РЕШЕНИЕ

 

224                                                                          12.05.2017г.

                                              град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  четвърти май                                                  две хиляди и седемнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Сребрена Русева 

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №181 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Н.Х. *** срещу Наказателно постановление  №02 от 15.02.2017г.  на Кмета на Община Лозница, с което на основание чл.55, ал.1 от Наредба №1 на Общински съвет Лозница и за нарушение на чл.40, ал.1 от същата Наредба, на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв.

 В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателката поддържа жалбата.

Наказващият орган не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от легитимирана да обжалва страна и срещу подлежащ на обжалване акт жалбата е допустима.

 Разгледана по същество жалбата е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №02 от 15.02.2017г.  на  Кмета на Община Лозница на основание чл.55, ал.1 от Наредба №1 на Общински съвет Лозница и за нарушение на чл.40, ал.1 от същата Наредба, на жалбоподателката Н.И. е наложено административно наказание глоба в размер на 100лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №156/21.07.2016г., съставен на жалбоподателката от полицай при РУ на МВР гр. Лозница.  В АУАН и НП фактическата обстановка е отразена по следния начин «лицето Н.Х.И. на 21.07.2016г. около 11:10 часа в с. Градина по ул. Н.Й. Вапцаров нарушава възприетите норми на поведение на обществено място, като отправя обидни думи, влиза в пререкание и предизвиква скандал със съседката си Ф. А. М.».

Разпитан е актосъставителя Е.Х., който в показанията си фактически потвърждава  отразеното в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателката е незаконосъобразно, поради нарушаване на процесуалните правила при издаването му. От текста на самото наказателно постановление не е ясно какво точно се е случило – какви обидни думи са употребени, какво се визира като пререкание, в какво се е изразявал сочения скандал. Крайно съществено обаче е това, че наказателното постановление е издадено повече от шест месеца след издаване на акта – актът е издаден на 21.07.2016г., а наказателното постановление е издадено на 15.02.2017г. ,т.е. почти седем месеца след издаването на акта. С оглед разпоредбата на чл.34, ал.3 от ЗАНН това е недопустимо, тъй като производството е следвало да се прекрати при неиздаване на НП в шестмесечен срок от издаване на акта. Като не е прекратил административнонаказателното производство и е издал НП, наказващият орган е допуснал нарушение на закона, поради което и НП се явява незаконосъобразно и подлежи на отмяна. Следва да се каже и това, че в случая незаконосъобразно е приложена Наредба №1 на Общински съвет Лозница, тъй като се визират деяния, регламентирани чрез УБДХ. Действието на посочения указ не  може да се дерогира с  приемането на местни наредби, поради което и следва да се отбележи, че не е приложен законът, който е следвало да бъде приложен.  

Изложените пороци налагат наказателното постановление да бъде отменено само на тези основания, без спорът  да се разглежда по същество.   

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление  №02 от 15.02.2017г.  на Кмета на Община Лозница, с което на основание чл.55, ал.1 от Наредба №1 на Общински съвет Лозница и за нарушение на чл.40, ал.1 от същата Наредба, на жалбоподателката Н.Х.И. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 100лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: