П Р О Т О К О Л

 

2017 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   тридесети май                                                                           2017 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 303  по описа за 2017 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП  редовно уведомени, не изпращат процесуален представител.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично, и със защитник адв. Томова от АК гр. Разград.

В ЗАЛАТА се явява прокурор Петрова.

ЗА АПИ редовно уведомени, не се явява процесуален представител.

ЗА НОИ се явява юриск. Василева.

СВИДЕТЕЛИТЕ редовно призовани, явяват се лично с изключение на свидетеля М..

СЪДЪТ докладва постъпила молба от същия, с която заявява основателна причина за неявяване в съдебно заседание.

ВЕЩИТЕ ЛИЦА редовно призовани, явяват се лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. С оглед обстоятелството, че е постигната договорка за сключване на споразумение със защитника на подсъдимия, моля да ни бъде предоставена възможност за оформяне на същото.

АДВ. ТОМОВА: Възстановили сме щетите от престъплението и сме договорили параметри за споразумение, като моля да ни дадете възможност делото да приключи по реда на глава 29 от НПК. Представям и моля да включите към доказателствата по делото заверено копие на преводно нареждане към бюджета на НОИ и платежно нареждане към бюджета на АПИ.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА: След проверка в счетоводството на НОИ констатира, че сумата е внесена по банкова сметка ***. Разград.

СЪДЪТ дава 10 минути почивка.

ПРЕДОСТАВЯ на страните възможност да преговарят относно сключване на споразумението.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Б.: Моля за явяване в съдебно заседание да ми бъде изплатено възнаграждение.

СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ И.Б. за явяване в съдебно заседание да бъде изплатено възнаграждение в размер на 20 лв. от бюджета на РРС. /изд. РКО/

След дадената почивка, заседанието продължава с участието на прокурора, подсъдимия и защитника.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното с подсъдимия и неговия защитник споразумение. Същото не противоречи на закона и морала, поради което предлагам да го одобрите, като дадете ход на делото по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. ТОМОВА: Моля да дадете ход на делото по реда на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ като съобрази становищата на страните по даване ход на делото и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях намира, за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение между страните, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на глава 29 от НПК.

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото заверени копия на преводно нареждане към бюджета на НОИ гр. София с дата 05.04.2017 година, и заверено копие на платежно нареждане към бюджета на АПИ гр. София с дата 05.04.2017 година.

ДОКЛАДВА постъпило споразумение по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК постигнато между РРП, представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга Х.Х.Ф., ЕГН ********** – обвиняем по ДП № 330-ЗМ-2/2017 година по описа на ОДМВР гр. Разград за извършено от него за периода 05.11.2009 година до 30.04.2015 година в гр. Разград, и гр. Цар Калоян и с. Езерче престъпление по смисъла на чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК за прекратяване на производството по НОХД № 303/17 г. по описа на РРС и защитника адв. Мариела Томова, от АК гр. Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Х.Х.Ф., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с.Езерче, обл.Разград, ул.****** № **, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. ТОМОВА: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

 ВПИСВА в съдебния протокол  съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр. с чл.381от НПК

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Х.Х.Ф., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с.Езерче, обл.Разград, ул. „*****“ № **, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** – подсъдим, представляван от защитника си адв.М.  Томова - АК-Разград и РП-Разград, представлявана от прокурор Н.Петрова

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 303/2017г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.Х.Ф.  за това, че:

За времето от 05.11.2009г. до 30.04.2015 г. в гр. Разград, гр. Цар Калоян, обл. Разград и с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1904 от 14.10.2009 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания към МБАЛ „Св. Иван Рилски” АД - гр. Разград, приложен към заявление с вх. № МП-19248/05.11.2009 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх.№ МП-19249/05.11.2009г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност, подадени чрез служител на Районно управление „Социално осигуряване”- гр. Разград до Директора на Районно управление „Социално осигуряване”- гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ – гр. Разград/, приложен и към молба – декларация с вх. № ЦК-178/28.04.2010г., за отпускане на месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти/, подадени чрез служител на Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Цар Калоян, обл. Разград до Директора на Д „СП“ - гр.Разград е получил без правно основание чуждо движимо имущество: парични средства, в размер на 8 413.50 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на Национален Осигурителен Институт гр. София; парични средства, в размер на 1 189.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти/, собственост на Агенция за Социално подпомагане - гр. София, всичко на обща стойност 9 603.00 лв., с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Х.Ф.  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК

2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Х.Ф., при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК

- „Пробация“, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящия адрес, за срок от 9 месеца, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител, за срок от 9 месеца.

3.Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

- Заявление № МП- 19248/05.11.2009г. /л.88-89/ и Заявление № МП-19249/05.11.2009г. /л.91/ до Директора на РУСО – гр. Разград, следва да се върнат на ТП на НОИ – гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

 - експертно решение № 1904/14.10.2009 г. /л.93/, на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград,представляващо неистински официален документ, на основание чл.53,ал.1,б.“а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане приложено към делото.

4.Разноските по делото, в размер на 251,22 лева, се възлагат на подс.Х.Ф., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград, както и 20 лв., платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.Х.Х.Ф. декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

                        /Н.Петрова/

 

ЗАЩИТНИК:

           /адв.М.  Томова/

 

ПОДСЪДИМ:

           /Х.Ф./

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на основание чл. 381,  ал. 7 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП, представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга подсъдимия Х.Х.Ф., ЕГН **********, и защитника му адв. Мариела Томова от АК гр. Разград споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 303/17 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Х.Х.Ф., ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че за времето от 05.11.2009г. до 30.04.2015 г. в гр. Разград, гр. Цар Калоян, обл. Разград и с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1904 от 14.10.2009 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания към МБАЛ „Св. Иван Рилски” АД - гр. Разград, приложен към заявление с вх. № МП-19248/05.11.2009 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх.№ МП-19249/05.11.2009г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност, подадени чрез служител на Районно управление „Социално осигуряване”- гр. Разград до Директора на Районно управление „Социално осигуряване”- гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ – гр. Разград/, приложен и към молба – декларация с вх. № ЦК-178/28.04.2010г., за отпускане на месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти/, подадени чрез служител на Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Цар Калоян, обл. Разград до Директора на Д „СП“ - гр.Разград е получил без правно основание чуждо движимо имущество: парични средства, в размер на 8 413.50 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на Национален Осигурителен Институт гр. София; парични средства, в размер на 1 189.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарствени продукти/, собственост на Агенция за Социално подпомагане - гр. София, всичко на обща стойност 9 603.00 лв., с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Х.Ф., при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК

- „Пробация“, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящия адрес, за срок от 9 месеца, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител, за срок от 9 месеца.

ПРИЛОЖЕНИТЕ по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

- Заявление № МП- 19248/05.11.2009г. /л.88-89/ и Заявление № МП-19249/05.11.2009г. /л.91/ до Директора на РУСО – гр. Разград, следва да се върнат на ТП на НОИ – гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

 - експертно решение № 1904/14.10.2009 г. /л.93/, на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград,представляващо неистински официален документ, на основание чл.53,ал.1,б.“а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане приложено към делото.

4.Разноските по делото, в размер на 251,22 лева, се възлагат на подс.Х.Ф., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград, както и 20 лв., платими по сметка на Районен съд гр. Разград.

ПОДСЪДИМИЯТ Х.Х.Ф. декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 303/17 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.24 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: