Мотиви към Решение №195 от 20.04.2017г., постановено по НАХД №235/2017г. по описа на Разградския районен съд .

    Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия  С.Е.М. ***, за това, че на 25.10.2016г. в гр. Цар Калоян, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №16-1075-000013/18.01.2016г.  на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Разград, влязло в сила на 01.03.2016г. за управление на моторно превозно средство  без съответно свидетелство за управление, извършил такова деяние – управлявал МПС-лек автомобил „Пежо206“ с рег. №**, без съответно свидетелство за управление – престъпление  по чл.343в, ал.2  от НК.  С постановлението се предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като му бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият С. М. дава кратки обяснения, в които в определена степен оспорва обстоятелствата по постановлението. В обясненията си на досъдебното производство е изразил съжаление за случилото се.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият е роден на ***г***, не е женен, не е осъждан. 

Обвиняемият С. М. не е правоспособен водач на МПС – не притежава свидетелство за управление на МПС.

С Наказателно постановление №16-1075-000013/18.01.2016г.  на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Разград, влязло в сила на 01.03.2016г. №96/27.02.2013г.  обв. М. бил наказан по административен ред за това, че на -05.01.2016г.   управлявал л.а. без да е правоспособен водач.

На 25.10.2016г. св. Й.  Р. –Мл.ПИ при РУ на МВР –Разград бил дежурен в гр. Цар Калоян заедно с колегата си св. А. К. - Мл.ПИ при РУ на МВР –Разград. Изпълнявайки служебните си задължения в обслужвания от тях район в гр. Цар Калоян, те се движели по ул. „Подп.Калитин“ в гр. Цар Калоян. Там те спрели за проверка л.а. „Пежо 206“ с рег. №**, който се движил срещу тях. Полицейските служители установили, че автомобилът се управлява от обвиняемия С.М. и от телефонна справка с дежурен ОДЧ узнали, че обвиняемият  е неправоспособен водач, не притежавал СУМПС и автомобилът не бил негова собственост.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на показанията на свидетелите Й. Р. и А. К. от досъдебното производство, приложеното копие от наказателно постановление, справка за съдимост, справка за нарушител  и други писмени материали. Макар и обясненията на обвиняемия пред настоящата инстанция да са в определена степен уклончиви, то съдът намира, че фактическата обстановка е доказана по несъмнен начин. Действително обвиняемият е управлявал процесния автомобил, на което сочат полицейските служители в показанията си от досъдебното производство – движел се в определена посока и е бил спрян от тях.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият С.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл.343в, ал.2 във от НК, тъй като   на 25.10.2016г. в гр. Цар Калоян, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №16-1075-000013/18.01.2016г.  на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Разград, влязло в сила на 01.03.2016г. за управление на моторно превозно средство  без съответно свидетелство за управление, извършил такова деяние – управлявал МПС-лек автомобил „Пежо 206“ с рег. №**, без съответно свидетелство за управление.  Обвиняемият не е бил правоспособен водач на МПС. Въпреки това обаче той е управлявал МПС при това след като вече бил наказан за идентично деяние по административен ред.  От субективна страна престъплението е извършено от обвиняемия с пряк умисъл – същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието си   й въпреки това го е извършил.

При определяне на наказанието  на обвинаемия М. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години, деецът не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът намира, че обвиняемият не е лице  с висока степен на обществена опасност,  поради което и наказанието му следва да се определи в размер  равен на минималния. При това съдът намира, че на обвиняемия следва да се наложи административно наказание глоба в размер на 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето на дееца.  

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: