МОТИВИ към решение №  200   от  20.04.2017 г., постановено по НАХД №334/2017 г. на РРС.

 

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от   Н.А.А. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на  19.04.2017 г. в гр.Разград.

          Н.А. се признава за виновен, като твърди, че не си спомня част от случилото се.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 19.04.2017 г. около 17,00 часа Н.А. във видимо нетрезво състояние отишъл в бар „Посейдон“, находящ се в гр.Разград  , бул.“България“, влязъл в заведението  с малка бутилка водка, с окървавени ръце, седнал на една от масите и започнал да обижда клиентите в заведението с думите „всички сте шматки“, „боклуци“ и блъскал по масата. Тъй като ръцете му били окървавени той оставил следи по мебелите.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя и  обясненията пред полицията на свидетелите Л., К., М. и Т.

          Нарушителят А. е неосъждан, безработен.

          При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на гражданите, които са били свидетели на случилото се. В случая деянието е със сравнително  невисока обществена опасност, тъй като обидите са били безадресни. Обществената опасност на нарушителя е сравнително висока предвид недобрите му характеристични данни.

          При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително невисоката обществена опасност на деянието и високата обществена опасност на извършителя, както и обстоятелството, че нарушителя не е напълно здрав и счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – ГЛОБА малко над средния, предвиден в закона размер, а именно 350 лв.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: