Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   206                                        25.05.2017 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На двадесет и пети април                                     две хиляди  и седемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Ганка Атанасова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         81                                           по описа за  2017 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от П.Й.К. ***, против Наказателно постановление № 37-0000600 от 18.11.2016 г.  на Началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.32, §.1, изр.2  от Регламент №165/2014 и на основание чл.93в, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява, не се явява и негов представител. В писмена молба /становище/ от повереник жалбата се поддържа.

           За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000600 от 18.11.2016 г.  на Началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград за нарушение на чл.32, §.1, изр.2  от Регламент №165/2014 и на основание чл.93в, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя П.К. е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №229695 от 20.10.2016г., съставен  от инспектор при областен отдел  “АА”. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 20.10.2016г. около 13,25 часа  в Област Разград, по път І-2, км.61-КТП „Стария кладенец“, движещ се в посока от гр. Русе . Жалбоподателят управлявал  като водач  товарен автомобил “Ивеко Магирус” категория ППС “№3” с рег. №*** и прикачено полуремарке от категория ППС “О4” с рег. №***. Извършвал обществен превоз на товари със Заверено копие към Лиценз за международен автомобилен превоз на товари, с пътен лист с отразен маршрут на движение  от гр. Русе до  Варна Запад. В момента на проверката автомобилът бил без товар. Автомобилът бил оборудван с аналогов тахограф “Siemens” 1324.51 със сериен №01664313. При проверката било установено, че водачът К. не е осигурил правилното функциониране на тахографа. Върху тахографския лист, който бил в тахографа в момента на проверката,  тахографът не е регистрирал време на управление, прекъсване и почивки, скорост на движение, както и изминато разстояние. Тахографският лист бил поставен в 14,10 часа на 19.10.2016г.  и е свален от тахографа при проверката в 13, 25 часа на 20.10.2016г.  Прието е, че така е нарушен  чл.32, §.1, изр.2  от Регламент №165/2014.

Пред РРС е разпитан свидетеля по акта М. И., който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че при проверката на тахографския лист, който бил в тахографа от предния ден, било констатирано, че тахографът е регистрирал върху листа само почивка. Не били отразени периоди на управление, прекъсване, почивки, скорост на движение, изминато разстояние. Свидетелят сочи, че единствената възможност това да се случи е неправомерно изключване на датчика, захранващ тахографа. Сочи и че жалбоподателят е признал пред него, че действително е изключил датчика. Ако тахографът би бил повреден, то би следвало водачът да извършва ръчни записи за съответните данни на гърба на тахографския лист. В случая обаче такива записи нямало, а и тахографът не бил повреден, понеже отчитал почивка. Единственото обяснение за това се явява манипулация на тахографа, както сочи свидетеля, поради това, че жалбоподателят явно извършвал управление повече дни отколкото е допустимо, без да почива и не искал тези по-дълги периоди на управление да се отчетат. Съдът намира показанията на свидетеля по акта за добросъвестни и напълно логични, поради което ги кредитира. Представено е и копие от процесния тахографски лист, видно от което действително  не е отчетено управление. В този смисъл съдът не кредитира твърденията, изложени в жалбата, че тахографът се повредил по време на превоза и жалбоподателят нямало какво да направи, поради което продължил курса. Тахографът явно не е бил повреден, а и да беше жалбоподателят, като носител на задължението да осигури правилното му функциониране, не би имал право да извършва превоз с неизправен тахограф. В случая, с оглед събраните доказателства,  съдът намира за несъмнено, че жалбоподателят съзнателно се е отклонил от задължението си да осигури правилно функциониране на тахографа.  Поради това и съдът приема обстоятелствата, отразени в НП за доказани по несъмнен начин.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания. Съдът намира, че в акта и НП вмененото на жалбоподателя нарушение е описано по един ясен и пълен начин, поради което не споделя доводите в обратния смисъл, изложени в жалбата. От текста на НП е ясно мястото на нарушението – посочено е „обл. Разград, км. 61 –КТП…“ и всъщност няма как да се изисква по-голяма конкретизация. Също така е ясен и момента на нарушението – посочен е момента на проверката, когато нарушението е констатирано, а това е и датата на която жалбоподателят е извършвал управление в разрез с законовите правила. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият  не е осигурил правилно функциониране на аналоговия тахограф, така, че същият да отразява необходимата информация. Това е било задължение на водача, което той не е изпълнил – всъщност, с оглед данните по делото, явно  е действал съзнателно в разрез с това си задължение. Доводите, че жалбоподателят не носил вина, защото ставало дума за технически проблем с тахографа не са основателни. Няма данни за повреда на тахографа, но въпреки това същият не е функционирал правилно и то очевидно със знанието на жалбоподателя. При това съдът намира, че жалбоподателят е нарушил изискването на чл. чл.32, §.1, изр.2  от Регламент №165/2014, вменяващ му задължението да осигури  правилното функциониране на аналоговия тахограф и правилното използване на тахографските листове. При това жалбоподателят е действал съзнателно, т.е умишлено. Именно защото жалбоподателят е извършвал превоз с нефункциониращ съгласно изискванията тахограф, то същият   правилно е санкциониран на основание чл.93в, ал.1 от ЗАвП. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му. Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000600 от 18.11.2016 г.  на Началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.32, §.1, изр.2  от Регламент №165/2014 и на основание чл.93в, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя П.Й.К. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: