Р Е Ш Е Н И Е

 

230                                     12.05.2017г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на девети май                                              две хиляди и седемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №266 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.53 и следващи от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Х.М.Е. ***, срещу Наказателно постановление  261 от 09.03.2017г.  на началника на РУ на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.178 ал.1  от ЗОБВВПИ, за нарушение на чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ, е наложено наказание глоба в размер на 500 лв.

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят не се явява, т.к. не е живее на адреса посочен в жалбата и на който е ригистриран.

За наказващия орган, при редовно призававане не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  на началника на РУ на МВР гр.Разгра на жалбоподателя,  на основание чл.178 ал.1 от ЗОБВВПИ, за нарушение на чл.54 ал.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 500 лв. В наказателното постановление от фактическа страна е отразено, че: «на 27.02.2017г. в гр.Разград, служба «КОС» при подаване на заявление за придобито неогнестрелно оръжие «Екол» модел «Туна» калибър 8мм. и №ЕТ 16070002 от Х.Е. се установи, че същият не е уведомил писмено началника на РУ на МВР по постоянния адрес в четиринадесетдневен срок от придобиването му, видно от заявление с №187300-3270 от 27.02.2017г.» Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №586889/27.02.2017г. съставен на жалбоподателя от мл. ПИ при РУ на МВР гр. Рразград, в който са отразени същите обстоятелства.  

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят - полицейския служител Й.Д.Т., който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. За жалбоподателят след подаден сигнал за спорове и пререкания в с.Топчии, се установило, че има газов пистолет в него. При проверка в масивите на КОС установил, че през м. декември 2016г. лицето е закупило неогнестрелно оръжие, което не е декларирал в РУ на МВР по постоянния си адрес в 14 дневен срок. След като призовал жалбоподателя, последният попълнил формуляр за деклариране на неогнестрелно оръжие на 27.02.2017г. В него декларирал, че е закупил оръжието на 25.12.2016г.

Като писмено доказателство по делото са приложени  обяснения, протокол за доброволно предаване, фактура и заявление.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаването на АУАН и НП са допуснати съществени процесуални нарушения по чл.57 ал.1 т.5 и чл.42 т.3 и т.4 от ЗАНН, поради непосочване на всички обективни елементи от състава на нарушението по чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ. Според посочената разпоредба, български гарждни са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, да уведомят писмено началника на РУ но МВР по постоянния си адрес.  Процесното нарушение е формално и с настъпване на крайната дата на срока, от следващия ден вече е консумиран състава. В АУАН и НП е посочено, че жалбоподателят не е сторил това видно от заявление с №187300-3270 от 27.02.2017г.  -  датата, когато е подал заявление пред началника на РУ на МВР за придобитото неогнестрелно оръжие  марка Екол мод.Туна.  Не е посочено времето на извършване на нарушението, посочването, че «не е уведомил писмено началника на РУ на МВР по постоянния адрес в четиринадесетдневен срок от придобиването му, видно от заявление с №187300-3270 от 27.02.2017г.» като не е посочена датата, когатое изтекъл този срок, след която бездействието  е съставомерно по чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ. Посочената дата – 27.02.2017г. е датата на откриването му. За момента когато е придобито оръжието – 25.12.2016г., съответно кога изтича 14-дневния срок може да се прави извод от приложените писмени доказателства, но това обстоятелство следва да е посочено в акта и НП. При така отразените факти, административното обвинение е неясно и неточно, което рефлектира върху правото на защита, тъй като непълнотата на фактическите обстоятелства, по който и да е от индивидуалидиращите признаци на деянието-време, място и изпълнително деяние, безспорно ограничава правото на защита на наказаното лице. Поради което представлява особено съществено процесуално нарушение и е достатъчно основание за неговата отмяна.

Поради изложените съображения, съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното,

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  261 от 09.03.2017г.  на началника на РУ на МВР Разград, с което на Х.М.Е. *** на основание чл.178 ал.1 от ЗОБВВПИ, за нарушение на чл.54 ал.1 от ЗОБВВПИ, е наложено наказание глоба в размер на 500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                            Районен съдия: