Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

 

 

227

 

 

 

 

 

гр. Разград, 30.05.2017 г.

 

 

 

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

 

 

Разградският районен съд, наказателен състав, в публичното заседание на 04.05.2017 г., в състав:

 

 

 

 

Председател: Атанас Х.

 

 

 

 

при секретаря Ганка Атанасова, като разгледа докладваното от председателя АНД № 204 по описа за 2017 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

 

 

 

Производството е по чл. 59 и сл. ЗАНН.

 

 

 

 

Производството е образувано по жалба на К. И.К., ЕГН **********, с адрес ***, срещу Наказателно постановление № 17-1075-000050 от 03.02.2017 г. издадено от Началник сектор Пътна полиция към ОДМВР Разград.

 

 

 

 

В жалбата се сочи че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно, поради което се моли за неговата отмяна. Излагат се подробни съображения.

 

 

 

 

 

В открито съдебно заседание при редовност в призоваването, жалбоподателят се явява лично и със защитника си адв.  З.И. ***. Поддържат жалбата и излагат подробни съображения.

 

 

 

 

Въззиваемата страна ОДМВР - Разград, редовно призована, не изпраща представител. В придружителното писмо с което е изпратила преписката в съда е инкорпорирано становището й за неоснователност на жалбата и искане за потвърждаване на наказателното постановление.

 

 

 

 

Контролиращата страна районна прокуратура - Разград, при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

 

 

 

 

 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и наведените доводи, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

 

 

 

 

Жалбата е подадена в 7 -мо дневния преклузивен срок от лице имащо право и интерес от обжалване и срещу подлежащ на обжалване акт и в този смисъл е процесуално допустима.

 

 

 

 

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

 

 

 

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

 

 

 

 

На 08.01.2017 г. около 12.30 ч. в гр. **** пред дом № 5  в посока към ул. Плиска жалбоподателят управлявал лек автомобил  ВАЗ 2104 с рег. № ***, собственост на Ценка И. *** и предприел маневра да заобиколи паркираният л.а. Мицубиши Галант с рег. № *** без да се е убедил, че няма да създаде опасност за него в следствие на което го блъснал в предната броня, като причинил ПТП с материални щети.

За инцидента били уведомени контролните органи по ЗДвП. На место пристигнал служителя на КАТ – св.  С.Ц.. По късно същия ден в сградата на КАТ – Разград, въз основа на изслушаните обяснения и възприетото от него местоположение на автомобилите, актосъставителят – св. Ц. отразил горните обстоятелства в съставеният от него АУАН с бл. № 642775 и квалифицирал същите, като нарушение на чл. 25, ал.1 от ЗДвП /18/. Акта бил съставен в присъствието на жалбоподателя и свидетеля Т.Х.. Срещу този АУАН жалбоподателят подал писмени възражения, който били намерени за неоснователни от АНО /л. 21-23/.

Свидетеля Ц. съставил и Протокол за ПТП № 1566673 от 08.01.2017г.  /л.63/, който бил подписан без възражения от жалбоподателя.

Въз основа на акта, било издадено и атакуваното НП, в което описанието на нарушението е идентично с описанието дадено му в АУАН. Поведението на жалбоподателя е квалифицирано, като такова по чл. 25, ал.1 ЗДвП и отговорността му е ангажирана на осн. чл. 179, ал.2 във вр. с т. 5 от ЗДвП с налагане на административно наказание "глоба" в размер на 200 лв.

В хода на производството са разпитани св. Ц. и Х.. Същите установяват с непротиворечивите си показания идентична с отразената в акта и издаденото въз основа на него НП фактическа обстановка. Приобщен е и процесния АУАН, на осн. чл. 189, ал.2 ЗДвП.

Видно от заключението на  съдебно психиатричната експертиза, което съдът възприема като пълно, обосновано и компетентно изготвено е че, жалбоподателят страда от органично разстройство на личността. Както към датата на нарушението, така и към днешна дата е в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, както и правилно да възприема фактите, имащи значение по делото да дава достоверни обяснения по тях /л. 56-60/.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като издадени от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидени в закона, АУАН и наказателното постановление се явяват законосъобразно от формална страна.

Според § 6, т.30 от ДП на ЗДвП "Пътнотранспортно произшествие" /ПТП/ е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети". Наличието на щети и по двата автомобила е възприето пряко от актосъставителя и е описано в акта.

Съгласно чл. 25, ал.1, от ЗДвП при предприемане на маневра водачът на пътно превозно средство следва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението преди да започне маневрата и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение. Събраните по делото доказателства сочат, че жалбоподателят не е съобразил движението и местоположението на другия автомобил преди да започне маневрата и именно поради това е последвал и ударът между двете превозни средства.

Доказателствата, събрани по делото потвърждават описаната фактическа обстановка и установяват нарушение на чл. 25, ал.1 от ЗДвП, довело до ПТП, което е наказуемо по чл. 179, ал.2, вр. чл. 179, ал.1, т.5 от ЗДвП.

 

По възражението, че другият автомобил бил паркиран неправилно и поради преспите със сняг, жалбоподателят не могъл да премине със своя автомобил, а на следващия ден следвало да пътува до гр. Русе, където да закара на лекар болната си сестра.

По делото липсват доказателства, за неотложността на преминаването с автомобила в този момент /самият жалбоподател сочи, че пътуването е щяло да се осъществи едва на следващия ден/. Жалбоподателят сочи, че е направил опит да спре пред камарата сняг за да помоли съседите си да преместят автомобила си, когато неговия автомобил поднесъл и се блъснал в другия. Ето защо, възражението се явява неоснователно.

 

По размера на глобата.

Наложеното наказание е в предвидения в санкционната разпоредба размер и съответства на тежестта на извършеното нарушение. Следва да се има предвид, че видно от Справка  картон на водача, е че относно жалбоподателя са издадени 2 фиша и три влезли в сила наказателни постановления /л.25/.

 

По разноските.

С оглед изхода на делото, жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на районен съд – Разград, сумата от 120.00 лева /сто и двадесет лева/, представляваща разноски по делото за заплатено възнаграждение на вещото лице изготвило съдебно психиатричната експертиза, на осн. чл. 189, ал.3 НПК, във вр. с чл. 84 ЗАНН.

 

 

 

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 63, ал.1 ЗАНН съдът,

 

 

 

 

 

Р Е Ш И:

 

 

 

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-1075-000050 от 03.02.2017 г. издадено от Началник сектор Пътна полиция към ОДМВР Разград.

ОСЪЖДА К. И.К., ЕГН **********, с адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на районен съд – Разград, сумата от 120.00 лева /сто и двадесет лева/, представляваща разноски по делото, на осн. чл. 189, ал.3 НПК, във вр. с чл. 84 ЗАНН.

 

 

 

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Разград, на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

                                                                

 

 

 

районен съдия: