МОТИВИ  към Присъда № 172 от 06.04.2017г., постановена по НОХД № 1043/ 2016г. по описа на РС- Разград

 

Повдигнато е обвинение и внесен обвинителен акт от РП – Разград срещу Е.А.Р. ЕГН ********** за това, че на 08.11.2015 г. в землището на гр. Цар Калоян, е управлявал МПС – лек автомобил “Фолксваген голф” с рег. № ***, без да притежава СУМПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без да притежава съответно СУМПС с НП № 15 -1075-000520/23.07.2015 г. на началник сектор “ПП” при ОДМВР Разград, влязло в законна сила на 18.09.2015 г. – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

В съдебно заседание Прокурорът счита обвинението за доказано по категоричен и безспорен начин, пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание „ лишаване от свобода „ в размер на една година, което да изтърпи при първоначален „строг” режим.  

В с.з. подс. Е. Р., нередовно призован не явява. Производството по делото се развива в условията на чл. 269, ал.3,т.4, б.а от НПК в негово отсъствие.

Защитата на подсъдимия също счита, че деянието е безспорно доказано, пледира, направените от подсъдимия самопризнания в хода на досъдебното производство да бъдет взети предвид от съда като смекчаващи отговорността обстоятелство, предлага на съда, да определи наказание „ лишаване от свобода „ в размер на пет години.   

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият Е.А.Р. е роден на *** ***, български гражданин, с начално образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********.

Подс.  Р. не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен водач. Въпреки това има множество наложени наказания по ЗДвП, свързани с управление на МПС. С наказателно постановление № 15 -1075-000520/23.07.2015 г.  на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград, същия е бил наказан по административен ред за нарушение по чл. 177, ал.1, т.2 ,пр.1 от ЗДвП, за това, че е управлявал моторно превозно средство без да е правоспособен водач. Наказателното постановление е връчено по реда на чл.58, ал.2 от ЗАНН и е влязло в сила на 18.09.2015г.

Свидетелите Р. Е. и Б. Б. - служители на сектор „ПП“ при ОД на МВР, били назначени в наряд на 08.11.2015г. Същите след постъпил сигнал в дежурна част на ОДМВР – Разград за настъпило ПТП, били изпратени на изхода на гр. Цар Калоян по посока на гр. Русе. На място свидетелите установили л.а. „ Фолксваген Голф „ с рег. № ***, обърнат по таван в канавката в ляво от пътното платно. В момента на огледа на ПТП към тях се приближил трактор, в който освен тракториста имало още едно лице. Двамата идвали с явно намерение да изтеглят катастрофиралият автомобил. При разговор с двамата свидетелите Е. и Б. установили, че едното от лицата Е.Р. е управлявал автомобила по време на настъпването на ПТП, като пътувал за с. Писанец. След извършена справка в ОДМВР – Разград, констатирали, че подсъдимият е неправоспособен водач на МПС. За констатираното нарушение св. Б. съставил на подс. Р. АУАН бл. № 704275/08.11.2015г., за това, че  че управлява МПС като неправоспособен .

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на подсъдимия е съставомерно по чл.343в, ал.2  от НК. На инкриминираната дата подсъдимият умишлено е управлявал моторно превозно средство – л.а. Фолксваген Голф „ с рег. № *** , без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е бил наказван по административен ред за същото такова нарушение с НП 15 -1075-000520/23.07.2015 г.  на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград , влязло в сила на 18.09.2015г. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - показанията на свидетелите, АУАН бл. № 704275/08.11.2015г.,  Наказателно постановление 15 -1075-000520/23.07.2015 г. на Началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград, писмените доказателства, съдържащи се в ДП № 330 ЗМ-538/2015г. по описа на ОДМВР – Разград, приобщени към доказателствата по делото по реда на чл.283 от НПК - Докладна записка, Справка за нарушител за региона, Справка за съдимост, Декларация, Характеристична справка.

С оглед предвиденото в този текст наказание и обремененото съдебно минало на подсъдимия, многобройните нарушения на ЗДвП, които той е извършил, въпреки и неправоспособен като водач на МПС, съдът намира, че следва да определи наказание „ лишаване от свобода „ над средния размер – две години и шест месеца. Това наказание подс. Р. следва да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип, предвид предходните осъждания. Наред с така определеното наказание на подсъдимия следва да бъде наложено и комулативно даденото в НК наказание „ глоба „ в размер на 1000,00лв. Съдът счита, че така определения размер на наказанието ще изиграе възпираща и възпитателна роля у подсъдимия и ще го приучи да спазва законовите разпоредби.

Налице са и предпоставките на чл.68, ал.1 от НК по отношение на подс. Е. Р. да бъде приведено в изпълнение и наказанието по  НОХД  467/2016г. по описа на РС Разград - „лишаване от свобода” в размер на  осем месеца, което да изтърпи отделно при първоначален общ” режим в затворническо заведение от закрит тип.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                             

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: