П Р И С Ъ Д А

 

                                            2017 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На     двадесет и пети май                                                           2017  година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:  ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ                                                           Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      162    по описа за 2017  година

 

П Р И С Ъ Д И:

         

ПРИЗНАВА подсъдимият Х. Х.С. М. С., роден на ***г. в Саудитска Арабия, с палестинско и българско гражданство, със средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 02.12.2015г., на път 1-2 км. 71+545 /кръстовището на път Ш-205 с път Е-70/ от гр. Русе, по посока гр. Шумен, при управление на лек автомобил марка „Фолксваген Кади“ с рег.№ *****, е нарушил правилата за движение по пътищата - чл.50, ал.1 от ЗДвП: „На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство“; чл.102 от Правилника за прилагане на ЗДвП: „При приближаване на кръстовището водачът на пътно превозно средство е длъжен да проявява необходимата предпазливост, за да може да намали скоростта или да спре, за да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, които имат предимство за преминаване.“ и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Ж.М.Ж. ***, изразяваща се в травматично счупване на девет зъба на горна и долна редица и изваждане /екстракция/ на четири от тях, довела до трайно затруднение на дъвкателната и говорна функция /невъзможност за отхапване и дъвчене, неясно изговаряне на думи, при които езика се допира до горните резци - фъфлене/ - престъпление по чл.343, ал.1, б.”б”, предл.2 във вр.с чл.342, ал.1 от НК /като са нарушени чл. 50, ал.1 от ЗДвП и чл.102 от ППЗДвП/, поради което на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в РАЗМЕР на 2500.00 /две хиляди и петстотин/ лева, на основание чл. 343г от НК НАЛАГА на Х. Х. С. М. С., ЕГН **********, наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимият Х. Х. С. М. С., ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил престъплението, нарушавайки чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“ и „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движението да се съобразяват с характера и интензивността на движението и с всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението. Водачите са длъжни да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението“  и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ОСЪЖДА подсъдимия   Х. Х. С. М. С., ЕГН **********   да заплати  по сметка на ОДМВР гр. Разград сумата  от 620,04 (шестстотин и двадесет лева и четири стотинки) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 110.00 (сто и десет) лева разноски в съдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: