РЕШЕНИЕ

 

196                                 11.05.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесети април                                    две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №188 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Н.Д. *** срещу Наказателно постановление  81/2017г. от 30.01.2017г. на Началник РУ на МВР гр. Разград, с което на жалбоподателката  на основание чл.81, ал.1, т.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.9, ал.1 от същия закон й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателката не се явява и не изпраща представител.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпращат представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  81/2017г. от 30.01.2017г. на   Началник РУ на МВР гр. Разград  на жалбоподателката Н.Д. *** на основание чл.81, ал.1, т.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.9, ал.1 от същия закон й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №81 от 05.01.2017г. съставен на жалбоподателката от полицейски инспектор към РУ на МВР. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че  25.01.2017г. около 11.00 ч., в гр. Разград, ул. Кирил и Методий  №8, в сграда на ОДМВР, група БДС се установило, че жалбоподателката Д. в тридесетдневен срок не е подала заявление за подмяна на документ – лична карта при промяна на постоянен адрес.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Г. Г./актосъставителя/, който не помни случая и фактически от показанията му не се изясняват относимите към случая факти.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които водят до негова незаконосъобразност. В случая от акта и НП не са ясни действителните дата и място на извършване на нарушението, което е вменено на жалбоподателя. Така е нарушен чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В акта е посочена датата 25.01.2017г., но това не е датата на деянието, а датата на установяване на твърдяното нарушение. Доколкото датата и мястото на това визирано деяние не са посочени, то не може и да се прецени дали е спазен срока за административнонаказателно преследване по чл.34, ал.1 от ЗАНН, т.е. дали производството е образувано в рамките на максималния срок от една година от извършване на нарушението. При всички случаи наказващият орган е следвало да прецени дали времето на извършване на нарушението е установимо с оглед съобразяване на законовите срокове. В случая наказващия орган приема, че жалбоподателката не е спазила законов срок. В НП обаче не се сочат никакви данни от които да се разбере кога е изтекъл този срок или кога е започнал да тече. Сочи се единствено, че на определена дата е установено, че даден срок не е спазен. При тази единствена констатация не може да се прецени  от какви обстоятелства е изхождал наказващия орган за да направи такъв извод, поради което и съдът също е в невъзможност да провери правилността на този извод. Изложеното обуславя извода, че при издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, което налага  отмяната му на формално основание.

Водим от горното Съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  81/2017г. от 30.01.2017г. на   Началник РУ на МВР гр. Разград,   с което на жалбоподателката Н.Д. *** на основание чл.81, ал.1, т.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.9, ал.1 от същия закон й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: