РЕШЕНИЕ

 

145                                    26.04.2017г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и осми март                                         две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  С.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд № 1014 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от «БУЛМИЛК-2010» ЕООД гр. Разград срещу Наказателно постановление  54/27.10.2016г. на Директора на РИОСВ – Русе, с което на обжалващото дружество  е наложено административно наказание имуществена санкция  в размер на 10000  лв на основание чл.200, ал.1, т.2 от Закона за водите  за нарушение на чл.46, ал.1 т.3, б. „б“ от същия закон.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание  жалбата се поддържа от повереника на жалбоподателя.

Представителят на наказващия орган излага доводи за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №54/27.10.2016г. на Директора на РИОСВ – Русе  на обжалващото дружество  «БУЛМИЛК-2010» ЕООД гр. Разград е наложено административно наказание имуществена санкция  в размер на 10000  лв на основание чл.200, ал.1, т.2 от Закона за водите  за нарушение на чл.46, ал.1 т.3, б. „б“ от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0001867/13.09.2016г., съставен на жалбоподателя от старши експерт в РИОСВ-Русе. В наказателното постановление обстоятелствата по акта са отразени по следния начин: «при извършена проверка на 26.08.2016г. на производствена площадка за млекопреработвателно предприятие, собственост на «Булмилк 2010» ЕООД, намираща се в с. Мортагоново, ул. Кавказ №3, във връзка с проверка по повод постъпили сигнали за замърсени отпадъчни води и разпростванение на неприятни миризми, е установено, че дружеството нерегламентирано зауства формираните от производствената си дейност отпадъчни води, образуване от измиване на производствени съоръжения, съдове и помещения. Производствените отпадъчни води, посредством открит земно насипен канал, преминаващ през границите на обекта, се заустват в естествено оформено сухо дере, намиращо се в близост до обекта. При извършен обход е установен минимален отток на отпадъчни води към сухото дере. Дружеството не притежава необходимото за целите на заустването на производствени отпадъчни води Разрешително за ползване на воден обект.».

Пред РРС е разпитана като свидетелка актосъставителката  Г. К. /ст. експерт  към наказващия орган/. От показанията й се установява, че на процесната дата /26.08.2016г./ в обекта, стопанисван от обжалващото дружество се извършвало измиване на съдове – производствени вани. Ваните били свързани с изходни тръби за отвеждане на водите от измиване, по който начин тези води стигали до изходящ канал, който ги отвежда. Същият канал бил открит земно-насипен канал, изграден в обекта за отвеждане на отпадъчните води до дере в близост до обекта. Съдът намира, че показанията на актосъставителя са обективни и поради това достоверни, поради което ги кредитира. В този смисъл съдът намира за неоснователни доводите на обжалващата страна, че не е доказано отвеждане на отпадъчни води, поради това, че водите в канала не били изследвани. Всъщност произходът на водите е установен от проверяващите – именно води изтичащи  от изходяща тръба, свързваща изходните тръби с изградения канал, по който те се отвеждат до дере в близост до обекта. Посоченото дере изпълнявало ролята на водоприемник.При това не е било наложително изследването на съдържанието на тези води, след като произходът им е установен, а именно това ги определя като отпадъчни. С оглед изложеното съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са установени по несъмнен начин. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на Акта за установяване на административното нарушение и наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя са спазени законовите изисквания – същите са издадени от компетентни органи в рамките на законовите им правомощия и при спазване на установената процедура. Съдът приема, че обжалващото дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение. Съгласно чл. 46, ал.1, т.3, б. „б“ от Закона за водите Разрешително за ползване на воден обект се издава за  заустване на отпадъчни води в повърхностни води  при експлоатация на съществуващи обекти… . В случая е несъмнено, с оглед изложените по-горе съображения, че обжалващото дружество е извършвало имено заустване на отпадъчни води – отвеждане на води от измиване на съдове до дере в близост до стопанисвания обект. Безспорно е и че  за целите на заустване дружеството няма издадено разрешително за заустване в повърхностен воден обект, съгласно изискванията на чл.46, ал.1, т.3 от Закона за водите. При това посоченият законов текст е очевидно нарушен и правилно  дружеството е санкционирано на основание чл.200, ал.1, т.2 от Закона за водите. В случая намиращото се до обекта дере е ползвано като воден обект за заустване на отпадъчни води, без дружеството да има разрешение за това. Наложеното наказание е в максималния размер, но съдът намира, че същото в случая е справедливо, тъй като жалбоподателят и в предходни периоди е наказван за сходни деяния, видно от приложените копия от влезли в сила наказателни постановления и очевидно за да се постигне необходимия  ефект е обосновано  прилагането на максималната допустима санкция.

         Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде изцяло потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление №54/27.10.2016г. на Директора на РИОСВ – Русе, с което на обжалващото дружество  «БУЛМИЛК-2010» ЕООД гр. Разград е наложено административно наказание имуществена санкция  в размер на 10000  лв на основание чл.200, ал.1, т.2 от Закона за водите  за нарушение на чл.46, ал.1 т.3, б. „б“ от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: