Р Е Ш Е Н И Е

 

                                             2017 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На                       седми  април                                 2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                               

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело       297    по описа за 2017  година

 

Р  Е  Ш  И:

 

 

 

ПРИЗНАВА  нарушителят Д.Г.И., ЕГН  **********, бълг. гражданин, живущ *** 6, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН  в това, че на   06.04.2017г. в гр.  Лозница  е извършил проява на дребно хулиганство,  поради което и  на основание чл. 1,ал.1  т.2 от  УБДХ му налага административно наказание ГЛОБА в размер на  100.00 /сто/ лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред Окръжен съд Разград на касационните основания, предвидени в Наказателно процесуалния кодекс.

В случай на жалба насрочвам делото пред РОС на   11.04.2017г. от 15.00 ч.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

   Мотиви към решение  № 176 от 07.04.2017г.,

      постановено по AНД №297/2017г. на РРС.

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Лозница от Д.Г.И. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 06.04.2017г., около 19 часа до градския стадион на гр.Лозница, пред изкуственото игрище за футбол влиза в пререкания с Н.И.Н., като му нанася удар с шамар в областта на главата, като с това си действие предизвиква възмущението на околните и преминаващите гражданите ”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава подробни обяснения, като съжалява за стореното.

Нарушителят И. живеел в гр.Лозница. На 06.04.2017г. около 18 часа излязъл с познати да играят футбол като всеки ден, до около 17 часа, след което седнали на пейките със свои приятели – К.и В.. В малкото игрище ритали деца, един от които бил Н. И. Н.. Двамата си отправили реплики един към друг, Н.  казал на нарушителя „мърляч“, след което последният го ударил с шамар по лицето. Последният отишъл да извика баща си И..

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителят в с.з. обясненията на нарушителя, В.Ч., К. Й., Н. Н., И. И., характеристика на нарушителя, приобщените писмени доказателства. Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт.

Поради изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си, Д.Г.И. е нарушил обществения ред, на футболното игрище, излязъл да се саморазправя с непълнолетния Н.Н., ударил му шамар и по този начин се държал възмутително и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към присъстващите лица. Деянието  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителят е бил в афектирано състояние, поради отправените към него обидни думи, като намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да е в минималния размер, предвид ниската обществена опасност на дееца, който няма други противообществени прояви, изразеното съжаление, семейното му и имотно състояние, младата му възраст. Поради което съответно на извършеното деяние  е наказание глоба в размер на 100лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.  

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: