Р Е Ш Е Н И Е

 

      258                              2017 година                                 град  Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                      наказателен състав

На     двадесет и пети май                                                   2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. БОРИСОВ

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията

ЧН дело  № 367  по описа за 2017 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

          НА основание чл. 162, ал. 1 от ЗЗ НАСТАНЯВА Н.А. ***, ЕГН **********, на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТАЦИОНАРНО ЛЕЧЕНИЕ в ДПБ Царевброд, общ. Шумен,  за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

ПОРАДИ ЛИПСА на способност същия да изразява информирано съгласие за лечение, на основание чл. 162, ал. 3 от ЗЗ НАЗНАЧАВА за лице, което да изразява информирано съгласие за лечението на Н.А.А., ЕГН **********,***. Шумен.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7 дневен срок от днес пред РОС.

          ОБЖАЛВАНЕТО на решението не спира неговото изпълнение.

ПРЕПИС от решението незабавно да се изпрати на Началник ОП към МБАЛ „Св. Иван Рилски” гр. Разград за сведение и изпълнение.

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                             

 

Мотиви към Решение  № 258 от  25.05.2017г., постановено по ЧНД №367/2017г. на РРС.

Производството е по реда на Глава ХХХIV, раздел I на НПК – за прилагане на принудителни медицински мерки.

Образувано е по предложение на Районна прокуратура Разград, в което се предлага да бъде настанен за принудително лечение в държавна психиатрична болница, по реда на чл.157 от ЗЗ, лицето Н.А.А. ЕГН **********. Сочи се, че лицето, от средата на 2016 г. поведението  му на обществени места рязко се променило. Той често посещавал, кафе-аператив „Посейдон“, находящо се на площад „Ларго“ в гр. Разград, като се държал грубо и арогантно с персонала и други клиенти на кафето. Започнал да употребява много алкохол и при повечето случаи на конфликти бил в неадекватно състояние. От началото на 2017г. започнал ежедневно и умишлено да влиза в пререкание с персонала. Последният подобен случай възникнал на 22.03.2017 г., когато след като отправил заплахи към сервитьорката К.К. и приятелят й Л. Т., Н. А. взел нож от плота на бара на заведението и го забил в дъска за рязане. Н. А. притеснявал персонала и клиентите и на другите заведения на площад „Ларго“.

Служебният защитник адв. М. Й. изказва становище, че са налице предпоставките по ЗЗ за настаняване на принудително лечение на Н. А..

В хода на съдебното производство по настоящото дело, съдът  след изслушване на психиатър – лекуващ лекар на Н. А. и свидетелите В. И., С. К., С. М., К. К. И М. А. /майка/, установи :

Н. А. страда от биполярно афективно разстройство. Психично заболяване,  което се проявява с две фази: манийна и депресивна. Към настоящия момент той е в манийна фаза, което означава  ускорен мисловен процес, с приповдигната емоционалност включително гняв, повишена волева активност, но непродуктивна. Провел доброволно  стационарно лечение през април 17 г., но не го е довършил от 4 до 6 април, на 6 април е напуснал стационара. Нередовно взема медикаментите, които му се предписват.   

От разпитите на свидетелите става ясно, че Н. А. ежедневно посещава кафе-аператив „Посейдон“, находящо се на площад „Ларго“ в гр. Разград, където предизвиква постоянни ежедневни кавги, разправии с клиенти, ако не вътре в бистрото навън и  нещата се променят към все по-лошо. Инициира инциденти на заяждане с клиентите, следствие на което се стига до побой с други. клиенти от заведението. При последния инцидент Н. А.

Взема нож от заведението с  явно намерение да наръга приятел на сервитьорката, но клиент го възпира, след което, забива ножа в дъската на бара.  От около  5-6 месеца не си взема лекарствата, неспокоен е.

В хода на съдебното производство по настоящото дело, съдът е назначил Съдебнопсихиатрична,  заключението по която в основни линии потвърждава състоянието на Н.А. -  „страда от заболяването Биполярно афективно разстройство, сегашен епизод - маниен с психотични симптоми. Това психично заболяване се характеризира с промени, които засягат в най-голяма степен емоционалната, волевата и мисловната дейност. Състоянието на освидетествания. прогресивно се влошава, през последния месец, тъй като под влияние на болестната симптоматика най вероятно не приема предписаните медикаменти и ежедневно злоупотребява с алкохол, което води до утежняване на състоянието. Към настоящия момент освидетелствания е с разгърнат гневно - маниен синдром, с ускорен мисловен процес, скъсена дистантност, агресивно поведение, наличие на качествени отклонения в мисленето, липса на критичност и липсващи възможности за корекция на поведението. Това състояние покрива критериите за продължително разстройство на съзнанието, поради което той не може да разбира и ръководи действията си и не може да дава информирано съгласие за лечение. С поведението си, което е болестно мотивирано носи висок риск за здравето и живота на околните и себе си, поради което е необходимо да се приложат принудителни медицински марки за лечението му за срок от три месеца, което да се проведе в ДПБ.

При така установеното от фактическа страна, от правна страна съдът направи следните изводи:

           По един категоричен и несъмнен начин се установи, че лицето Н.А.А. ЕГН **********, страда от психично заболяване - „ Биполярно афективно разстройство”. Поведението му, обусловено от състоянието му носи висок риск за здравето и живота на околните и себе си. Видно от приетото в съдебно заседание, заключение на вещото лице по назначената Съдебнопсихиатрична, касае се за заболяване протичащо циклично и хронично в два епизода, като е възможно внезапно преминаване от един към друг епизод с характерни поведенчески реакции, които ако не бъдат установени своевремнно от лекар специалист, могат да доведат до рязко влошаване на състоянието и внезапни регресни реакции, а и двата епизода се овладяват с различни медикаменти. Съдът намира, че се касае за душевно болен, който се явява опасен за обществото, поради което същият следва да бъде настанен за задължително лечение за срок от три месеца в ДПБ – Царев брод, общ. Шумен. Предвид невъзможността да дава информирано съгласие за своето лечение, такова следва да предоставя лице, определено от Кмет на Община Шумен. 

По изложените съображения, съдът постанови Решението си.

 

 

 

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: