РЕШЕНИЕ

 

143,  02.05.2017г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и осми Март  2017 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 98 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от З.Д.В. ЕГН ********** ***« Цар Иван Асен ІІ « № ***, против НП № 16-1075-001020/10.11.2016г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 44, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1,т.5,пр.5 от ЗДвП; за нарушение на чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв.,  на основание чл.185 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 120,00лв.

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение по всички пунктове, по които е административно наказан. Моли обжалваното НП да бъде изцяло отменено.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата по изложените в нея възражения.  

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

 Обжалваното Наказателно постановление № 16-1075-001020/10.11.2016г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение бл. 193358/09.09.2016г., съставен на жалбоподателя от мл. автоконтрольор към Сектор ПП- Разград. В акта и се сочи от фактическа страна, че на 09.09.2016г. около 14,00ч., по път ІІ – 49 пътна отсечка гр.Кубрат – гр. Разград, посока гр. Разград, на около 1 км. след с. Каменово, В. управлявал собствения си лек автомобил „ Рено Меган Сценик „ с рег. № ***, като на лява крива при разминаване, не осигурява достатъчно странично разстояние между него и насрещно движещият се л.а. „ Рено Клио „ с рег. №  ***, управляван от Е. П. Г. от гр. Разград, следствие на което настъпва  ПТП с материални щети. Нарушенията квалифицирани от актосъставителя, като такива по чл.44, ал.1 и чл. 5, ал.1,т.1 от ЗДвП.

От показанията на актосъставителя Ал. З. и свидетеля по АУАН С. Н., изслушани в хода на съдебното производство съдът намира, че по категоричен и безспорен начин се установява, че на 09.09.2016 г. жалбоподателя е управлявал процесното МПС, като при разминаване с л. а „„ Рено Клио „, не е осигурил достатъчно странично разстояние, при което е настъпило ПТП с материални щети по двете МПС, по вина на двамата водачи.

АУАН е съставен в присъствие на жалбоподателя и му е връчен срещу подпис, с вписани възражения. В тридневния срок по ЗАНН пред адм. наказващия орган е депозирал и писмени възражения, по които е извършена проверка, в хода, на която са изготвени 2 бр. докладни записки и снимков материал. Проверката приклучила с мнение, че възраженията отправени от страна на жалбоподателя са неоснователни.

При издаването на процесното НП, адм. наказващият орган по аналогичен с АУАН начин е описал нарушенията, също ги  квалифицирал като такива по чл.44, ал.1 и чл. 5, ал.1,т.1 от ЗДвП и наложил съответните административни наказания.  

НП редовно връчено на 01.12.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган още същият ден, но адм. наказващият орган счел, че не е правилно адресирана до него, за което уведомил писмено жалбоподателя, че следва да я адресира до РС – Разград. Въпреки това, съдът счита, че въззивната жалба е депозирана в срок и е следвало да бъде изпратена на РС – Разград, комплектована с материалите по адм. наказателната преписка.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е неоснователна по следните съображения:

По същество в хода на съдебното производство от изслушаните свидетелски показания и писмените доказателства по делото, съдът намира, по категоричен и безспорен начин, че жалбоподателят е управлявал процесния автомобил и съответно причинил ПТП.

Относно нарушението по чл.44, ал.1 от ЗДвП, жалбородателят, като не е осигурил достатъчно странично разстояние при разминаването си с насреща движещото се ППС, следствие на което е настъпило и ПТП с бездействие е осъществил състава на това адм. нарушение. Възраженията, че ПТП е настъпило в лентата за движение на жалбоподателя са неоснователни, неподкрепени с каквито и да било доказателства. Приложения по делото снимков материал не установява по категоричен и безспорен начин твърдението на жалбоподателя. Действително на снимките се вижда следа / в бял цвят / върху пътното платно, но това е следата от счупената предна ос на другия автомобил и ясно се вижда как тя тръгва от средата на платното след удара между двата автомобила. Логични и неоспорени са и твърденията на св. Н. Н. относно разположението на двата автомобила след ПТП, което разкрива и механизма на настъпване на ПТП.

Законовата разпоредба на чл. 5, ал.1 от ЗДвП предвижда, че участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението и не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди. Цитираната разпоредба не само е императивна по своя характер, но предвижда санкция на това поведение, което нормативния акт предписва. Безспорно е установено, че в следствие на осъщественото от жалбоподателя управление на МПС са причинени имуществени вреди на друг участник в движението, което е достатъчно основание за ангажиране на административно наказателната му отговорност.  

От процесуална страна Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатите от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушениа са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на всяко нарушение от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко от деянията и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

От изложеното съдът намира възраженията на жалбоподателя, изложени в процесната жалба за напълно неоснователни. Не са налице нарушенията, валидирани с жалбата на материалния и процзесуален закон, поради, което обжалваното НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно. 

 

 

 

 

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-1075-001020/10.11.2016г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на З.Д.В. ЕГН ********** ***« Цар Иван Асен ІІ « № ***, за нарушение на чл. 44, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1,т.5,пр.5 от ЗДвП; за нарушение на чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв.,  на основание чл.185 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 120,00лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: