ред, поради което и на основание  чл. 33, ал. 1, т. 1, във връзка с чл. 25, ал. 2 ЗООРПСМ, му НАЛАГА административно наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ТЕРИТОРИАЛНА СТРУКТУРА НА МВР” за срок от ДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ, както и “Забрана за посещение на спортни мероприятия в страната” за срок от ЕДНА ГОДИНА. 

          На основание чл.35, ал.1 ЗООРПСМ, препис от решението да се изпрати в РУ МВР гр. Разград за сведение и изпълнение.

          На основание чл.35, ал.4 от ЗООРПСМ препис от решението да се изпрати на ОД МВР – Разград за въвеждане на информацията в Единния автоматизиран регистър.

                    Решението е окончателно, на осн. чл. 34, ал.1 ЗООРПСМ.

 

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

              

 

Мотиви към решение  № 179  от  10.04.2017г., постановено по AНД № 309/2017г. на РРС.

Производството е по реда на чл. 32 и сл. от  Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия / ЗООРПСМ /.

Съставен е АУАН за извършена проява на спортно хулиганство на стадион Лудогорец – Арена” в гр. Разград от П.И.Ш. ЕГН **********,***,  изразяваща се според акта в следното „ На 09.04.2017г. около 20,40ч. в гр. Разград на стадион „ Лудогорец – Арена”, находящ се на ул. „ Васил Левски” № 34, като зрител в сектор „ Г” на футболната среща между отборите на ПФК „ Лудогорец” гр. Разград  и  ПФК „ Дунав ” – Русе, извършва непристойна проява, нарушаваща обществения ред на територията на спортния обект, изразяваща се в : влиза в пререкание, предизвиква и участва в сбиване, като нанася удари с ръце и крака в областта на главата и тялото на  Д. В. Х. ЕГН ********** от гр. Русе и Я. В. Й. ЕГН ********** от гр. Русе – зрители на футболната среща...”.

Нарушителят  дава обяснения, с които по същество признава, че е извършил проява на спортно хулиганство.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на св. Д. Х., св. Я. Й., св. М. К., св. Д. Д., св. И. И., нарушителя, приложените към доказателствата по делото фотоснимки и СД с видеозапис, характеристика на нарушителя, Справки, Протокол по чл.29, ал.2 от ЗООРПСМ, медицински документи, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт. Нарушителят на 09.04.2017г. около 20,40ч. в гр. Разград на стадион „ Лудогорец – Арена”, находящ се на ул. „ Васил Левски” № 34, като зрител в сектор „ Г” на футболната среща между отборите на ПФК „ Лудогорец” гр. Разград  и  ПФК „ Дунав ” – Русе, без да е предизвикан по какъквто и да е начин, нанася удари с юмруци в главата на Д. Х., както и на опитващият се да ги раздели Я. Й., следствие на което двамата са откарани в Спешна помощ при МБАЛ – Разград и прегледани в „ Спешно отделение „. Действията на нарушителя са извършени по време на почивката между двете полувремена, пред неизброимо множество. По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Така с деянието  си  нарушителят П.  е  извършил административно нарушение – проява на спортно хулиганство по смисъла на чл.21 от ЗООРПСМ и подлежи на санкция по чл.33, ал.1,т.1 вр. чл.25, ал.2 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителят съдът не отчита  смекчаващи отговорността обстоятелства. Утежняващи такива са характеристичната справка на нарушителя, начина на осъществяване на проявата, засегнатия телесен интегритет на две лица. Деянието му макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не  малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на спортни хулиганства. Съдът намира, че следва да определи наказание “задържане в териториална структура на МВР” за срок от десет денонощия, както и  административна мярка “Забрана за посещение на спортни мероприятия в страната” за срок от една година. 

 Това наказание съдът намира, на първо място за справедливо, съответно на тежестта на извършеното нарушение, на второ място, годно да изиграе възпираща роля по отношение на нарушителя и да го принуди занапред да спазва позитивните и морални норми за поведение на обществено място, в  частност на спортно мероприятие.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: