Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 181                                  2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На единадесети април                                                                2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело  № 314  по описа за 2017 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА  нарушителят П.В.П.,***, български гражданин, с основно образование, ученик, неженен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН, за това, че на 18.03.2017 г. в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена” находящ се на ул. “Васил Левски” № 43, като зрител на футболната среща между футболните отбори на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ПФК “Дунав” гр. Русе е извършил противообществена проява - спортно хулиганство, изразяваща се в държане на запалени предмети -  шалче с надпис „Лудогорец-Разград“, и отправяне на  неприлични жестове към привържениците на ПФК „Лудогорец“, които са обидни и вулгарни по смисъл и значение  – която непристойна проява нарушава обществения ред, но не съставлява престъпление по НК, поради което и на основание  чл. 33 ал.1, т. 1, вр. чл.21, и чл. 25, ал.4, изр. 1 от  ЗООРПСМ, му налага административно наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР” за СРОК от ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ.

Препис от решението да се изпрати на РУ на МВР – Разград за изпълнение.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

МОТИВИ към решение №181/11.04.2017г., постановено по АНД №314/2017г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от навършилият 16 години непълнолетен П.В.П. непристойна проява по време на спортна проява на 18.03.2017 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в запалване на шалче с надпис „Лудогорец-Разград“ и отправяне на неприлични жестове към привържениците на ПФК“Лудогорец“.

            Нарушителят  признава, че е отправял неприлични жестове, но твърди, че не е палил шалчето, а че го е държал. Съжалява за стореното. Моли за минимално наказание с оглед факта, че това е първа негова проява.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На 18.03.2017г. в гр.Разград, на стадион “Лудогорец-Арена” се е провела футболната среща на А “ПФГ” между отборите на ПФК”Лудогорец”-Разград и ПФК “Дунав” Русе. С цел осигуряване на безопасност на стадиона е извършвано видеонаблюдение. По повод на подадена от ПФК“Лудогорец“ жалба на 20.03.17г. са установени привържениците на ПФК“Дунав“-Русе нарушаващи реда и смущаващи провеждането на спортното мероприятие. Инсп.И. е имал прегледал записите от монтираните камери за видеонаблюдение. В 18.36ч. се забелязва момче с атлетично телосложение, къса подстрижка, с тъмна тениска и синьо-бял шал на врата да пали шалче на противниковия отбор., а в 18.55ч. същото момче да отправя неприлични жестове с ръце към феновете на ПФК“Лудогорец“. Установено е, че това момче е П.В.П.. След извършена проверка в Единния автоматизиран регистър АИС“Спортни хулигани“ към НИЦССМ-МВР е установено, че П. не е регистриран.

            След преглед на предоставените файлове в с.з., съдът констатира, че нарушителят не е палил шалчето. Същото му е подадено от друг фен запалено, а П. само го е държал. Твърдените неприлични жестове се виждат ясно на записите.

            Съгласно чл.21 ЗООРПСМ, противообществена проява (спортно хулиганство) по смисъла на този закон е непристойна проява, изразяваща се в отправяне на ругатни и други неприлични изрази и жестове, които са особено вулгарни, предизвикване или участие в сбивания, нахлуване на спортния терен, унищожаване или повреждане на чуждо имущество, използване на забранени предмети, отказ да се изпълнят разпорежданията на отговорните за спортната проява лица или на полицейските органи, или друга подобна проява, нарушаваща обществения ред, която не съставлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, и е извършена умишлено в спортния обект или в зоната около него преди, по време и непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект във връзка със спортното мероприятие.

             В настоящия случай проявата на П. се изразява в държане на опасни предмети-запалено шалче и отправяне на неприлични жестове към феновете на противниковия отбор по време на спортно мероприятие – футболен мач.

             Съгласно  чл.25 ал.4 ЗООРПСМ, когато противообществената проява е извършена от непълнолетен на възраст от 16 до 18 години, се налага задържане в териториална структура на МВР за срок до 10 денонощия, като в тези случаи може да се наложи и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години.

             Видно от снетата му самоличност, нарушителят е роден на ***г. Съгласно чл.4 ЗЛС, лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни. Към настоящата дата нарушителя е с навършени 17 години и 11 месеца и 23 дни, което го поставя в категорията на непълнолетните лица.  При това положение и по силата на  чл.25 ал.4 ЗООРПСМ, единственото наказание, което може да бъде наложено на нарушителя е задържане в териториална структура на МВР за срок до 10 денонощия. Като срок на това административно наказание, настоящия съдебен състав намира за най-подходящ този от 1 денонощие.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете степента на обществена опасност на деянието-двете проявни форми на спортното хулиганство, че не е нанесъл щети на хора и имущество, и сравнително ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и не са му налагани наказания по ЗООРПСМ/ и другите обстоятелства-ниската възраст, критичното отношение, искрените обяснения, именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи наказание в рамките на минимума. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: