П Р О Т О К О Л

 

 

2017 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На петнадесети май                                                             2017 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Б.

                                                                                                    И.П.

                                                                                                          

 

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №   343  по описа за 2017 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован явява се лично и със защитник адв. С. от досъдебното производство..

ЗА НОИ гр. София редовно призовани, за тях се явява юриск. С. В.

ЗА АСП – гр. София  и АПИ – София, редовно призовани не се явяват представители.

СЪДЪТ докладва депозирана молба от АСП – София, с която сочат, че на 07.04.2017 г. подсъдимият е превел по банков път в полза на агенцията сумата от 1189,50 лева,  поради което същите нямат претенции срещу  същия.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на предварителното изслушване.

ЮРИСК. В.: Да се даде ход на предварителното изслушване.

АДВ. С.: Да се даде ход на предварителното изслушване.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА предварителното изслушване

СНЕ самоличността на подсъдимия.

С.М.В., роден на *** ***,  живущ  в с.с., бълг. гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, ЕГН **********. Получил съм препис от обвинителния акт.

АДВ. С.: Представям и моля да приемете вносни бележки и платежни документи в полза на АПИ, НОИ и ДСП – Разград в тази връзка желаем да сключим споразумение с РРП и моля да ни бъде дадена възможност да обсъдим параметрите.

ЮРИСК. В.: Нямаме претенции спрямо подсъдимият, тъй като сумата ни е заплатена.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА  днес представените писмени доказателства.

ДАВА възможност на страните да сключат споразумение, за което дава 10 мин.  за обсъждане на параметрите.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължи в присъствието на прокурора, подсъдимия и неговият защитник.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение, което моля да одобрите, като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. С.: Сключили сме споразумение с РРП считаме, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците то споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следния окончателен вариант на споразумението:

І. Подсъдимият С.М.В., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, пенсионер, постоянен и настоящ адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че: за времето от 07.03.2011г. до 31.10.2016г., в гр.Разград и в с.Раковски, общ.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ– Експертно решение № 0382/16.02.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“АД- гр.Разград, приложен към Заявление вх.№МП-3674/07.03.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх.№МП-3677/07.03.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“- гр.Разград /ТП на НОИ- гр.Разград/, до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ-гр.Разград/ и Молба-декларация №953/29.08.2011г. за отпускане на месечни добавки за социална интеграция и Заявление вх.№1154/18.01.2012г. за отпускане на безплатна едногодишна винетка за ползване на републиканските пътища за 2012г., представени пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“- гр.Разград до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“- гр.Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество– парични средства за лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсии за инвалидност в общ размер на 2 873,02лева, собственост на Национален осигурителен институт- гр.София, месечни добавки за социална интеграция в размер на 1189,50лева, собственост на Агенция „Социално подпомагане“- гр.София и 1 брой годишен винетен стикер за 2012г. на стойност 67,00лева, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“- гр.София, всичко на обща стойност 4 129,52лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд– престъпление по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл. 212, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 вр. с чл.212, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 НК на подсъдимият  С.М.В. да бъде наложено при условията на чл.54 НК НАКАЗАНИЕ: „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия С.М.В. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІІІ. Имуществените вреди причинени с престъплението са възстановени на ощетените юридически лица- Национален осигурителен институт- гр.София, Агенция „Социално подпомагане“- гр.София и Агенция „Пътна инфраструктура“- гр.София.

ІV. Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на:

1.  Заявление вх.№МП-3674/07.03.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване /л.67/ и Заявление вх.№МП-3677/07.03.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност /л.68/ да се върнат на ТП на НОИ- гр.Разград, като заверено копие от съответния документ да остане приложен по делото.

2. Молба-декларация №953/29.08.2011г. за отпускане на месечни добавки за социална интеграция да се върне на Дирекция „Социално подпомагане“- гр.Разград като заверено копие от съответния документ да остане приложен по делото.

3.Експертно решение № 0382/16.02.2011г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр.Разград /л.69/ на основание чл.53, ал. 1, б. “а“ от НК, да се отнеме в полза на държавата и да остане  приложен към делото.

V.Направените по делото разноски в размер на 199, 90лева се възлагат на подсъдимия  С.М.В. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОДМВР- гр.Разград.

 VІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият С.М.В. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

                                                        МЛ. ПРОКУРОР:

                                                                                              /Д.Недкова/

       

   ЗАЩИТНИК: 

                    /адв. Н.С./  

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                       /С.В./    

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между подс.С.М.В., защитника му адв.Н.С. ***, представлявана от прокурор Десимира Недкова споразумение, съгласно което:

Подсъдимият С.М.В., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, пенсионер, постоянен и настоящ адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че: за времето от 07.03.2011г. до 31.10.2016г., в гр.Разград и в с.Раковски, общ.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ– Експертно решение № 0382/16.02.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“АД- гр.Разград, приложен към Заявление вх.№МП-3674/07.03.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх.№МП-3677/07.03.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“- гр.Разград /ТП на НОИ- гр.Разград/, до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ-гр.Разград/ и Молба-декларация №953/29.08.2011г. за отпускане на месечни добавки за социална интеграция и Заявление вх.№1154/18.01.2012г. за отпускане на безплатна едногодишна винетка за ползване на републиканските пътища за 2012г., представени пред служител на Дирекция „Социално подпомагане“- гр.Разград до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“- гр.Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество– парични средства за лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсии за инвалидност в общ размер на 2 873,02лева, собственост на Национален осигурителен институт- гр.София, месечни добавки за социална интеграция в размер на 1189,50лева, собственост на Агенция „Социално подпомагане“- гр.София и 1 брой годишен винетен стикер за 2012г. на стойност 67,00лева, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“- гр.София, всичко на обща стойност 4 129,52лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е заместено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд– престъпление по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл. 212, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 НК, поради което и във връзка с чл.54 от НК МУ СЕ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, чието ИЗПЪЛНЕНИЕ на основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подсъдимия С.М.В. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

НА ОСНОВАНИЕ чл.53, ал. 1, б. “а“ от НК ОТНЕМА в полза на ДЪРЖАВАТА Експертно решение № 0382/16.02.2011г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр.Разград.

 

ОСЪЖДА подсъдимият С.М.В. да заплати по сметка на ОДМВР сумата от 199, 90 /сто и деветдесет лена и 90 ст./ за разноски на досъдебното производство.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 343/2017 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,00 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                  2.